Viete kde sa zrodil legendárny nožík „rybička“?

05 November 2015

O Mikulášovicích jste asi ještě neslyšeli, ačkoliv město ve Šluknovském výběžku u hranic s Německem a na hranici Národního parku České Švýcarsko za pozornost rozhodně stojí. Poslední víkend v březnu se tu koná stará lužickosrbská tradice jízdy Velikonočních jezdců. Úžasná podívaná na pány, ale dnes už i dámy v cylindrech a vznosně usazené na koních - turisté se sem na ni sjíždějí z Prahy stejně jako z Drážďan či Budyšína. V Mikulášovících je ale i továrna a muzeum značky Mikov a ty si svoji atraktivnost a důležitost drží po celý rok.

Výrobky značky Mikov určitě znáte. Přinejmenším jeden, který je už bezmála stoletou legendou. Vždyť kdysi šlo o jeden z chlapeckých snů, který si – dnes už ctihodní pánové – drží zhmotnělý v pouzdře kdesi v šuplíku, případně hluboko v duši. A jistě se i dnes najde taky v nejedné dámské kabelce. Řeč je o zavíracím nožíku ve tvaru rybičky.

V Mikulášovicích se nůžky nebo nože vyráběly už v 18. století. Nožířství bylo tehdy prosperující řemeslo, neboť potřeba nožů, šavlí, břitev i jiných speciálních nástrojů byla velká. Rozmach řemesla přivedl místního obchodníka Ignaze Roslera k tomu, že zde v r. 1794 založil první továrnu na výrobu nožů. „Zpočátku v ní pracovalo sto pracovníků, už v r. 1819 byl ale jejich počet dvojnásobný,“ říká Jan Marek, obchodní ředitel společnosti Mikov, která vznikla v r. 1955 coby MIKulášovický KOVoprůmysl a dnes na Roslerovu továrnu nepřímo navazuje, přičemž zaměstnává kolem šedesáti pracovníků. V některých případech tu pracují celé rodiny, třeba i ve třetí generaci za sebou, jako je tomu i v případě špičkového brusiče Miroslava Paťhy a jeho dvou Pavlů – syna a vnuka, kteří dnes působí na úseku obchodu. Mikulášovice si v jednu dobu vysloužily i přezdívku český Solingen – koncem 19. století tady působilo už sedm nožířských dílen, k jejichž výbavě patřily i parní stroje. Roslerovy nožířské výrobky si monarchie cenila natolik, že zakladatele firmy povýšil císař do šlechtického stavu s právem honosit se titulem Vznešený pán z ušlechtilé oceli. Teprve po bezmála sto letech od založení továrny v Mikulášovicích otevřel Roslerův vnuk Karl Elsener dílnu ve Švýcarsku, která se proslavila zakázkou nožů pro švýcarskou armádu – z ní vzešlá značka Victorinox se stala díky důkladnému marketingu jednou z nejvyhlášenějších v oboru kapesních nožů.

Podle zasvěcených měl návrh na roztomilý nožík rybičku vzniknout někdy po první světové válce, kdy nožířství na Šluknovsku zažívalo největší rozmach. „Z nemnoha dochovaných dokumentů se nedaří zcela hodnověrně zjistit, kdy přesně se zrodila a kdo ji vymyslel,“ říká obchodní ředitel Jan Marek. Traduje se však, že pracovníci dílny se předháněli ve výrobě něčeho zvláštního se zvířecím motivem a vyhrála rybička. V nabídkovém katalogu firmy je poprvé uvedena před 76 lety. A s cenou 40 haléřů se stala bestsellerem: klukům stvrzovala pomyslnou dospělost a rodiče jim ji bez obav dopřávali, neboť střenka ve tvaru rybky působila bezpečnějším dojmem než větší zavírací nože.

Poznávacím znamením značky Mikov je nůž rybička dodnes, i když výrobní program továrny je mnohem širší. Mimochodem čas od času rybičku prodává např. e-shop slavných novin New York Times nebo www.amazon.com. Kdysi se její čepel vyráběla z uhlíkaté oceli, takže stačilo, abyste ji po krájení jablka neotřeli a střenka se zbarvila fleky a posléze rezivěla. Dnes to ale nehrozí, neboť nerezová ocel projde kalením při teplotě 1050 C. Díky jednoduchému stroji s nožním ovládáním, který vymyslel technolog mikulášovické továrny spolu s kolegy je výroba základního modelu rybičky už roky nezměněná a vcelku jednoduchá. Vždyť tento nožík se skládá jen ze čtyř dílů – čepele, pera a dvou střenek odlitých ze zinku. Střenky jsou k sobě spojené nýty a chcete-li mít jasněji v tom, ze které z někdejších několika továren Mikovu se právě vaše vzácná rybička po dědečkovi pochází, poznáte to právě podle počtu nýtů. Pokud jsou dva, jde o rybičku vyrobenou na Slovensku v podniku Sandrik, případně na Moravě ve Vyškově, kam byla výroba ze Slovenska přesunuta.

Má-li rybička trojici nýtů, pochází z Mikulášovic. Při návštěvě muzea hned za branou továrny se dozvíte mimo jiné i to, že po soustředění výroby ikonických nožíků do zdejší továrny se ustálil kdysi proměnlivý rozměr rybičky, ale naproti tomu se rozšířil rybičkový sortiment: v Mikulášovicích vyrábí i kapitální úlovky v podobě nožíků z omezených sérií, např. Zlatou rybičku v dárkovém balení, jejíž čepel je z damascénské oceli a střenka z mosazi pozlacené 24 karátovým zlatem.

Top rybičkou je pak tzv. investorská z 18 karátového zlata s očkama z českého granátu, která má coby pouzdro kazetu z olšového nebo habrového dřeva ve tvaru mapy ČR a stojí 170 000 Kč, tedy kolem 6300 eur. Na www.mikov.cz se dočtete více nejen o otevírací době muzea, ale např. i o nožířských slavnostech, které se v Mikulášovicích konají každý rok v létě a můžete během nich výrobu rybičky vidět na vlastní oči.           

Text: Richard Kubota, Foto: Rostislav Zeman

Súvisiace aktivity

Kam na dovolenkuKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na víkendKam za dobrým vínomKam za zaujímavosťami a poznanímKam za dobrou kuchyňouKam na turistikuKam a kde sa ubytovaťKam za športom  v zimeKam za športom v leteKam za zdravím, wellnessom
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.