Hudobné nástroje z Bavorska sú vzácnosťou dodnes

16 January 2017

Mesto Füssen in Allgäu má rozhodne čo ponúknuť. Je to región v srdci nádhernej prírody a jazier južného Bavorska, preslávili ho cisár Maximilián I. či kráľ Ludvig II. a jeho rod a zámky. A nielen to...

Región je aj kolískou huslí a hlavne výroby nástroja zvaného lutna. Práve Füssen bol výrobou hudobných nástrojov známy, a preslávilo ho to po celej Európe. Tento región oplýva veľkou plochou lesov. Nečudo, že drevo, ktoré tu bolo dostupné na každom kroku dalo základ tradícii „stavania“, alebo ak chcete, výroby hudobných nástrojov. 

Stromy a dlhé zimy. Základ tradície

Rastú tu javor, smrek či tis, teda stromy, z ktorých sa nástroje vyrábali. Zimy boli dlhé, podnebie drsné a poľnohospodárstva pomenej. A tak zruční domáci majstri začali tvoriť prvé hudobné nástroje, ktoré napokon tento región preslávili. V roku 1562, keď malo mestečko Füssen asi dvetisíc obyvateľov, fungovalo až dvadsať manufaktúr na stavbu lutien! To však bolo veľa, a  tak si mnoho majstrov hľadalo možnosti viac na juhu, v mestách pozdĺž obchodnej cesty Via Claudia Augusta. To malo za následok, že v 16. a v 17. storočí bolo v Benátkach a v meste Padua viac ako dve tretiny staviteľov lutien práve z bavorského mesta Füssen.

Kvalita, ktorá nepotrebovala reklamu

To, že o kvalite nástrojov z Füssenu sa dozvedela Európa, zabezpečila známa obchodná cesta Via Claudia Augusta. Spájala Benátky, s mestom Augsburg. Vďaka rieke Lech sa zasa nástroje „doplavili“ až do Viedne a následne až do Budapešti. A to už bola reklama ako hrom.  

PREČÍTAJTE SI AJ: Zámok ako z rozprávky... 

Füssen má v kláštore veľkú stálu výstavu o výroby týchto nástrojov, ktorú odborníci považujú za najkrajšiu v Európe. Je jedinečná aj prevedením, aranžovaním exponátov i priestorom, v ktorom je  umiestnená.

Takže ak sa vyberiete do tejto časti Bavorska, nezabudnite si pozrieť i tento skvost. Füssen leží nie veľmi ďaleko od Salzburgu. Nevedie swem síce diaľnica, ale to vôbec nevadí. Aspoň sa cestou pokocháte krásnou okolitou scenériou! Veríme, že budete nadšení.

Beata Havranová

Viac informácií na: www.fuessen.de

Súvisiace aktivity

Kam na dovolenkuKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na turistikuKam na víkend
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.