Holašovice – unikátny, životom pulzujúci „skanzen“

23 February 2015

Milí čitatelia portálu www.kamkam.eu! V spolupráci s Českou centrálou cestovného ruchu - CzechTourism sme vám v posledných mesiacoch predstavili mestá pod ochranou UNESCO nachádzajúce sa na území Českej republiky. Tento mesiac sa náš seriál končí. Veríme, že sa vám páčil. Všetky informácie o Českej republike nájdete na: www.ceskozemepribehu.cz. Staršie UNESCO príbehy si môžete prečítať na stránkach www.kamkam.eu.

Keď sa zastavíte na námestí obce Holašovice, ocitnete sa hlboko v minulosti... Vďaka dochovanej kráse sedliackych domov s nádhernými priečeliami máte pocit, ako keby ste boli v rozprávke. Na zoznam UNESCO je zapísaných 23 tradičných usadlostí a čo je najzaujímavejšie, každá z nich je trvale obývaná.

Výmena obyvateľstva, ale zachovaná architektúra

Obec Holašovice sa v kronikách spomína od polovice 13. storočia. Vznikla ako súčasť kolonizačných snáh v juhočeskom pohraničí. Prvá polovica 16. storočia znamenala pre miestnych obyvateľov doslova pohromu. Vďaka moru vtedy vymrelo bezmála všetko pôvodné české obyvateľstvo. Obec ale bola takmer okamžite osídlená nemeckými osadníkmi. Druhýkrát do života Holašovic výrazne zasiahla druhá svetová vojna. Snahy miestneho nemeckého obyvateľstva o pripojení obce k Nemecku boli úspešné. Obec sa tak stala súčasťou ríšskeho územia, čím došlo k nútenému vysídlenie českej menšiny do vnútrozemia. Po vojne, v roku 1946, začal odsun, ktorý postihol absolútnu väčšinu holašovických obyvateľov nemeckej národnosti. Do voľných domov sa znova nasťahovalo české obyvateľstvo z vnútrozemia. V povojnových rokoch sa v obci veľa nestavalo, skôr len opravovalo a udržiavalo. A vďaka tomu sa Holašovice mohli uchádzať o zápis na zoznam kultúrneho dedičstva. 

Udialo sa tak v roku 1998. V obci, ktorá leží asi 16 km západne od Českých Budějovíc bol takmer úplne dochovaný stredoveký systém obytných domov a sýpok. Tie sú prepojené múrmi s bránkami a klenutými vjazdami do priestoru námestíčka. To spolu s dochovaným štukovým dekórom (tzv. ľudový alebo gazdovský barok) na väčšine priečelí dáva celej obci neopakovateľnú atmosféru a výraz. Komplex má 23 pamiatkovo chránených usadlostí s celkom 120 budovami. K unikátom patria napríklad aj studne s drevenou piestovou pumpou alebo sedliacky dvor, ktorý je rodinným sedliackym sídlom už od roku 1530.

Možno neviete, že...

Ako sám názov dediny napovedá, toto miesto osídlili Holasici, inak povedané, poddaní istého Holasa, od ktorého bolo neskôr odvodené aj meno Holašovice. Každoročne sa tu predposledný víkend v júli konajú "Gazdovské slávnosti". Tento typický staročeský jarmok prezentuje tradičné i netradičné remeslá z Čiech, Moravy a Slovenska. Holašovice s necelými 140 obyvateľmi sú prevažne trvalo obývané, čím tvoria jedinečné a živé spoločenstvo v prostredí dedinského sídla tak, ako bolo vytvárané v druhej polovici 19. storočia.

Viac informácií na: www.holasovice.eu

ZDROJ TEXTU: www.unesco-czech.cz, spracoval Prokop Slováček

FOTO: Libor Sváček, František Renza v spolupráci s CzechTourism a www.unesco-czech.cz

Súvisiace aktivity

Kam na dovolenkuKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na víkendKam za dobrým vínomKam za zaujímavosťami a poznanímKam za dobrou kuchyňouKam na turistikuKam a kde sa ubytovaťKam za športom  v zimeKam za športom v leteKam za zdravím, wellnessom
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.