Netradičné pohľady na Dunajsko-moravský región

30 May 2014

Či už sa vyberiete cez cyklomost v Devínskej Novej Vsi na barokový zámok Schloss Hof, alebo cez Hainburg do Národného Parku Dunajské luhy a do Archeologického parku Carnuntum za Petronellom, len kúsok od Bratislavy sa prenesiete do úplne iného, pokojného sveta. Nech sa páči vstúpte a začnite objavovať. Tentoraz vám ponúkame netradičné pohľady na Dunajsko-moravský región, ktorý sme nedávno opäť navštívili.

Výlet do minulosti na historickom drevenom člne

Národný park Dunajské luhy, ktorý ukrýva panenské poklady lužných lesov je práve v tomto období najpríťažlivejší na pohľad. Skúste ho preskúmať na historickom drevenom člne Tschaika, ktorý premáva až do 31. októbra. Tschaika vás každý piatok a nedeľu o 14.00 a o 15.30 hod povozí po hlavnom toku Dunaja i priľahlých ramenách, dostanete základný kurz veslovania, objavíte tajné zákutia rieky a zvuky riečnych víl... Je to proste romantika.

Barokový svet záhrad a prírody

V areáli barokového zámku Schloss Hof sa tentoraz môžete zamerať na prírodu a zvieratá. Bylinkové záhrady a sušiareň kde to nádherne vonia, marmeládová továreň a klasická dedinská záhrada, kde to zasa skvelo chutí. Zvieratá na paši i na dosah ruky a špeciálne plemeno bielych oslíkov, ktoré inde len tak ľahko nenájdete. Deti sa mnoho naučia, dospelí si vyčistia hlavu.

Znovuobjavený svet rímskej kultúry

Aj v Archeologickom parku Carnuntum pribudlo čosi nové. Originálne podlahová mozaika, ktorá je skutočným unikátom. Zrekonštruovali a nechali ju na tom mieste, kde sa našla a aby sa nezničila, postavili nad ňu novú mestskú rímsku vilu. A pribudli aj grafity na stenách, pretože aj Rimania mali v obľube tento druh umenia. Vyjadrovali sa ním oslavne, ale aj oplzlo, napríklad na mestských záchodoch... Napokon tak, ako to robíme grafiťáci aj dnes. 

Na záver len pripomenieme, že ak navštívite Dunajsko-moravský región počas slovenských štátnych sviatkov, dostanete zľavu na vstupnom, špeciálny program a mimoriadne prehliadky v slovenskom jazyku k tomu.

Viac informácií nájdete na našom webe www.kamkam.eu, alebo na www.dunajskomoravsky-region.sk

Prokop Slováček, Foto - autor

 

Súvisiace aktivity

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam za dobrým tipomKam na víkendKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam na turistiku
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.