Na Velehrad po vyznačených trasách cyrilometodejského putovania

21 August 2018

V júli vyrazili do terénu značkári Klubu českých turistov, aby vyznačili cesty zahrnuté do systému trás cyrilometodejského putovania. Do dnešného dňa je vyznačených viac ako sto kilometrov trasy, všetkých 315 kilometrov chcú značkári zvládnuť do konca tohto leta.

Cyrilometodejské trasy sú popísané ako súbor turistických ciest smerujúcich z rôznych strán na Velehrad. Toto európsky významné pútnické miesto nesie významnú symboliku cyrilometodejského odkazu a koreňov slovanskej vzdelanosti.

„V teréne nie sú budované a značené nové cesty, jednotlivé miesta cyrilometodejskej trasy prepájame s trasami, ktoré sú už vyznačené v ČR Klubom českých turistov. Existujúce turistické značenie je na rázcestiach doplňované trvanlivou nálepkou so symbolom cyrilometodejskej trasy. Rovnaký  postup navrhujeme použiť i u susedov na Slovensku. Na rozdiel od trás Svätojakubskej cesty, vedúcej do Santiaga de Compostella, ktoré sú výlučne jednosmerné, sú cyrilometodejské trasy označované obojsmerne v súlade s tradíciou turistického značenia u nás“, vysvetľuje Martina Janochová, riaditeľka združenia Európska kultúrna trasa sv. Cyrila a Metoda.

Aj keď hovoríme o pútnických cestách Cyrilometodejskej trasy, tie nie sú určené len pútnikom, ale všetkým, ktorí chcú poodhaliť tajomstvo európskej kultúrnej identity a poznať cyrilometodejský odkaz, v ktorom sa až do dnešných čias snúbi múdrosť jazyka, platnosť zákona a úcta k druhým. Cesty Cyrilometodejskej trasy sú navrhnuté tak, aby jednak prepájali známe i menej známe pútnické miesta a súčasne prinášali informácie o kultúrnom dedičstve, umožnili poznávať kultúrnu krajinu v miestach, kadiaľ sú trasy vedené.

Pre prvú etapu značenia trás v teréne boli vybrané tieto trasy:

  • Pustevny – Rožnov p. Radhoštěm – Brňov – Rajnochovice – Svatý Hostýn – hrad Lukov - Zlín-Štípa – Napajedla – Velehrad, 133 km. https://mapy.cz/s/2tFb4. Tu je trasa už vyznačená z Hradu Lukov až na Velehrad obojsmerne.
  • Trasa Vranov (okr. Brno-vidiek)  – Křtiny – Rousínov – Bučovice – Bohuslavice – Buchlov – Velehrad, 98 km. https://mapy.cz/s/2Uarz. Aktuálne  je obojsmerne  vyznačená celá trasa cez  pohorie Chřiby do Velehradu.
  • Trasa Žítková – Bojkovice – Luhačovice – Uherské Hradiště – Velehrad, 86 km. https://mapy.cz/s/2r0YY. Na túto trasu sa v Žítkovej napojí 21 km dlhý úsek zo slovenskej
  • Skalky na Váhom

Foto: Martin Peterka, EKSCM, popis tras na www.cyril-methodius.eu

Súvisiace aktivity

Kam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na turistikuKam na víkendKam za zdravím, wellnessomKam za dobrou kuchyňouKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za športom v leteKam za dobrým vínomKam na dovolenku
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.