Salzburg? Nielen kultúra a Mozart, ale aj skvelé pivo

09 June 2014

Možná ani netušíte, že v jednom z nejkrásnějších měst na světě, rodišti Wolfganga Amadea Mozarta, se už více než půl tisíciletí vyrábí pivo. Na tom by možná nebylo nic zas tak zvláštní, někde je pivní historie ještě starší. Ovšem zlatavý mok ze salzburských pivovarů patří svoji kvalitou mezi světovou špičku.

Je z čeho vybírat

Sama mám pivo moc ráda a doma piju plzeňské. Když jsem poprvé přijela do Salzburgu, ohromně mě překvapilo, kolik druhů piv nabízejí nejen pivnice, ale i honosné restaurace. Můžou si to v klidu dovolit: místní piva jsou tak lahodná, že si na ně jezdí pochutnávat i fajnšmekři z tradičně silných pivařských zemí – Češi, Němci, Belgičané, Angličané, Irové…  Servírka ve skvělé a proslulé salzburské pivnici „Zum fidelen Affen“ mi vyprávěla, jak k nim přijela výprava japonských turistů a rovnou odtamtud si zajišťovali návštěvu pivovaru Stiegel. Snad si stihli prohlédnout i jiné klenoty města… Zmíněný Stiegel je nejstarší ve městě, byl založen v roce 1492, tedy když Kolumbus objevil Ameriku. Je to zároveň největší soukromý pivovar v Rakousku.

www.stiegl.at

I Wolfi si pochutnával

Pět set let pivovarnictví je dost dlouhá doba na to, aby se vaření zlatého moku stále zdokonalovalo. Základ ovšem tvoří nenahraditelně kvalitní přírodní zdroje – například jedinečná voda, která stéká z hory Untersberg – má výbornou pramenitou chuť, a i proto jsou salzburská piva tak specifická a jedinečná. V dávné minulosti se mok vařil v celkem třinácti pivovarech, každý měl svá specifika, receptury a postupy. V historické části města stojí dodnes spousta domů s cechovními štíty – označovaly, že majitel měl právo várnické, že patřil do pivního cechu. Nejslavnější rodák města, geniální Mozart, si prý také rád hasil žízeň dobrým pivem – na výběr jich měl dost.

Moje jednička – Weissbier

Přestože každé z piv v Salzburgu je jiné a výborné, já mám nejradši světlé, které se vaří v pivovaru Die Weisse. Byl založený v roce 1901. Klasické bílé střídám se světlým, lehce zakaleným kvasnicovým. Skvělé je, že salzburské pivnice i jiné restaurace, kde se pivo prodává, mají vynikající obsluhu, božské jídelníčky a báječnou atmosféru, kterou jsem nikde jinde na světě nezažila. Prostě jsem zjistila, že i pití piva může mít svoji kulturu… Ještě k té obsluze – personál pivnic i jiných restaurací je v drtivé většině oblečený do tradičních krojů – trachtu. Muži nosí kožené kalhoty a ženy dirndl. Když vidíte nasvaleného maníka v kožených „padácích“ z vyšívanými kšandami, nesoucího v každé ruce deset půllitrů, nemůžete odolat a fotíte. Pánům zase lezou oči z důlků, když se nad stůl nakloní lepá servírka se přeplněným živůtkem i napěněným žejdlíkem…

www.dieweisse.at

Stigel patří mezi symboly

Už zmiňovaný Sieglův pivovar stojí v části města Maxglan a kromě toho, že se tady vaří vynikající piva, můžete vidět velmi originální expozici nazvanou Svět piva. Dozvíte se od A do Z, jak se pivo vaří, z čeho, co je k tomu potřeba za umění. Opravdu to není žádná legrace a nedivím se, že se skvělé recepty u pivovarníků předávaly z generaci na generaci. Mezi rarity tady patří i největší věž, která kdy byla z piva postavena. Návštěvníci můžou piva i ochutnávat a součástí pivovaru je také restaurace, kde se výborně vaří.

Mniši si střeží tajemství

Když mluvíme o salzburských pivech, nejde nezmínit i pivovar, který založili augustiánští mniši v roce 1621. Jmenuje se Augustiner Brau a je součástí kláštera Mulln. Zlatý mok se tady vaří ručně, žádná moderní technika, plní se do dřevěných sudů, a když se čepuje, tak jen do tradičních kamenných džbánků. Napít se ho můžete například v Augustiner Braustubl přímo u kláštera. Mimochodem, mniši si dodnes pečlivě střeží starobylý recept a zná ho jen pár z nich.

 www.augustinerbier.at

Starý, ale skvělý

Nejstarší dosud fungující pivovar v zemi není přímo ve městě, ale kousek od ně. Ve městě Hallein. Jmenuje se Kaltenhausen a zajímavý je kromě jiného v tom, že jej založili salzburští arcibiskupové. Ostatně ti nezaložili jen tento pivovar, ale to by bylo na dlouho… Pivo bylo ve středověku kromě vína velice žádaný nápoj – při výrobě se vařilo, takže se výrazně omezila možnost nákazy nápoje bakteriemi a podobně. Suma sumárum, pít pivo bylo bezpečnější než hasit žízeň vodou ze studní. Pivovar založili v roku 1475 a je v Salzburgu tím nejstarším.

www.kaltenhausen.at

Ekologické pivečko

Přestože nemáme prostor vyjmenovat a popsat všech deset salzburských pivovarů, za pozornost stojí Gusswerk. Tam se už více než deset let pivo vaří čistě ekologickými metodami. Kdo by si myslel, že takové pití nemůže být nic moc, hodně se plete. Tohle biopivo je špičkové – můžete ochutnat. Pivovar je ve městě Hof u Salzburgu.

www.brauhaus-gusswerk.at

Máte chuť?

Jestli už pojedete do města, kterému se přezdívá Jeviště světa, kvůli čemukoli, ochutnejte nějaké tamější pivo. Věřte, že takový výběr hned tak jinde nenajdete. A vzpomeňte, že jsem vám říkala, že tady se pivo pije v krásných hospodách, v zahradních restauracích, pod starými kaštany… Při popíjení se můžete kochat někde krásným městem a jeho historickými skvosty, jinde máte výhled na alpské vrcholy. Prostě si to nenechte ujít.

Takže: na zdraví! Pardon: Prost!

Magda Bergerová

 Foto - www.stiegl.at, www.salzburg.info, www.kaltenhausen.at, www.brauhaus-gusswerk.at


Súvisiace aktivity

Kam za športom v leteKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na turistikuKam na dovolenkuKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam na víkendKam za zdravím, wellnessomKam za dobrou kuchyňou
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.