Lednicko-valtický areál - súzvuk umenia a prírody

20 March 2014

Milí čitatelia portálu, pripravili sme pre vás novinku! V spolupráci s Českou centrálou cestovného ruchu - CzechTourism vám každý mesiac exkluzívne predstavíme jednu pamiatku UNESCO nachádzajúcu sa na území Českej republiky. Samozrejme, pridáme aj ďalšie zaujímavé turistické tipy od susedov. Všetky informácie o Českej republike nájdete na: www.ceskozemepribehu.cz

Keď sa spojí história a kultúra s prekrásnou krajinou a trošku sa to premieša, je z toho rozprávkový výlet na konci ktorého je poklad. Prejdite sa s nami Lednicko-valtickým areálom, od roku 1996 zapísaným v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.  

Vitajte na panstve Lichtenštajnovcov  

Ak by ste k svojmu panstvu zakúpili aj to susedné, pravdepodobne by ste ich chceli obe spojiť. Postavili by ste cesty, na dlhých úsekoch altány a ďalšie miesta na oddych, pre potešenie oka by ste možno pridali aj niekoľko elegantných sôch a starostlivosť o nádhernú krajinu by ste zverili do rúk odborníkom. Rod Lichtenštajnovcov, ktorý v 17. storočí pripojil k svojmu lednickému panstvu aj to valtické, pristúpil ku starostlivosti o svoj majetok presne takto veľkoryso. Nakoniec vzniklo územie s rozlohou takmer 300 štvorcových kilometrov, jeden z najväčších kultúrnych prírodných areálov v Európe, od roku 1996 zapísaný v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Všetko vďaka slávnemu rodu s obchodníckym duchom a so vzťahom ku kultúre a kráse.

Honosné a ešte honosnejšie

Čo určite musíte navštíviť? Najlepšie všetko, ale málokto z vás má na prechádzku po areáli napríklad mesiac... Tak vám trošku pomôžeme vybrať si. Ak chcete vidieť to najhonosnejšie, zájdite na rozprávkový zámok Lednice. prejdite sa zámockou záhradou a parkom, zastavte sa pri Minarete ozdobenom maurskými ornamentami a textami z Koránu. Navyše z veže Minaretu vysokej 60 metrov je prekrásny výhľad na celé okolie, Pálavu i Biele Karpaty. Prekrásny je aj Jánov hrad, postavený ako romantická zrúcanina uprostred nedotknutej prírody. A vôbec nemusíte chodiť pešo! Odviezť sa môžete na loďke alebo kočiarom.    

Len 7 kilometrov od Ledníc sa nachádzajú Valtice, ktoré si rod Lichtenštajnovcov zvolil za svoje hlavné sídlo. Architektonicky najpozoruhodnejšou stavbou je určite majestátny zámok Valtice, jeden z najväčších v celej Českej republike, a významný reprezentant raného baroka v strednej Európe. Najkrajší pohľad na rovnomenné mestečko je z neďalekej vyhliadky na Kolonáde na južnom obzore Valtíc. Jej stavba bola ovplyvnená podobnou vo viedenskom Schönbrunne. Keď si chceli páni vyhodiť z kopýtka, odišli na zámoček Rendez-vous (tiež nazývaný Dianin chrám), ktorý má podobu rímskeho triumfálneho oblúka. 

Zámoček na každom kroku

Pamiatky, ktoré sme doteraz spomenuli, boli len kúskami vytrhnutými z nádhernej historickej mozaiky, ktorou Lednicko-valtický areál je. V súvislosti so zámkom Lednice treba určite spomenúť aj historickú jazdiareň, ktorá je najstaršou dochovanou časťou zámku, či skleník, na tú dobu mimoriadne pokrokovú stavbu, a dnes i technickú pamiatku. Ďalším unikátom je rímsky aquadukt, ktorý nadväzoval na umelú jaskyňu známu ako Peklo. Rovnako cennou stavbou je Vodáreň - Maurský dom, ktorá zásobovala park vodou a slúžila ako kúpele pre panstvo.  O zámočkoch, ktoré sú rozosiate po celom areáli - Pohansko, Apolónov chrám, Hraničný zámoček, Rybničný zámoček, Tri Grácie,  Belveder, Lovecký zámoček alebo zámoček Lány, by sa dalo hovoriť v rôznych súvislostiach. Spoločne dokumentujú lásku k histórii, ktorú rod Lichtenštajnovcov mal.

Aktívny oddych v Lednicko-valtickom areáli

Preslávili ho stavby a architektúra, ale jeho návšteva nie je určená len histórie znalým návštevníkom. Krásna príroda obklopujúca rieku Dyje, zachované lužné lesy, parky, záhrady, rybníky, legendárne vína, turistické chodníky a ponuka cyklistických trás, možnosť plaviť sa na loďkách či odviezť sa kočiarom. To všetko sa dá prepojiť s návštevou historických pamiatok. O tom je Lednicko-valtický areál. Kultúra, história, umenie a príroda v jednom, všetko pripravené aj pre súčasného moderného návštevníka. 

Viac na: www.ceskozemepribehu.cz; www.lednicko-valticky-areal.czwww.kudyznudy.cz

Autori fotografií: Ladislav Renner, Ivanka Čištínová, Jan Miklín, Libor Sváček, v spolupráci s CzechTourism

Prokop Slováček


Súvisiace aktivity

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za dobrým tipomKam za zaujímavosťami a poznanímKam za oddychomKam na turistikuKam ísť načerpať silyKam na víkendKam na dovolenku
Drotári boli slovenskí nomádi
Drotári boli slovenskí nomádi
Drotárstvo vzniklo ako doplnkové zamestnanie, ktorého cieľom bolo spočiatku opravovať poškodené a...
Aachen na tróne
Aachen na tróne
Trón Karola Veľkého a množstvo zachovaných vzácnych relikvií bude naisto veľkým lákadlom pre...
Naše bábky doputovali do UNESCO
Naše bábky doputovali do UNESCO
Spoločná česko-slovenská nominácia „Bábkarstvo na Slovensku a v Česku“ bola zapísaná do...
Výstava o Česku - na letisku
Výstava o Česku - na letisku
Autorská výstava českého fotografa Libora Sváčka bude počas celého marca skrášľovať Letisko M. R....
Skvosty Lednicko-valtického areálu
Skvosty Lednicko-valtického areálu
Kto chce spoznať svet impozantných šľachtických sídiel, obklopený krásnymi parkami, záhradami, rybníkmi,...
Náš tip: Múzeum Karla Zemana
Náš tip: Múzeum Karla Zemana
Spravte si výlet za filmovými pokladmi do Múzea Karla Zemana v Prahe. Toto múzeum vás prenesie do sveta...
Bambergské blues & UNESCO
Bambergské blues & UNESCO
Čarovné stredoveké mestečko, plné vzácnych architektonických stavieb, pod ochranou UNESCO, sa oplatí...
DomQuartier - lesk baroka
DomQuartier - lesk baroka
DomQuartier – znovu objavený lesk baroka Mesto Salzburg  ponúka turistom novú atrakciu, otvorili ju len...
Na člne po Canal du Midi
Na člne po Canal du Midi
Viac ako 300 rokov staré technické vodné dielo, ktoré sa tiahne od Toulouse až po Stredozemné more, je...
Dedičstvo v slávnostnom lesku
Dedičstvo v slávnostnom lesku
Čas adventu pôsobí očarujúco predovšetkým v historických mestách, kde sa kostoly, domy a námestia...
Historické mestá – kulisa moderného života
Historické mestá – kulisa moderného života
Počnúc stredovekými stavbami, gotikou z pálených tehál či barokovými skvostami končiac, v nemeckých...
Nemecké dedičstvo pod záštitou UNESCO
Nemecké dedičstvo pod záštitou UNESCO
Ešte v roku 1989 sa v Nemecku zjednotili mestá zaradené do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO a vytvorili...
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.