Obdivujte Kitzbühlské Alpy zo sedla bicykla

22 August 2017

Kitzbühlské Alpy majú skvelé predpoklady na aktívnu dovolenku. Najmä v lete je lákavou možnosťou spoznať ich zo sedla bicykla. Pre cyklistov ponúka región viac ako 1000 km cyklociest a trás pre horské bicykle.

Produkt KAT Bike  

Mierne, alebo divoko? Túto jedinú otázku si horskí cyklisti musia položiť počas svojej jazdy, ktorá sa môže predĺžiť až na 180 kilometrov. Keď vyrazíte na viacdenný výlet krížom cez ríšu, ktorej vládnu vrcholy ako Hoher Salve (1829 mnm) a Kitzbüheler Horn (1996 mnm) na jednej strane a Cisárske pohorie (Kaisergebirge) na druhej, všetko ostatné je už zabezpečené.

Trasa vedie cez Hopfgarten a údolie Brixenu do mekky cyklistov Kirchbergu, ďalej do St. Johannu in Tirol a do idylického údolia Pillerského jazera. Je výborne značená a prechádza po osamelých horských cestách, tichých lúčnych cestičkách i rýchlych trailoch. Od tohto leta ponúka trasa na výber tri viac alebo menej namáhavé varianty, ktoré možno navzájom kombinovať podľa motivácie v jednotlivých častiach dňa. Jednoducho nasadnete, vyrazíte a necháte sa unášať nádherou krajiny. O vedľajšie záležitosti ako hotel, batožinu a večeru sa postará niekto iný. O čo tu ide, je váš zážitok. www.kat-bike.com

„Či máte elektrobicykel alebo iba pevný prevod je predsa teraz už úplne jedno,“ hovorí Hans, ktorý počas letných víkendov gazduje na idylickom salaši na Haagu. Leží v údolí medzi Hopfgartenom a Brixenom na zelených stráňach a láka na odpočinok po prvých 700 výškových metroch druhej etapy KAT. Horské bicykle a ich elektrickí bratia svorne čakajú pred terasou, kým si ich majitelia pochutnávajú na chladných nápojoch, občerstvení a kochajú sa výhľadom. 

 

Vidiecka idylka

Nahor. Nadol. Potom znovu nahor. Popri kvitnúcich horských lúkach, romantických sedliackych domčekoch a  záhradách skutočne ako z obrázkovej knižky. Okolo sa pokojne pasú kone, kozy, ovce i kravy. Vidiecka idylka takmer dokáže potlačiť športový aspekt tohto výletu. Lenže tí správni „divosi“ vždy znovu a znovu zmobilizujú sily do nasledujúceho stúpania, ďalšieho trailu alebo do ešte viac dych vyrážajúcich výhľadov z vrcholov hôr. Trasa si vás získa extrémnou mnohorakosťou. Pri prejazde jemným terénom pod salašom Wieg, legendárnom sedemkilometrovom zjazde pri salaši Fleck alebo na celkom novej trase serpentínami na Harschbichli prúdi adrenalín žilami ambicióznym nováčikom, ale aj skutočným veteránom techniky horskej cyklistiky.

Tí „miernejší“ sa nechávajú poháňať celkom inými pohnútkami. Ich stopa prebieha oveľa miernejšími terénmi a v podstate od jednej obce k druhej. Zľava i sprava ich lákajú lokálne pamätihodnosti a rozličné podniky, ktoré patria do gastronomického projektu „KochArt“. Návštevníci si v nich môžu úplne prirodzene vytvoriť obraz o dodávateľoch, ktorých produkty neskôr nájdu na svojich tanieroch v 23 reštauráciách, zúčastnených na tomto projekte. Často dokonca môžu niektoré z nich priamo ochutnať. Malé zastávky umožňujú dokonalé spojenie zážitkov z pohybu i jedla.   

Každému čo je jeho – nový koncept umožní, aby si prišli na svoje všetci. Od tohto leta si možno Diaľkovú cyklocestu (Weit-Bike-Weg), ktorá sa v roku 2016 prvýkrát prezentovala ako základná trasa „TransKitzAlp“ prejsť v troch variantoch obtiažnosti. Od celkovo 2820 výškových metrov v najľahšom variante cez 5350 výškových metrov v strednom až po 6250 výškových metrov v kráľovskej disciplíne. Dĺžka všetkých troch trás je takmer rovnaká. Iba vzduch sa mení, ak vám vôbec nejaký ostane, keď vám atraktívna ponuka regiónu po oboch stranách cyklocesty vyrazí dych.   

Pocit slobody na dvoch kolesách 

Zo dňa na deň sa tu cyklista dostáva stále viac do rytmu, prekonáva strmé horské úseky a teší sa z nových pohľadov a nekonečných perspektív. Každá zákruta skrýva ďalší výhľad na výrazný vrchol Wilder Kaiser, v miestnom nárečí zvaný „Koasa“ ktorého strmá špica sa pri jazde zo západu na východ objavuje v stále divokejšej podobe, až ju ani očami nemožno minúť. Podobne ako sa nemožno zbaviť pocitu slobody, čistého vnímania prírody a hrdosti, že cyklista zvládol toľko úsekov, ktoré si vyžadovali poriadnu odvahu. Veď kedy si človek nájde doma len tak čas počúvať sám seba? A pociťovať život takto intenzívne?

Krátko predtým, ako sa cez vápencové skaly dostanete až do záveru svojej cesty KAT Bike do údolia Pillerského jazera, odporúčame vám oddych na nádhernom salaši Huber. Nielen kvôli chutným tirolským jedlám, ale aj preto, že táto lokalita pod starým jaseňom ponúka jedinečnú panorámu. Veľká časť trasy, ktorú už máte za sebou sa pred vami rozprestiera a máva vám na rozlúčku. 22-ročná Christina servíruje naboso posledný syrový chlebíček. A najradšej by ste si tú pohodovú atmosféru zobrali so sebou domov.  

Čísla a fakty o KAT Bike:

Cyklocesta KAT Bike bola otvorená v roku 2016 pod názvom „TransKitzAlp“ a skladá sa zo štyroch základných etáp. V roku 2017 sa trasa výrazne zjednodušila a rozdelila sa na tri varianty s rôznymi stupňami obtiažnosti. Vrátane 5 prenocovaní, polpenzie, odvozu batožiny a cestovných máp si možno túto viacdennú cyklotúru objednať od 415 eur na osobu v dvojposteľovej izbe. Štyri noci stoja od 349 eur. Keďže je vzorne vyznačená, možno sa na nej samostatne orientovať aj bez pomoci sprievodcu. Ponuka sa priebežne ďalej rozširuje, aby sa ešte lepšie prispôsobila rôznym ďalším požiadavkám cyklistov. Cestu si možno priamo objednať ako paušál.

Cestovanie zadarmo s turistickou kartou:

Všetci majitelia turistickej karty štyroch regiónov Kitzbühlských Álp môžu jazdiť zadarmo. Platí to pre všetky vlakové spojenia (REX) a rýchlodráhy (S-Bahn) na trase z Wörglu až do Hochfilzenu.

Turistická karta = lístok na vlak

Ďalšie informácie nájdete na www.kat-bike.comwww.kitzbueheler-alpen.com + a info@kitzalps.com, ako aj vo firme Kitzbüheler Alpen Marketing - Presse, telefón: +43 57507

Foto: www.kitzalps.com

Súvisiace aktivity

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za zaujímavosťami a poznanímKam za dobrým tipomKam na víkendKam za oddychomKam ísť načerpať silyKam na turistikuKam na dovolenkuKam za športom v leteKam za zdravím, wellnessomKam za športom  v zime
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.