Olomouc – história pokropená mladistvou energiou

19 May 2014

Milí čitatelia portálu, pripravili sme pre vás novinku! V spolupráci s Českou centrálou cestovného ruchu - CzechTourism vám každý mesiac exkluzívne predstavíme jednu pamiatku UNESCO nachádzajúcu sa na území Českej republiky. Samozrejme, pridáme aj ďalšie zaujímavé turistické tipy od susedov. Všetky informácie o Českej republike nájdete na: www.ceskozemepribehu.cz

Toľko impozantných chrámov, pôvabných kostolíkov a kaplniek, zdobených palácov i kláštorov na jednom mieste hneď tak nenájdete. Olomouc je tisícročná duchovná metropola Moravy, ktorá ponúka ojedinelú atmosféru a má nevšedné kúzlo.

Históriu oživujú študenti

V Olomouci sa podarilo zachovať naozaj veľa pamiatok, historické centrum mesta je nebývalo široké, odolalo developerským tlakom a to je v našich zemepisných šírkach naozaj unikát. Všadeprítomná história navyše dostáva nový rozmer vďaka študentom zo svetoznámej Univerzity Palackého, ktorá mnohé budovy využíva. A tak sme v Olomouci svedkom nezvyklej situácie. Historické centrum je hlavne počas týždňa plné mladých ľudí a nie pusté a čakajúce na víkendových či prázdninových návštevníkov. To je nezvyklá situácia, ktorá spája minulosť so súčasnosťou. Študenti prinášajú do historických uličiek mesta nový život, novú energiu. 

Stĺp Najsvätejšej Trojice v UNESCO od roku 2000

Absolútnou „historickou špičkou“ je Stĺp Najsvätejšej Trojice (na obrázku), ktorý bol v roku 2000 zapísaný do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Vzorom bol stĺp na Piazza Santa Maria Maggiore v Ríme, postavený v roku 1614. Olomoucký monument sa svojou výtvarnou koncepciou, výzdobou a rozmermi odlišuje od všetkých podobných pamiatok. Je dominantou stredu mesta, je to najväčšie zoskupenie barokových sôch v rámci jednej skulptúry v strednej Európe. Meria 32 metrov a v jeho spodnej časti sa nachádza kaplnka, ktorá je počas sezóny prístupná aj pre návštevníkov. A v historickom duchu môžeme pokračovať. Určite nesmieme vynechať lokalitu Olomouckého hradu, situovanú na Václavskom návrší. Obdivovať môžete biskupský palác, gotický Dóm sv. Václava, ktorý je „domácim“ kostolom olomouckého arcibiskupa, alebo Arcidiecézne múzeum založené na podnet pápeža Jána Pavla II.

Čo krok to pamiatka...

Unikátna je aj radnica s orlojom, ktorá „vládne“ Hornému námestiu. Nečakajte však orloj ako v Prahe. Vyzerá úplne inak a práve tým je zaujímavý. Jeho dnešná podoba je z 50-tych rokov 20. storočia a je poplatná vtedajšej oficiálnej estetike socialistického realizmu.  Na kalendári nájdete okrem mien aj dátumy narodenia a úmrtia  dôležitých budovateľov komunizmu. A namiesto postavičiek svätých pred vami dafilujú robotníci, remeselníci, športovkyňa, ale aj dojička či úradníčka. Ďalšími skvostami sú barokové kamenné fontány s výjavmi z antickej mytológie, doplnené dvoma modernejšími fontánami v podobnom duchu. Olomoucká pevnosť, hradby, Židovská brána, zrenovované staré domy a paláce, katedrály, kláštory, kostoly, kaplnky, židovské pamiatky, to všetko patrí medzi olomoucké historické lahôdky. Čerešničkou na torte by sme mohli označiť Baziliku na „Svatém Kopečku“. Je to magické miesto nad mestom, odkiaľ  je úžasným pohľad na Olomouc a okolité pohorie Jeseníkov. Aj pápež Ján Pavol II. bol unesený atmosférou tohto miesta!

Mesto žije dňom i nocou, po celý rok

Obrovskou devízou Olomouca je, že žije. Dňom i nocou, v každom období v roku je v jeho uličkách riadny „cvrkot“. Historické pamiatky sú zrenovované a prístupné pre verejnosť, galérie a múzeá sa predháňajú v organizovaní všakovakých akcií pre verejnosť. Vianočné trhy sa predrali medzi najnavštevovanejšie decembrové akcie v celej Českej republike. Rovnako tak aj Barokové olomoucké slávnosti si už získali medzinárodné uznanie. A zástupcovia mesta vymýšľajú stále čosi nové. „Čerstvý je napríklad projekt Duchovná os Moravy, ktorý spája dve mestá s pamiatkami UNESCO – Olomouc a Kroměříž. Informácie nájdete na www.duchovniosa.cz. Rovnako ako projekt Zaparkuj, ktorý sme spustili spolu s Výstaviskom Flóra a Univerzitou Palackého. Jeho cieľom je oživiť mestské parky rôznymi akciami, koncertami a piknikmi. Inšpirovať ľudí na stretávanie sa v zeleni, len pár krokov od stredu mesta,“ približuje zopár nových tipov Dušan Gavenda z oddelenia cestovného ruchu Magistrátu mesta Olomouc.

A my pridáme ďalšie. „Májový Olomouc“ či „Adventný Olomouc“ pod hlavičkou „stayovernight“ (www.stayovernight.eu) vyzýva návštevníkov na viacdňový pobyt v hanáckej metropole, samozrejme za zľavnené ceny v hoteloch... Napokon, na základe našej osobnej skúsenosti to inak ani nepôjde. Jeden deň v Olomouci vám na jeho prehliadku proste nebude stačiť. Nenadarmo ho turistický sprievodca Lonely Planet označil za najkrajšie mesto Českej republiky.

Viac informácií sa dozviete na: www.olomouc.eu, www.ceskozemepribehu.cz, www.kudyznudy.cz 

Autor fotografií: Libor Sváček, v spolupráci s CzechTourism

Prokop Slováček

 

Súvisiace aktivity

Kam za dobrou kuchyňouKam za zaujímavosťami a poznanímKam za dobrým tipomKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam na víkendKam za oddychomKam ísť načerpať silyKam na turistikuKam na dovolenku
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.