Májové slávnosti v kráľovskom Znojme

27 April 2018

Celý máj sa v Znojme už tradične ponesie v duchu Májových slávností. Návštevníkov čaká celkom sedem podujatí rôzneho charakteru.

Prehliadka dychových kapiel bude 1. mája 

Prvý májový deň oslávi mesto Znojmo dychovkou. Prehliadka dychových kapiel sa tohto roku odohrá v spoločenskom centre Dukla. „Tento rok sme dali prednosť uzatvoreným priestorom. Počasie býva v túto ročnú dobu ešte nevyspytateľné a veríme, že pre staršie publikum budú priestory spoločenského centra pohodlnejšie,“ objasňuje zmenu miesta konania František Koudela, riaditeľ Znojemskej Besedy. Programom bude sprevádzať osvedčený Karel Hegner, začiatok je naplánovaný na 13. hodinu. Zahrajú dychové kapely Bludověnka, Šardičanka, Amatéři z Dobšic, Stříbrňanka a Dubňanka. Vstupné je 100 Kč a vstupenky je možné si kúpiť v predpredaji v Turistickom informačnom centre Obroková alebo na www.vstupenkyznojmo.cz.

Dni partnerských miest 4. – 5. mája 

Dni partnerských miest sa budú tento rok konať v piatok 4. a v sobotu 5. mája, tradične na Horním náměstí. Po obidva dni sa budú môcť návštevníci zoznámiť s gastronómiou a kultúrou partnerských miest Znojma. Tento rok privítame Retz, Strzegom, Nové Zámky, Bratislavu Ružinov, Pontassieve, Trento Pivo, Villazzano a pribudne tiež nové partnerské mesto Chrudim. V stánkoch budú mať návštevníci možnosť ochutnať tradičné talianske špeciality, rakúske vína a slovenské syry. „V rámci Dní partnerských miest by sme tiež radi oslávili 
20. výročie spolupráce s partnerským mestom Retz. Jednou z pripomienok tohto výročia bude aj súťaž a výstava fotografií „Fotíme u susedov, inštalovaná na Horním náměstí,“ dopĺňa starosta mesta Znojmo Jan Grois. Nebude chýbať ani dobrá hudba.

Znojemský majáles – 7. mája

Pre mladé publikum pripravila Znojemská Beseda spolu so študentami znojemských škôl na pondelok 7. mája - Znojemský majáles. Zo študentského programu si určite nenechajte ujsť mladú kapelu Suede, ktorá vznikla špeciálne pre túto udalosť. Čaká nás i nová trasa sprievodu škôl. Z programu Znojemskej Besedy sa môžete tešiť na zvučné mená mladej hudobnej scény ako Lipo, Lake Malawi, ATMO music alebo Ego. Novinkou bude Shootcam, ktorý návštevníkom Majálesu vytvorí päť sekundové video. Môžu si ho dať zaslať e-mailom a budú ho môcť zdieľať na svojich sociálnych sieťach. „V prípade, že svoje video označia hashtagem #znojmochutna, budú mať možnosť si i zasúťažiť. Najoriginálnejšie video totiž získa vstupenku na Znojemské historické vinobranie 2018,“ doplňuje Koudela. 

Jarovín Rosé – 7. mája

V pondelok 7. mája však neožije len Horní náměstí. V tento deň nám naviac zružovie i Obroková ulica. Súčasne s Majálesom bude totiž prebiehať obľúbená prehliadka ružových vín, klaretov a sektov – Jarovín Rosé. Tentoraz bude táto akcia podporovať Mamma HELP – neziskovú organizáciu združujúcu pacientky s rakovinou prsníka. 

Festival vín VOC Znojmo – 8. mája

8. máj je v kalendári Májových slávností pevným dátumom konania Festivalu vína VOC Znojmo, ktorý uvedie nové certifikované vína so značkou VOC. Program festivalu nebude prebiehať iba na Horním náměstí, ale znovu sa rozšíri do tzv. odrodových ulíc. Tešiť sa môžete na folklór i klasickú moravskú cimbalovú muziku. Deň plný vynikajúceho vína doplní jedinečná gastronómia a špeciality z Pohořelického kapra. „Spolok VOC Znojmo oslavuje 10. ročník festivalu a pri tej príležitosti podporí Detské centrum predajom archívnych vín, ktoré už nie sú bežne v predaji. Pre návštevníkov máme nachystané i originálne placky a v deň konania akcie pobeží instagramová súťaž o hodnotné ceny,“ hovorí Koudela. Návštevníkov z Brna isto potešia posilnené autobusové spoje a rodiny s deťmi uvítajú detský kútik. 

Garage design – 18. - 19. mája

Piatok 18. a sobota 19. mája je termínom konania 6. ročníka prehliadky originálnej autorskej tvorby Garage Design, na ktorej organizovaní Znojemská Beseda spolupracuje so spolkom Umění zo Znojma. Garage Design sa i tentoraz odohrá na Horním náměstí, kde budete mať možnosť nákupu originálnych výrobkov priamo od dizajnérov a pripravené budú i tvorivé dielne pre deti i dospelých.  Piatkový program naviac obohatí koncert pouličnej hudby.

Noc múzeí – 18. mája 

Na cestu časom sa vydáme 18. mája v rámci Múzejnej noci, ktorá touto témou pripomenie 140. výročie múzea. Pripravený je bohatý program pre celú rodinu. Bude možné navštíviť všetky objekty Juhomoravského múzea a naviac i Expozíciu pivovarníctva.  

www.znojemskabeseda.cz

Súvisiace aktivity

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za dobrým tipomKam na víkendKam za dobrým vínomKam na dovolenkuKam za dobrou kuchyňouKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za športom v leteKam na turistiku
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.