Plzeň sa stala Európskym hlavným mestom kultúry 2015

19 January 2015

Město Plzeň se stalo Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015. Velkolepé slavnostní zahájení v režii uměleckého ředitele projektu Petra Formana bylo v sobotu 17. ledna pod širým nebem v historickém centru západočeské metropole.

Nejprve se na náměstí Republiky sešli čtyři průvody symbolizující plzeňské řeky, poté se na celé ploše rozehrála strhující podívaná, které se zúčastnilo přes 150 českých i zahraničních herců, akrobatů, hudebníků a dalších umělců. Diváci mimo jiné viděli adrenalinové vystoupení švýcarského provazochodce Davida Dimitriho nebo největší videomapping z dílny 3dsense, který na ploše 5.000 m2 oživil nejen katedrálu, ale i domy okolo. Zahájení doprovodila premiéra původní skladby skladatele Marka Ivanoviče Symfonie zvonů v podání Plzeňské filharmonie, která vyvrcholila prvním rozezněním nových zvonů umístěných v katedrále sv. Bartoloměje díky veřejné sbírce!! Ze srdce zvon. Připraveny jsou také večerní prohlídky výstav a muzeí, autorská čtení a besedy, venkovní ledový bar Františka Bálka s ledovými sochami, večerní varhanní koncert v katedrále a vystoupení několika hvězd české hudební scény, jejichž jména budou pro diváky překvapením. Kromě sobotního zahájení čekali na české i zahraniční návštěvníky po celý víkend od pátku do neděle na mnoha místech Plzně další zajímavé a nevšední zážitky - první možnost vidět rozsáhlou retrospektivní výstavu Ateliér Jiřího Trnky, netradiční procházky s výkladem po známých i neznámých místech Plzně, oslava narozenin umění Art´s Birthday, veselice v Plzeňském Prazdroji nebo setkávání s plzeňskými osobnostmi. 
Tedy, setkáme se na Plzeň - v Plzni!! 

Aj portál www.kamkam.eu bude priebežne informovať o dianí v Európskom hlavnom meste kultúry, ktorým sa pre tento rok stala Plzeň. 

Viac informácií: www.plzen2015.cz

Spracovala Beata Havranová

Foto: www.plzen2015.cz

Súvisiace aktivity

Kam na dovolenkuKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na víkendKam za dobrým vínomKam za dobrou kuchyňouKam na turistikuKam a kde sa ubytovaťKam za športom  v zimeKam za športom v leteKam za zdravím, wellnessom
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.