Taliani ešte pozývajú na vydarené EXPO 2015

11 September 2015

Nemusíte precestovať celý svet, aby ste videli tie najzaujímavejšie destinácie...

Nemusíte precestovať celý svet, aby ste videli tie najzaujímavejšie destinácie. EXPO 2015 v Miláne, dokonale uspokojí vašu túžbu po poznaní. Téma svetovej výstavy je „Uživiť planétu, energia pre život“ a vyše 150 zúčastnených krajín sa skutočne prezentuje tým najlepším čo môže ponúknuť. Čo národný pavilón, to iný pohľad na svet. Ohromujúca architektúra, neuveriteľné expozície. Jednoducho EXPO musíte vidieť. Výstava EXPO končí 31. októbra 2015. Miláno  leží na severe Talianska v oblasti Lombardia. Garantujeme vám, že čosi také ste ešte v živote nevideli. Samozrejme deň na prehliadku nestačí. Nás potešilo, že v obrovskej konkurencii sa nestratil ani náš Slovenský pavilón. S rozpočtom 5 miliónov eur patrí síce medzi tie menšie, ale určite sa zaňho nemusíme hanbiť. Veľké štáty, ako USA alebo Rusko, Nemecko majú pavilóny s rozpočtom niekoľko desiatok miliónov eur. Kým sa však k nemu dostanete, prejdete zopár kilometrov, pretože je úplne na konci, ale zato v zaujímavej spoločnosti. Blízko je pavilón USA a priamo susedí s pavilónom Ruska.

„Hravý“ Slovenský pavilón.

„Určite sa za náš pavilón nemusíme hanbiť. Denná návštevnosť je okolo 10 tisíc ľudí a strávia tu dosť veľa času.“hovorí generálny komisár slovenskej expozície Martin Polák. A skutočne  na vlastné oči sme videli, ako pred vchodom museli návštevníci čakať, aby sa dostali dnu. Naša expozícia je rozdelená na 6 energetických zón. „Energia v kultúre, energia v inováciách, energia v dobrodružstve, energia v športe, energia v tradíciách a energia vo výžive.“ Slovenský pavilón je najmä o interaktivite. Už od vchodu vás čaká množstvo zaujímavých vecí, ktoré si môžete ohmatať, dôkladne prezrieť, alebo byť ich súčasťou. Či už strom vytvorený z píšťalok, krík so spiežovcami a zvoncami, na ktoré samozrejme môžete hrať. Fascinujúce je krútiace sa veľkonočné vajce a snáď najväčší úspech má 3D prehliadka našich najkrajších častí Slovenska. Máte pocit, že sa prechádzate po Lomnickom štíte a čochvíľa vám hrozí pád. Na sochách môžete zanechať svoj odkaz, prezentujeme 10 najúspešnejších športovcov a unikátna je i Moravianska Venuša, ktorá je najstarším exponátom na celej výstave EXPO. I exteriér je zaujímavý. Unavení návštevníci si radi posedia v „tuli“ vakoch pred pavilónom alebo sa fotia pred plastikami hláv známeho sochára Franza Xavera Messerschmidta (nemecko-rakúsky barokový sochár, ktorý sedem rokov žil a tvoril v Bratislave). Na bočnej strane je vytvorený reliéf bohyne Vesny z trávnatého koberca, tá je jedným z najobľúbenejších artefaktov.

Sklamanie zo svetových veľmocí

Práve pavilóny svetových veľmocí, lákajú najviac návštevníkov. Veľkolepý ruský má obrovskú rozlohu a fascinujúci vstup s veľkoplošnými zrkadlami nad vašimi hlavami. Vo vnútri vás síce čakajú neuveriteľné prezentácie vedy a techniky, a tiež úžasná výstava ich lokálnych produktov, ale chýbala nám v ňom hravosť a viac interaktivity. Američania zasa stavili na vodné steny pred vstupom, ktoré perfektne osviežia návštevníkov. Ich vnútorná expozícia je síce tiež nádherná, a technicky prepracovaná, ale sklamaní sme boli z veľmi silnej propagácie prezidenta Baracka Obamu, ktorý bol snáď na väčšine panelov. Dokonalý a efektný je Čínsky pavilón. Aby ste sa dostali dnu, musíte si vystáť rad. Číňania prezentujú svoju úžasnú kultúru, gastronómiu a pravidelne v malej kinosále, premietajú filmy o svojej krajine.

Krásny Azerbajdžan, pohoda u Čechov, luxusný Kuvajt

Každý pavilón vás niečim ohromí. Nám sa najviac páčil pavilón Azerbajdžanu. Originálna architektúra a vnútorná interaktívna expozícia je nádherná, práve v ňom by sme dokázali tráviť hodiny. Česi zas stavili na pohodu. Pred pavilónom majú bazén s lehátkami a samozrejme pivný bar s Plzenským pivom. Luxus a neuveriteľné vizuálne zážitky na vás dýchnu v Kuvajte. Nemci vás prekvapia pedantnosťou a hravými prvkami. Napríklad z ich terasy sa môžete okrem schodov dostať aj po veľkej šmýkačke. Úžasné sú ázijské pavilóny. Ako v rozprávke z Tisíc a jednej noci sa cítite v Omane. Samozrejme najväčšiu prezentáciu majú Taliani. Svetová výstava EXPO je čosi čo tak skoro neuvidíte, a preto ju jednoznačne treba navštíviť. Každý si na nej nájde niečo svoje.

Praktické informácie

Každý deň sa konajú rôzne akcie, koncerty a dni venované jednotlivým štátom. V areáli je množstvo reštaurácií, barov, toaliet ako i stojančekov na pitnú vodu zdarma. Ceny v reštauráciách sú od 7,- € a vyššie. Sú tu zóny oddychu aj zóny pre deti. Okolo areálu jazdí bezplatný autobus. Výstavisko má priame spojenie s okolitými letiskami v Miláne. Do Milána lietajú nízko nákladové letecké spoločnosti. Z Bratislavy spoločnosť Rainair a z Košíc – Wizzair. Obe prilietavajú do mestečka Bergama, odkiaľ sa autobusom alebo vlakom veľmi pohodlne dostanete priamo do Milána.

Ceny:

Vstup na EXPO stojí na deň 35,- €. Deti, dôchodcovia, skupiny a rodiny majú zľavy. Areál je otvorený denne od 10,00 do 23,00 hodiny. Výstava trvá od 1. mája do 31. októbra. M1 ide z Milána priamo na výstavisko, konečnú stanicu Rho fiere postavili kvôli EXPO.

Autorka: Eva Mikulová, foto: Foto: Miro Vacula

Pre www.kamkam.eu upravila BH

www.kosickespravy.sk

Súvisiace aktivity

Kam na dovolenkuKam za dobrou kuchyňouKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za športom v leteKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam za dobrým vínomKam za zdravím, wellnessomKam za športom  v zimeKam na víkendKam na turistiku
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.