Okúste chuť diaľkovej turistiky: Na trase „WaiWi“ cez údolie Pillerseetal

21 June 2018

Tri ostré denné etapy, poriadna turistika, ale s možnou pomocou lanoviek. Ak budete chcieť. Niekedy sa nocuje na kopci, inokedy pohodlne dole v dedine. Na konci dostanete odpoveď na to, aký ste typ a čo vám vyhovuje najlepšie.

Čo vám je vlastnejšie? Noc s cudzími ľuďmi na izbe a spoločnou toaletou na chodbe v romantickej horskej chate, alebo radšej väčšie pohodlie v údolí. A koľko toho zvládnete, keď jeden deň na turistike nasleduje po druhom, príde aj svalová horúčka a možno vám bude aj trošku štrajkovať koleno?

Odkedy je diaľková turistika v móde a objavuje sa stále viac ponúk pre milovníkov oboch variantov. Neviete odpovedať na to, k akému typu turistov vlastne patríte. Rýchlu odpoveď ponúka test seba samého na „WaiWi“. Trasa vedie počas troch denných etáp krížom cez údolie Pillerseetal. Obsahuje viacero variantov trasy, tvrdšie, i tie pohodlnejšie. Máte dokonalú príležitosť spoznať odlišné formy turistiky a samozrejme aj sám seba.

Údaje a fakty

„WaiWi“ je diaľková turistická trasa, ktorá vedie krížom cez údolie Pillerseetal a prepája navzájom vrcholy tohto regiónu. Dosahuje 50 kilometrov trasy, 3200 výškových metrov a tri denné etapy. Ponúka pritom veľa možností na spontánne skratky. Miesto na spanie v tábore v Wildseeloderhause stojí 23 eur. V údolí možno prenocovať už od 30 eur na osobu v dvojposteľovej izbe s raňajkami. 

Pre viac informácií o možnostiach trasy a celej ponuke KLIKNITE SEM

1. DEŇ 

Začiatok trasy sa nachádza v malebnej obci Waidring. Odtiaľ sa vydáme cez zmiešané lesy, kosodrevinu a rozsiahle areály salašov hore do samoty hôr, ktorú by sme v Kitzbühelských Alpách sotva očakávali. Široko-ďaleko ani duše, zato však výrazná skalná masa na horizonte ako tichý sprievodca turistu. Po vrchole Hausberg (1120 m) a divokej romantickej rokline Bieleho potoka (Weissbach) nás už volajú vrcholy Kirchberg (1678 m) a Schafelberg (1597 m) – a konečne potom salaš Winterstelleralm. Krátko si oddýchnuť, hodiť si jedno turistické pivko a pohodovo si vychutnať posledné kilometre dolu kopcom až do obce St. Jakob in Haus.

Kto zvládne túto prvú etapu s jej 1200 výškovými metrami, 22 kilometrami a ôsmimi hodinami čistého času chôdze v pohode, nebude mať problémy ani počas ďalších dní. Taká je skúsenosť Lisy Flatscherovej. Je horskou vodkyňou a trasu „WaiWi“, ktorá získala aj rakúsku turistickú značku kvality, rozvíja spoločne so zväzom turistiky údolia Pillerseetal – Kitzbühelských Álp. Pre koho je naopak ťažké už prvé stúpanie na Hausberg, vynechá radšej ďalšie vrcholy a odbočí do „WaiWi“-variantu, ktorý vedie dole popri modro-zeleno jagavom jazere Pillersee.

„Trasu sme navrhli tak, aby stále mala aj jednoduchšie alternatívy a aby návštevníci nestratili radosť z turistiky niekde po ceste,“ vysvetľuje Lisa Flatscher. Úplne na okraj treba povedať, že „WaiWi“ prepája absolútne hity celého regiónu.

2. DEŇ

Po prenocovaní v obci St. Jakob in Haus volá turistov ďalší vrchol Buchensteinwand (1456 m). Dobré na tom je, že pohodlie, ktoré zažijú v údolí nemusia nutne zaplatiť potom pri stúpaní do kopca – možno sa naň jednoducho vyviezť lanovkou a hore sa v pokoji pokochať pohľadom na 30-metrový Jakobov kríž. Najväčší prístupný kríž na vrchole hory na svete je venovaný pútnikom, ktorí už po stáročia prechádzajú údolím Pillerseetal na svojej ceste z oblasti Salzburgu do Santiago de Compostela. 360-stupňová vyhliadka z najvyššej vyhliadkovej terasy je naozaj neuveriteľná.

Trasa sa ďalej vinie po romantických chodníčkoch nadol do Fieberbrunnu. Tu sa ponúka možnosť vyviezť sa kabínkovou lanovkou do prestupnej stanice Streuböden alebo priamo do vrcholovej stanice Lärchfilzkogel v nadmorskej výške 1654 metrov. Alebo si vyšliapať štyri hodiny do kopca a medzitým sa občas zastaviť na prastarých salašoch. Posledné stúpanie však dá zabrať naozaj každému. Tento technicky jednoduchý výstup vedie hore na vrchol Wildseeloderhaus (1854 m) – do horskej chaty ako obrázok v špičkovej polohe.

Možno ešte ostane trocha síl na jedno kolo po jazere Wildseelodersee na člne, kým sa človek uloží do postele? Na výber sú útulné izby s vybavením z limbového dreva s dvoma alebo štyrmi posteľami, k tomu ako alternatíva miesta vo veľkorysej matracovej nocľahárni. Sprcha a toaleta sú, ako sme spomínali na každom poschodí.

3. DEŇ 

Ďalšie ráno nás čaká s pohľadom na najbližší vrchol Wildseeloder (2118 m), najvyšší bod našej trasy. Kríž, ktorý ho zdobí vyhotovili z poslednej várky ocele z Pillersee. Vychutnáte si úžasný výhľad a potom sa zastavíte v hostinci Wildalpgatterl u Angeliky Fürhapterovej. Je členkou združenia podnikov kuchárskeho umenia KochArt a vo svojom horskom zariadení servíruje regionálnu kuchyňu na vysokej úrovni. K prestupnej stanici s nádherne vybudovaným detským rajom „Timoks Alm“ (Timoksov salaš) je to už len pár krokov. „Väčšina návštevníkov zíde tú poslednú pol druha hodinu do údolia po svojich,“ vysvetľuje Lisa Flatscherová. „Ale ak niekto dostane svalovicu alebo problémy s kolenom, sa poteší z možnosti zviezť sa lanovkou.“ Naspäť k východiskovému bodu vo Waidringu sa dostanete zadarmo regionálnym autobusom. 

Aké špeciálne možnosti horských zážitkov trasa „WaiWi“ ponúka, aké predpoklady a vybavenie treba mať, aby ju návštevník zvládol, to horská vodkyňa vysvetľuje vždy v stredu, keď pozýva návštevníkov na informačnú ochutnávku. Ruksak by podľa nej nemal vážiť viac ako sedem kíl. Čo je však na turistike s batožinou pekné – netreba sa každý deň rozhodovať, čo si zoberieme na najbližšiu etapu, máme totiž všetko tak či tak pri sebe.

Najkrajšie na „WaiWi“ je, že je to veľmi flexibilná a pestrá, mnohotvárna trasa, nenúti návštevníka vzdať sa ani keď nevládze a každý deň je znova atraktívna. Inak - „WaiWi“ znamená z Waidringu do Wildseeloderu a zároveň je to vlastne aj výraz v tirolčine, ktorý znamená – milá žienka. Tak to treba vyskúšať.

Ďalšie informácie: Tourismusverband PillerseeTal – Kitzbüheler Alpen, Dorfplatz 1, A-6391 Fieberbrunn

Tel. +43 (0)5354 / 563 04, info@pillerseetal.atwww.pillerseetal.atwww.kitzalps.com

Súvisiace aktivity

Kam na dovolenkuKam za oddychomKam za športom  v zimeKam za športom v leteKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam na víkendKam za dobrým tipom
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.