Novinky v regionu Römerland Carnuntum

23 May 2017

Túry pro milovníky čerstvého vzduchu - VIA CARNUNTUM..... za branami Bratislavy a před branami Vídně, v Dolním Rakousku!

V oblasti mezi Hainburgem a pohořím Leithagebirge v Dolním Rakousku zanedlouho otevřou pro milovníky turistiky pět tras na vandrování. Zejména pro rodiny s dětmi nabízejí v této oblasti odpočinek od denního stresu v pěkných vinicích nebo v lese. Hainburgské kopce – Hainburger Berge, Arbesthaler Hügelland a Leithagebirge, které se vypínají z panonské roviny, nabízejí krásné pohledy na okolní krajinu a oblast a různé možnosti trávení volného času procházkami a túrami.

Trasy jsou dlouhé šest až maximálně dvanáct kilometrů. Mnohé části zvládnou dospělí klidně s dětským kočárkem i s dětmi. Cesty jsou vyznačeny dobře zpracovanými tabulemi a místy odpočinku. Propagační materiály jsou ve třech jazycích: v němčině, ve slovenštině a v angličtině! Kromě toho jsou k dispozici mapy a různé informace o trasách. Naleznete je na webové stránce Niederösterreich-Tourismus.

Atraktivní novinkou je možnost získat v angličtině a v němčině handy audioguide. Ke všem pěti trasám jsou vyznačeny zajímavosti, dokonce pro zrakově postižené. Aplikaci App si můžete stáhnout už před výletem. Přímo v terénu si vyslechnete informace o trase a značení i bez připojení na internet. Turista získá informace i o historických faktech, o různé fauně a flóře, víně a i to, kde jsou vinné uličky a různé příběhy o regionu.

5 nových Top-tras pro vandrování v Römerland Carnuntum:

Braunsberg Wanderrunde: v Hainburgu, délka je cca 6 kilometrů. Téma: od Keltů, Římanů a středověku, leží na trase přímo v jedinečném přírodním Národním parku Dunajské luhy a jeho suchých loukách.

Kopec Braunsberg, přímo naproti zřícenině hradu Děvín je impozantní vyvýšeninou na začátku Malých Karpat. Trasa je bohatá na vzácná zvířata a druhy rostlin, oblast, kterou pro její jedinečnost obývali už Kelti i Římané. Z jeho vrcholu se naskytne jedinečný pohled na část Slovenska, Rakouska a Moravy, na řeku Dunaj a, samozřejmě, i na krásné středověké město Hainburg.

Východiskovým místem je Hainburg, parkoviště u Dunaje. Cesta vede podél zeleného Národního parku Dunajské luhy, mystické ruiny Röthelstein, do kopce na vrchol Braunsbergu s jeho známou ruinou keltské hradní zdi. Poté přes úzkou cestičku zpět do krásného města Hainburg, které je známé svým festivalem středověku. V průběhu túry obdivujete nádhernou přírodu, louky s různorodým květenstvím a môžná zahlédnete i idylicky se pasoucí koně a kozy.

Okruh – trasa Königswarte Berg: délka: cca 5,6 kilometru. Téma: sousedství a hraniční místo v objektivu historie, přírody a dnešního vesnického života.

Königswarte, kopec vysoký 344 metrů je nejvýchodnějším kopcem Rakouska a od Bratislavy v Petržalce dobře viditelný. Z vyhlídkové věže uvidíte celé široké okolí a za jasných dnů dohlédnete až po Neziderské jezero a nížinu, po horu Schneeberg a Hochwechsel a na kopce Vídeňského lesa a Moravská pole. Název Königswarte znamená, že místo už odedávna využívali zdejší vládcové na pozorování. Obec Berg je tradiční vesnice s pohnutou historií.

Túra začíná u obecního úřadu v Bergu a vede směrem na východ touto pěknou obcí. Následuje stoupání s pohledem na Bratislavu, přes romantické lesy až nahoru ke královské rozhledně – Königswarte. Potom trasa vede opět do údolí. Krásné louky jsou dnes domovem koní, koz a oslíků, které se zde pasou. Podél polí a vinic přijdete opět na místo, kde je hřiště pro děti a kde si můžete dát občerstvení ve zdejším gastronomickém zařízení.

Od obce Prellenkirchen po Edelstal – od vinné uličky až po čtvrť vinných sklepů: délka trasy: cca 5,6 kilometru. Téma: od vinné uličky, vinných sklepů a vína, po společnost Römerquelle, knížecí zahradu a kvetoucí step na kopci  Spitzerberg.

Cesta začíná v Dolním Rakousku, v idylickém místě s vinnými sklepy v obci Prellenkirchen, v Muzeu vína v jednom ze zdejších sklepů. A odtud směrem na východ podél zdi, kdysi císařské zoologické zahrady, ke které se váže nejedna historka. Brzy přijdete do části plné vinných sklepů do obce Edelstal, v pěkné části spolkové republiky Burgenland. Tyto sklípky dotvářejí jedinečný kolorit krajiny. Příjemné zóny odpočinku nabízejí možnost trochu si vydechnout po námaze a výstupu přes příjemná zelená pole na kopci Spitzerberg. Nalézá se na něm přírodní ráj s rostlinami i zvířaty, které potřebují teplo. Z kopce Spitzerberg uvidíte i společnost Römerquelle – plní se tady minerálka, je zde zastávka pro audioguide, kde se dozvíte historii vzniku této, v Rakousku oblíbené minerální vody. Krajina je různorodá, s mnohými vinicemi a houštinami, odtud se vrátíte dolů k východiskovému bodu. V obou obcích je mnoho oblíbených tzv. „Heurige“ hospůdek, kde podávají domácí víno, domácí produkty a šťávu z hroznů.

Trasa po stopách vína - Weinwandern Carnuntum má tři části: trasa: část v obci Höflein má 9,6 kilometru, Göttlesbrunn-Arbesthal je 15 kilometrů dlouhá a trasa Stixneusiedl má 11,7 kilometru. Téma: ulička s vinnými sklepy, vinařství, Římané a středověk v regionu Carnuntum.

Poušť v Mannersdorferu a obec Hof má dvě části: délka trasy: Mannersdorf cca 8 kilometrů a Hof cca 9 kilometrů. Téma: Přírodní park Mannersdorfer Wüste (poušť Mannersdorf) a pohoří Leithagebirge, panovnice Marie Terezie a císař Franz Josef v oblasti Leithaberge. 

FOTO: Steve Haider, Klein, Silvia Menyhart

Súvisiace aktivity

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam za dobrým tipomKam na turistikuKam na víkendKam za dobrým vínomKam za dobrou kuchyňouKam ísť načerpať sily
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.