Dovolenkový raj v doline Gastein

06 August 2013

Rakúsko ponúka nepreberné množstvo lokalít, každá z nich má svoje čaro a nesklame vás, keď sa rozhodnete stráviť tam zopár dovolenkových dní. Ja som svoj dovolenkový raj objavil v doline Gastein. Tri strediská, tri rôzne životné štýly. Bad Gastein, Bad Hofgastein a Dorfgastein, všetky v jednom údolí. Aj keď táto destinácia láka najmä zimných turistov, aj tým letným ponúka dokonalý dovolenkový komfort. Tak skúste!

Vyberiete si? Bad Gastein, Bad Hofgastein či Dorfgastein  

Každé zo stredísk má inú atmosféru a záleží len na vašej nálade, kam sa vyberiete. Či do "staromódneho" Bad Gasteinu, zasadeného v strmých kopcoch, kde sa už na prelome 19. a 20. storočia chodili rekreovať vtedajšie celebrity. Kúpele s radónovou vodou patrili k najospevovanejším a dodnes plnia svoju ozdravnú funkciu.  

V spodnej a najslnečnejšej časti údolia leží Bad Hofgastein, ktorý prešiel veľkou modernizáciou a vďaka novým investíciám láka moderných dovolenkárov dneška. Na golf, na e-bikové výlety, moderné wellnes centrá a aquaparky... Čo viac si priať. Ak zavítate do Dorfgasteinu, vtiahne vás to tam do doby minulej. Tááto dedinka si zachováva pôvodnú alpskú atmosféru.

Obrovským pokladom doliny a okolitých kopcov je radón. Rádioaktívny plyn, ktorý však v nízkych koncentráciách lieči. Vyviera v sedemnástich prameňoch. A tie sú patrične využité. Radónová voda priteká do hotelov a wellnes stredísk, do kúpeľov. No a najväčšiu slávu si vydobyli tzv. Gasteinské liečebné štôlne.

Rádioaktívny radón neškodí, lieči!

Pôvodne to bolo celkom o niečom inom. Uprostred hory sa ťažilo zlato, no nikto si nevedel vysvetliť, ako je možné, že baníci netrpia ani pri dlhodobej ťažkej práci žiadnymi pohybovými či dýchacími problémami a chorobami. Tak ako ich kolegovia z iných baní. Vysvetlenie bolo vo vzduchu. V ňom obsiahnutý radón liečil práve pohybové či dýchacie problémy. Odkrytie pravdy bolo základom pre vznik liečebných štôlní.

Do ich vnútra sa dostanete vláčikom, len v županoch a plavkách a potom si už pri príjemnej hudbe užívate vlhko, teplo, svoju kožu necháte nasávať radónový vzduch. Liečia sa tu aj ťažké pohybové choroby a účinok pretrváva ešte deväť mesiacov po kúre. Aj jedna je však nevšedným zážitkom. Do vnútra hory i späť sa dostanete iba banským vláčikom, máte pocit, akoby ste boli v metre, postupne teplota a vlhkosť stúpajú. Miestami máte klaustrofobické, miestami euforické pocity. Slabšie povahy by mohli mať problém, no je to skvelá zážitok.

NÁŠ TIP

Chcete na svojej dovolenke v doline Gastein ušetriť? Umožní vám to letná Gastein Card, ktorá zahŕňa množstvo zliav (10 – 50 %) či možností, ako lacnejšie či úplne zadarmo absolvovať rôzne aktivity v tomto regióne. Všetky informácie nájdete aj v českom jazyku na www.gastein.com.

Prokop Slováček

Súvisiace aktivity

Kam za oddychomKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam za zdravím, wellnessomKam za športom v leteKam na víkend
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.