Na ľadovci sa zima nekončí

02 April 2013

Lyžovačka v Zeel am See – Kaprun uspokojí aj fajnšmekrov

Milovníci lyžovania, ktorí nechcú odložiť lyžiarske vybavenie a nepripúšťajú si absolútny koniec zimy, majú niekoľko možností, ako sa svojmu koníčku venovať aj v týchto, už jarných mesiacoch. Napríklad na rakúskych ľadovcoch. Jedným z nich je aj ľadovec Kitzsteinhorn, ktorý sa ukrýva v skaliskách nad turisticky známou destináciou – obcou Kaprun. Ale nielen ľadovec preslávil tento región. Určite budete poznať jazero Zeller, vďaka ktorému sa mestečko Zell am See stalo svetoznáme. Nad jazerom sa zasa vypína dvojtisícový malebný vrchol Schmittenhöhe, so skvelými zjazdovkami pre celé rodiny, lyžiarskych fajnšmekrov či adrenalínových bláznov. 

Na „Šmitku“ v exkluzívnom Porsche

V regióne Zell am See – Kaprun máte ešte aj v týchto dňoch na výber. Ešte zo dva týždne by sa malo lyžovať na svahoch Schmittenhöhe, ktoré sú ústretové ku všetkým generáciám, aj úrovniam lyžiarov, a snoubordistom. Až na vrchol vás vyvezie dizajnová lanovka s rukopisom spoločnosti Porsche. Najkrajšia vyhliadka v Rakúsku. hora Schmitten sa týmto prívlastkom pýši právom. Okolo seba môžete vidieť až 30 trojtisícoviek. Nečudo, že aj cisárovná Elisabeth si toto miesto tak obľúbila, že si nechala na vrchole hory postaviť kaplnku. Tróni tam dodnes. Krásna stavba z dreva a kameňa je v kontraste s lyžiarskou modernou skutočne zaujímavým objektom.    

Viac než len ľadovec

Kitzsteinhorn je viac než len ľadovec. Prvá ľadovcová lyžiarska oblasť v Rakúsku. Po tragédii, požiari lanovky v tuneli, pri ktorom zahynuli ľudia, bol zatracovaný. Po mnohých rekonštrukciách a modernizácii strediska sa opäť stáva ikonou medzi rakúskymi ľadovcami. Dostatok širokých svahov, iba prírodný sneh od novembra až do apríla, najmodernejší Glacier park pre snoubordistov a akrobatických lyžiarov, terény pre freeride lyžovanie. Vrcholová stanica na Kitzsteinhorne vo výške 3.029 metrov, je najvyšším vyhliadkovým bodom v Soľnohradsku. Pohľad na Vysoké Taury, najväčší národný park v Alpách, je ďalší z obrazov, ktorý si budete pamätať navždy.   

A aby sme nezabudli, po ceste k ľadovcu Kitzsteinhorn, pred obcou Kaprun, budete míňať menšie stredisko Maiskogel – Lechnerberg. Je to skvelý tip pre rodiny: pohodové lyžovanie, dostatok svahov, útulné chalupy kde sa dá oddychovať a zjazdy priamo do centra Kaprunu. 

Viac informácií: http://www.zellamsee-kaprun.com

NAŠE TIPY

Extrémny skialpinizmus

Skialpinizmus je v tomto regióne mimoriadne obľúbeným športom. Je kombináciou kráčania na lyžiach smerom hore a lyžovania vo voľnom teréne smerom dolu. Dynafit Kitzsteinhorn Extreme sú mimoriadne náročné skialpinistické preteky, ktoré dovedú účastníkov z námestia v Kaprune až na samotný vrchol Kitzsteinhornu do výšky 3.203 metrov. Preteky sa uskutočnia 13. apríla so začiatkom o 10.00 hod.

Viac informácií: www.kitzsteinhorn-extreme.at

Slnečná rozlúčka so zimou

Koniec apríla znamená aj na ľadovci Kitzsteinhorn rozlúčku so sezónou. Bohatý viacdňový program sa začína v sobotu 27.apríla a skončí až 1. mája. Hudba, lyžiarske aj umelecké workshopy, testy lyží, ktoré prídu na trh až v sezóne 2014.

Viac informácií: http://www.kitzsteinhorn.at

Wellnes Tauern Spa

Tak budú možno vyzerať v budúcnosti všetky wellness centrá. Takmer futuristický dizajn, jednoduché čisté línie, presklené miestnosti ponúkajúce pohľad na okolité hory. Nič neruší vašu pohodu a relax. Wellnes zóna je na ploche 20.000 m2, v okolí rezortu sú bohaté možnosti na športové vyžitie. V lete aj v zime.       

Viac informácií: www.tauernspakaprun.com

TEXT A FOTO – Prokop Slováček


Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.