Masopust, či fašiangy, krásne obdobie roka

20 February 2019

Naša pozvánka na Východnú Moravu

Rožnov pod Radhoštem – v sobotu 23. februára 2019 ožije Drevené mestečko tradičným fašiangovým veselím.

„Návštevníci zažijú fašiangové sprievody z valašskej obce Študlov a rožnovské fašiangové sprievody v podaní súboru piesní a tancov Javorina. Hosťom bude Mužský spevácky zbor Gorol a gorolská gajdošská muzika Bukóň. Po celý deň bude hrať dychová hudba Galička. V Billovej chalupe nasmažia gazdinky pre hostí  tradičné „fánky“. Na záver programu vystúpi zbor dobrovolných hasičov zo Študlova s pásmom pochovávania basy“, uviedol Jindřich Ondruš, riaditeľ múzea.

Celý areál prevoňajú výrobky mäsiarskych majstrov. Návštevníci ochutnajú z pestrej ponuky zakáľačkových výrobkov a v laickej ankete môžu hlasovať „O najlepší mäsiarsky stánok“. Z lístkov vhodených v stánkoch budú o 14.00, po vyhlásení výsledkov súťaží, vylosovaní výhercovia z radov návštevníkov, ktorí dostanú údené stehno alebo šunku. Súčasne sa uskutoční 22. ročník súťaže „O najlepšiu valašskú klobásku“ a 12. ročník súťaže „O najlepšiu valašskú tlačenku“. O víťazoch v jednotlivých kategóriách rozhodne päťčlenná odborná porota. „Príďte poznať tradičné fašiangové  zvyky na Valašsku a ochutnať zakáľačkové špeciality,“ pozýva do múzea Jindřich Ondruš.

Vstupenky na podujatie je možné  si zakúpiť v predpredaji v pokladniciach objektu Sušák denne od 10.00 – 15.30 (okrem pondelka). V cene vstupenky do Dreveného mestečka je vstup na výstavy v Sušáku.

A čo sú FAŠIANGY

Tento ľudový sviatok bol vždy v znamení zábavy a bujarého veselia a vrcholil v posledných fašiangových dňoch, ktorým sa na Valašsku hovorilo fašank alebo tiež končiny. Fašiangy sa začínali už sviatkom Troch kráľov a pokračovali až do  Popolcovej stredy, ktorou sa začína 40 dňový pôst pred Veľkou nocou. Na fašiangy sa v každom dome  smažili šišky či fánky, ktoré neodmysliteľne patrili do jedálnička tohto obdobia. Typickou súčasťou ukončenia fašiangov boli obradné obchôdzky a pestrý sprievod maškár. Obyčajov a zvykov počas fašiangov bolo mnoho, v každom kraji a v každej dedine sa niečím odlišovali, mali svoje špecifiká. Všade sa ale obdobie radosti a samopašnosti uzatváralo  večernou zábavou, na ktorú často pozývala muzika vyhrávajúca na rínku.

Zábava bola spojená s pochovávaním basy, kedy bola po paródii pohrebu a za „veľkého“ plaču vynesená basa či figurína zo sály a slávnostne „pochovaná“. To všetko na znamenie toho, že sa čas neviazanej veselosti  definitívne skončil a nastal čas pôstu. Susedia si na rozlúčku po polnoci zaspievali pôstnu pieseň a rozišli sa do svojich domovov. A život sa opäť vrátil do pokojných koľají.

Kompletný program múzea, prehľad otváracích časov a cien vstupného nájdete na: www.vmp.cz

FOTO: Jan Kolář a Národné múzeum v přírodě

 

Súvisiace aktivity

Kam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na turistikuKam na víkendKam za zdravím, wellnessomKam za dobrou kuchyňouKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za športom v leteKam za dobrým vínomKam na dovolenku
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.