Na návšteve Krakova

30 April 2013

Jedno z najkrajších miest Európy s úžasnou históriou je turistickým magnetom. Krakov si každého podmaní svojou atmosférou a kto ho raz navštívi, určite si ho zamiluje.

Rynek Główny – pulzujúce miesto

Samotné mesto napriek svojej veľkosti, okolo 750 tisíc obyvateľov pôsobí veľmi komorne. Snáď z každej strany na vás dýcha história a milovníci starých časov si určite prídu na svoje. Najprv sme sa vybrali nasať atmosféru na Rynek Główny – veľké stredoveké trhovisko, s rozmermi 200m x 200m, je najväčším v Poľsku, možno aj v celej Európe. Založené v roku 1257, aj keď mnoho z budov bolo prestavaných, námestie zostalo komerčným uzlom Starého mesta. Na „rynku“ pulzoval život, letné terasy boli otvorené, všade množstvo kvetinových stánkov, pouliční umelci predvádzali svoj kumšt a parádne koče ťahané hrdými koňmi neustále vozili turistov. Neodolali sme a jazdu v koči sme si náležite vychutnali. Za 25 minút jazdy zaplatí celé osadenstvo 80 zlotých, čo je 20 eur.

Symbol Poľska – Wawel

V Krakove nesmiete obísť symbol Poľska – Wawel. Je srdcom poľskej histórie. 500 rokov bol sídlom poľských kráľov. Aj potom, ako sa hlavným mestom stala Varšava, konali sa tu korunovačné slávnosti a králi boli pochovávaní v blízkej katedrále. Prvá pevnosť tu stála už v 11. storočí, dnešný hrad pochádza zo 16. storočia. Wawelská katedrálaje najdôležitejšia poľská katedrála. Prechádzka okolo kráľovských sarkofágov je prehliadkou poľskej histórie. Dokončený v roku 1364, je tretím kostolom stojacim na tomto mieste. Z množstva kaplniek, je unikátnou renesančná Žigmundova. My sme si Wawel vychutnali so sprievodcom a urobili sme dobre. Kvalitný sprievodca vám prehliadku okorení množstvom legiend, ktoré v oficiálnych cestopisoch nenájdete. Samozrejmosťou prehliadky Wawelu je i Dračia jama. Je pripomienkou najstaršej krakovskej legende o drakovi a musíte k nej zostúpiť 135 schodov až sa objavíte na brehu Visly. Dnes tam stojí socha draka, ktorá v určitých intervaloch vypúšťa oheň. Impozantné je to najmä večer.

História, z ktorej mrazí

Pri prehliadke mesta nesmiete zabudnúť navštíviť starú židovskú štvrť Kazimierz. Kedysi bola obohnaná múrom a počas II. svetovej vojne stade počas 24 hodín brutálne odvliekli vyše 4 tisíc židov. Po tragédii II. svetovej vojny a vraždení Židov hitlerovcami, bol Kazimierz vyľudnený a počas niekoľkých desaťročí sa menil na ruiny. Zmeny, ktoré boli iniciované najmä na prelome osemdesiatych rokov, spôsobili obnovu štvrte, ktorá veľmi rýchlo mení tvár tejto časti mesta. Dediči pôvodných majiteľov, sa po získaní svojho majetku, okamžite pustili do renovačných prác. V skutočnosti tu stoja starostlivo a pekne zrekonštruované budovy vedľa úplne zdevastovaných a zničených domov, ktorých počet sa, našťastie, výrazne zmenšuje. Kazimierz získal svoje miesto i na "striebornom plátne", vďaka Stevenovi Spielbergovi, ktorý sem pricestoval nakrútiť svoj veľkofilm Šindlerov zoznam. Od roku 1990 sa tu koná Festival židovskej kultúry a idea, ktorá ho sprevádza, sa zameriava najmä na históriu a tradície ľudí, ktorí tu kedysi žili: na Kazimierzi sa konajú kurzy, prednášky a výstavy.

Moderné sa miesi so starým

V Krakove je toho na videnie však omnoho viac. Napríklad Collegium Maius ,najstaršia budovu univerzity v Poľsku (pochádza z 15. storočia), patrí jednej z najstarších európskych univerzít - Krakovskej jagelovskej ( založená v roku 1364). Dvor budovy sa dá vidieť zadarmo, vstup do interiéru je možný len ako súčasť turistickej skupiny. Študoval tu i Mikuláš Kopernik. V súčasnosti je Krakov typickým študentským mestom. Nachádza sa tu 22 vysokých škôl a práve symbióza mladých ľudí, študentských barov a hrdej  histórie vytvára neopakovateľnú atmosféru. Nezabudnite, že v Krakove pôsobil i Karol Wojtyla – pápež Ján Pavol II. Navštívte biskupstvo, kde pôsobil a budete prekvapení akú veľkú popularitu má tento veľký skromný muž i po svojej smrti.

I nákupné možnosti sú obrovské. V Starom Meste nájdete širokú ponuku odevov, šperkov a umeleckých predmetov, sú tu i veľké obchodné domy so svetovými značkami. Kto má rád blšie trhy, si takisto príde na svoje. Snáď najznámejší je vo štvrti Kazimierz.

Eva MIKULOVÁ, článok bol uverejnený na: www.kosickespravy.sk

Súvisiace aktivity

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam za dobrým tipomKam na víkendKam na dovolenkuKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam na turistikuKam za dobrou kuchyňouKam za dobrým vínomKam za športom v lete
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.