Jesenné pobavenie v Dunajsko-moravskom regióne

27 August 2014

Nové tipy: Nová cyklistická cesta a napínavé podujatia Leto vrcholí, potom príde „farebná“ jeseň a to je najvhodnejší čas na potulky v Dunajsko-moravskom regióne, ktorý sa nachádza neďaleko Bratislavy. Obnovená cyklotrasa Marchfeldkanal dopĺňa bohatú sieť cyklistických chodníkov, lákavé jesenné podujatia ponúkajú veľa možností, ako s rodinou príjemne stráviť voľný čas.

Cyklistika na kanáli Marchfeld

Obnovená cyklistická trasa Marchfeldkanal vedie od zámku Schloss Hof až do Viedne. Na bicykel môžete nasadnúť už v Bratislave a cez cyklomost v Devínskej Novej Vsi sa vydať smerom na Schloss Hof. Na 62-hom kilometri sa dostanete ku kanálu Marchfeld. Okolie je mimoriadne žičlivá pre život zvláštnych zvierat a rastlín. Pozdĺž celej trasy je postarané o zábavu a informácie o tomto regióne. Informácie o Dunajsko-moravskom regióne v slovenskom jazyku nájdete na: www.dunajskomoravsky-region.sk alebo na www.kamkam.eu. Mapy cyklistických trás si zdarma môžete stiahnuť na stránke www.carnuntum-marchfeld.com

Jeseň v Národnom parku Dunajské luhy

Medzi Viedňou a Bratislavou, sa rozprestiera v Európe jedinečná chránená oblasť lužných lesov – Národný park Dunajské luhy (Donau-Auen). Schloss Orth - Centrum národného parku v Orth an der Donau je vstupnou bránou do lužných lesov. Multimediálna výstava „DonAUräume“ o dunajských ramenách (je prístupná aj v slovenčine) vzbudzuje zvedavosť a chuť spoznať dunajské lužné lesy. Na zámockom ostrove, ktorý je vonkajším areálom centra národného parku môžete naživo vidieť sysľov, alebo európske korytnačky, v presklenej pozorovacej stanici pod vodou je možný unikátny pohľad na život rýb v ich prirodzenom prostredí. Na jeseň v národnom parku bude mnoho podujatí, ktoré sľubujú príjemné zážitky.

Dunajská slávnosť – 31. august

Na sklonku prázdnin, v nedeľu 31. augusta (cca 10.00 - 18.00 hod.) sa bude v Schloss Orthe – centre Národného parku Dunajské luhy oslavovať. Uskutoční sa Dunajská slávnosť. Hry, majstrovanie, stanice s rôznymi kvízmi, prehliadky so sprievodcami, spoznávanie sveta dunajských luhov, pojazdné divadlo Au-Theater unesie divákov do magického sveta dunajských príbehov. Spoločnou témou bude rieka Dunaj, a život v jej okolí. K tomu dobrá hudba, regionálne dobroty, prídu remeselníci a umelci, i hostia zo Slovenska – z regiónu Stupava. Program je určený pre celé rodiny a koná sa za každého počasia.

„Opekačka“ na zámku Schloss Orth – 21. september

Jesenná ohnivá romantika, alebo jednoducho opekačka pre celé rodiny. Národný park Dunajské luhy pozýva v tento deň všetkých na príjemné popoludnie s opekaním rôznych dobrôt, programom pre deti a so živou hudbou.

Slovenské dni

Počas slovenských štátnych sviatkov (29.8., 1.9., 15.9., 1.11.) majú hostia zo Slovenska zľavnené vstupné a sú pre nich pripravené prehliadky v slovenskom jazyku. Pre skupiny nahlásené vopred je slovenský sprievodca k dispozícii kedykoľvek.

schlossORTH – centrum národného parku

Otváracia doba - Národný park Dunajské luhy: 21. marec ‒ 30. september denne od 9:00 do 18:00 hod., 1. október ‒ 1. november denne od 9:00 do 17:00 hod. 2304 Orth/Donau, Tel: +43(0)2212-3555, schlossorth@donauauen.at; www.donauauen.at

Jesenné oslavy na zámku Schloss Hof

Aktuálna výstava „Lesk a pôvab - oslavy na cisárskom dvore“ (do 2. novembra) v rôznych formách pripomína, ako kedysi kniežatá na dvore oslavovali narodenie detí, svadby alebo meniny. Ale aj pre dnešných návštevníkov je zámok miestom pre rôzne oslavy. Zabavia sa celé rodiny. Tu je zoznam najlepších termínov.

Veľká slávnosť koní - 14. september

Vo veľkej šou sa od 14.00 hod predvedú ušľachtilé kone a majstri jazdci! Pripravené sú jazdy dragúnov, cirkusové čísla, ale aj klasická drezúra a mnohé zábavné aktivity. A po vzore dospelých si na poníkoch môžu zajazdiť aj deti, aby ukázali svoj talent. 

Slávnosť vďakyvzdania (dožinky) - 21. september

Tradičná jesenná slávnosť, oslava úrody ovocia, zeleniny a ochutnávka vína, hudba, tanec. To všetko nájdete v tento deň na sedliackom majeri zámku Schloss Hof. Pri tradičnej omši na poli, o 9.30 hod., sa bude ďakovať za tohtoročnú úrodu. Pre deti sa núka pestrý program, vrátane jazdy na poníkoch a hier na slame.

Slávnosť púšťania šarkanov - 5. október

Nebo nad zámkom Schloss Hof bude v tento deň posiate umeleckými šarkanmi a pestrými lietajúcimi strojmi. Popri tom si pripomenieme tritisíc rokov starú históriu  stavby šarkanov. A pre veľké potešenie detí bude nad miestom slávnosti lietať cukrový šarkan, ktorý bude vyhadzovať sladkosti. Vítaní sú aj návštevníci, ktorí si prinesú vlastné šarkany alebo si ich vytvoria na mieste.

Slovenské dni

Pre hostí zo Slovenska sú každú nedeľu a počas slovenských štátnych sviatkov (29.8., 1.9., 15.9. a 1.11) o 11:30 a 13:30 hod. pripravené špeciálne prehliadky v slovenskom jazyku. K tejto ponuke dostanú slovenskí návštevníci aj 20-percentnú zľavu na vstupnom. Mimo slovenských dní si môžu slovenskí návštevníci požičať audiosprievodcu v slovenskom jazyku (cena 3 € na osobu) 

Schloss Hof

Otváracia doba: 7. apríl – 2. november 2014, denne od 10:00 do 18:00 hod.

2294 Schlosshof, Tel.: +43(0)2285 / 20 000,

office@schlosshof.at; www.schlosshof.at

Jeseň v dunajskej metropole Carnuntum

Archeologický park Carnuntum ponúka architektonické diela, romanticky pôsobiace ruiny, hodnotné poklady rímskej antiky a interaktívne projekcie na jednom mieste. A okrem toho aktuálne aj viacero jesenných podujatí v znovuobjavenom meste cisárov – Carnuntum.    

Nový život v Carnuntum - 26. október

Počas rakúskeho štátneho sviatku sa prebudí mestská štvrť v Carnuntume k novému životu. V zrekonštruovaných budovách múzea pod holým nebom Petronell sa usadí rímska skupina „Gentes Danubii“ a vďaka nej si návštevníci budú môcť vytvoriť obraz o tom, ako sa žilo v starom Ríme.

Dlhá noc múzeí - 1. november

V tento deň bude Archeologický park Carnuntum otvorený od 9.00 hod až do 21.00 hod. Pripravené sú napínavé sprievody cez rímske mestské štvrte, od 19.00 napríklad putovanie s fakľami až k amfiteátru Petronell.

Slovenské dni

Slovenské dni v Archeologickom parku Carnuntum V dňoch 29. augusta, 1. a 15. septembra a 1. novembra budú mať slovenskí hostia v múzeu pod holým nebom Petronell zľavnené vstupné na prehliadku zrekonštruovanej časti mesta Carnuntum. A k tomu o 12.00 hod. a o 14.00 hod. aj slovenského sprievodcu.

Otváracia doba – Archeologický park Carnuntum, múzeum pod holým nebom Petronell, múzeum Carnuntinum, amfiteáter v Bad Deutsch-Altenburgu: 21. marec  ‒ 16. november 2014, denne  9:00 – 17:00  hod.

2404 Petronell-Carnuntum, Hauptstraße 1A, Tel +43(0)2163/3377-0

info@carnuntum.co.at| www.carnuntum.co.at

Ďalšie informácie pre novinárov:

B.H.PUBLIC RELATIONS & PROMOTION s.r.o.,

Mgr. Prokop Slováček, prokop@bhpromotion.sk

Tel:+421 903 762 135,

Mgr. Beata Havranová, beata@bhpromotion.sk,

Tel: +421 905 648 207

Informácie aj na: www.kamkam.eu   

FOTO: Kern, AKP-Ateliér Olschinsky, Georg Egger, Jutta Kirchner, Newman, SchlossHof

Súvisiace aktivity

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam za dobrým tipomKam na víkendKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam na turistiku
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.