Devět nádherných jezer v srdci Korutan

04 June 2013

Léto slunce, koupání, jižní sluníčko, horké léto, průzračná jezera. Tím vším, co je potřeba k vydařeným letním prázdninám, se totiž vyznačuje oblast kolem Villachu!

V oblasti se rozlévá devět krásných jezer. Největší z nich je jezero Ossiacher See, po němž následují jezera Faaker See, Afritzer See, Silbersee, St. Magdalener See, Aichwaldsee, Vassacher See, St. Leonharder See a Wernberger See. Všechny mají jedno společné: jejich voda je pitná a v létě dosahuje teploty až 28 stupňů Celsia. Všechna jsou také ideální pro provozování vodních sportů. Máme na mysli i ty nejbláznivější a nejextravagantnější, které jsou dnes v módě. Avšak také meditativně založení rybáři najdou u jezer, respektive v nich, vodstvo zaslíbené. A tak se nejednou na jejich udice chytí vskutku kapitální úlovky. Jezera jsou uhnízděna v úchvatné krajině, jíž dominují impozantní horské masivy. Jsou to zejména Dobratsch, Dreiländereck, Gerlitzen Alpe a Verditz, které vytvářejí kolem jezer monumentální ochrannou hradbu.

Silná dvojka

Jezero Ossiacher See známe nejen jako ráj vodních radovánek. Mezinárodní vavříny získalo i jako místo pořádání hudebního festivalu „Korutanské léto“ (Carinthischer Sommer), který patří spolu se Salcburským a Bregenzským festivalem k trojlístku největších mezinárodních letních hudebních festivalů v Rakousku. Festival byl založen v roce 1969 a od roku 1974 jsou v barokním klášterním kostelíku v Ossiachu uváděna světově proslulá oratoria. Faakerské jezero se rozlévá v nejjižnějším cípu oblasti. V jeho středu leží půvabný ostrůvek s komfortním hotelem. Žádné jiné korutanské jezero nemá tak nádhernou azurově modrou barvu a nikde jinde nesvítí slunce zářivěji než zde. Zvláště krásné je projíždět se po jezeře na kanoi.

Rodiny s dětmi vítejte!

Rodiny s dětmi mají v regionu zcela výjimečné postavení. Stačí se podívat jen na ubytovací zařízení. Buď jsou členy renomovaného sdružení „Dětských hotelů“ anebo patří do tematické skupiny „Rodinných specialistů“. Ať tak či onak, všechny hotely těchto dvou typů jsou perfektně vybaveny a zařízeny pro potřeby rodin. Kdo má rád přímý kontakt s přírodou, ten si může zvolit ubytování s plátěnou střechou nad hlavou v některém z 30 kempinků, z nichž mnohé leží přímo u břehů některého ze jmenovaných jezer. Všichni hostitelé bez výjimky – ať bydlíte v kempinku, hotelu nebo prázdninovém bytě – mají mimořádnou snahu zajistit vám příjemné dny pohody a klidu.

Pověstná korutanská mentalita

A jde jim to dobře, neboť jim v tom pomáhá pověstná korutanská mentalita, která spočívá v jisté a nepřekonatelné lehkosti bytí a jižanské nenucenosti. Nu ano, není divu, vždyť z regionu je to jen na skok do Itálie nebo do Slovinska, do zemí, kde vládne mediteránní atmosféra. Jednodenní výlet do sousedního Friaulska nebo dokonce do Lublaně či Benátek se jistě vejde do vašeho prázdninového harmonogramu. Pokud jde o nabídku výletních cílů a aktivit v naší oblasti, určitě nebudete strádat. Můžete se vydat na výlet na palubě lodi po hladině jezera Ossiacher See nebo na řece Drávě. Kdo rád poznává kraj kolem sebe na kole, ten si může šlapat do pedálů z Villachu, největšího města oblasti, směrem k jezeru Faaker See. Na zpáteční cestě pak naloží sebe i svého drátěného oře na loď a hurá zpátky na krásné modré Drávě.

www.region-villach.at

Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.