Vydajte sa za obnovenou krásou secesnej tančiarne

24 September 2015

Byli jste už někdy na výletě v Račím údolí nedaleko Javorníku? Jistě jste cestou z Čertových kazatelen míjeli zdevastovanou secesní Tančírnu. Ale teď je všechno jinak. V létě byla slavnostně otevřena po rozsáhlé a nákladné rekonstrukci. My z lázní jsme tehdy byli také při tom a nechceme si tu krásu nechat jen pro sebe. Objevte ji třeba ještě teď na podzim!

Období secese přelomu 19. a 20. století bylo půvabné, ladné, elegantní a jemné, vzdušné, romantické. Ne nadarmo se mu také říká „Belle Époque“, „krásné časy“.  Přesně taková atmosféra na vás dýchne, když uprostřed zeleně v Račím údolí spatříte opět barvami, ladnými křivkami a ornamenty roztančenou budovu Tančírny.

Račí údolí patřilo na začátku 20. století k vyhledávaným místům procházek a společenského povyražení. Vždyť zde stálo asi pět výčepních či restauračních zařízení a penziony. Tančírnu sloužící jako restaurace, taneční sál a penzion nechal postavit vratislavský biskup kardinál Georg Kopp v letech 1906-1907. Za její podobu v tehdy velmi populárním švýcarském stylu byl zodpovědný javornický stavitel Alois Utner. Podle kardinála Koppa (1887- 1914) získala Tančírna i své jméno – Georgshalle. Před válkou se v Tančírně konaly zábavy, tančila se „Tahni ševce“, nebo „Karolínka“.

S koncem druhé světové války Tančírnu čekaly časté výměny majitelů, které na přelomu tisíciletí vyvrcholili téměř její devastací. O její záchranu se zajímala různá sdružení, neziskové organizace, nadšenci, dlouho se jednalo o jejím kompletním přestěhování do Loučné nad Desnou. Nakonec do jejího osudu vstoupila obec Bernartice, která ji díky podpoře evropských fondů mohla konečně rekonstruovat.

Dnes Tančírna patří opět k nejvýstavnějším budovám v regionu a těší se opět na vás, výletníky. Otevřena je denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin. Více se můžete dozvědět na www.tancirna.rychleby.cz nebo na facebooku Tančírna.

VIDEO: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10320835092-udalosti-v-regionech-plus-ostrava/414231100020801-udalosti-v-regionech-plus/titulky 

slo,bh, foto:  www.tancirna.rychleby.cz

 

 

Súvisiace aktivity

Kam na dovolenkuKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na víkendKam za dobrým vínomKam za zaujímavosťami a poznanímKam za dobrou kuchyňouKam na turistikuKam a kde sa ubytovaťKam za športom  v zimeKam za športom v leteKam za zdravím, wellnessom
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.