Za idylkou na sluneční pobřeží

05 June 2017

Sluneční pobřeží v Bulharsku si vysloužilo svůj název díky sluncem zalitým písečným plážím. Ve většině případů se břehy jen lehce svažují, a proto jsou vody Černého moře krásně prohřáté.

Slnčev Brjag, nebo-li Sluneční pobřeží, se táhne od severu k jihu a patří k největším letoviskům Bulharska. Díky jemnému písku a pozvolnému vstupu do moře láká především rodiny s dětmi. Jezdí sem ale také lidé s dýchacími problémy. Vzduch u pobřeží Černého moře totiž obsahuje jodové páry, které jsou v ranních hodinách nejsilnější. Léčí zánět průdušek, kašel a další dýchací potíže. Černé moře navíc pomáhá s problémy kůže. V hloubce pod 200 metrů není kyslík, nýbrž sirouhlík, a proto tam není život. Přesto zde můžete vidět delfíny, makrely nebo platýse. Bulhaři se o pláže vzorně starají, ale jelikož patří soukromým firmám, většinou se připlácí za lehátka a slunečníky. Privatizace hotelů na pobřeží byla již dokončena, a proto mohlo dojít k jejich rekonstrukci. „Češi si oblíbili pro svou pohostinnost a přijatelnou cenu na Slunečním pobřeží Smartline Meridian, anebo v letovisku Sveti Vlas nově zrekonstruovaný hotel Paradise Beach. Ten je mezi Čechy velmi oblíbený, a proto zde máme dokonce česky mluvící animátorku v klubu s medvídkem Berniem a žirafou Lollo,“ říká tisková mluvčí CK Neckermann Jana Hájíčková.

Výlet do Nessebaru

Žádný návštěvník Slunečního pobřeží by neměl vynechat výlet na ostrov Nessebar, který je zapsán na seznamu UNESCO. Krásné historické městečko žije turismem. V křivolakých uličkách s typickými domky, kdy je přízemí cihlové a první patro dřevěné, si můžete zakoupit tradiční suvenýry jako například růžový olej, přírodní extrakt vyrobený z okvětních lístků růžového keře, bulharskou keramiku, nebo místní lahodná vína. Dříve sem byli vyhnáni hřešící lidé, kteří si stavěli vlastní kostely a v nich hledali odpuštění. Proto potkáte kostel na každém rohu. Nejstarším dochovaným je Bazilika z 5. století, ale dominantu tvoří bezesporu Starý Biskupský palác. Pokud chcete ochutnat místní kuchyni, poručte si tarator v restauraci Kapitanska sreshta, kde nikdy není prázdno. Sedí tu totiž 24 hodin denně partička námořníků. Tarator je studená polévka z pravého bulharského jogurtu se zeleninou a vejcem natvrdo. Pokud nedáte bez české kuchyně ani ránu, pak v Nesseberu najdete českou restauraci, kde čepují Plzeň nebo kofolu a podávají knedlo-vepřo-zelo.

Adrenalinový aquapark

„Přijedete-li s dětmi, pak zavítejte do Action Aquaparku, který nemá nikde v Bulharsku obdoby,“ láká Jana Hájíčková. Celkem se zde vyřádíte na 34 atrakcích. Na Vodní horskou dráhu můžete jen ve dvou. V dvoumístném člunu zdoláte 165 metrů dlouhou skluzavku, přičemž se začíná z dvaceti metrové výšky. Odtud budete mít krásný výhled i na místní zoo s králíky, kozami nebo oslíkem. Jen pro silné povahy je tobogán s názvem Volný pád, kde poletíte rychlostí 72 km/h. Právě tady pocítíte na několik vteřin stav beztíže, abyste se pak s obrovskou rychlostí vnořili do hlubokého bazénu. Tobogán Závodní turbulence vám zase umožní rozjet se po prudké skluzavce do výšky na protiskluzavku, Černá díra pak zážitek ve tmě z náhlých zatáček, prudkých sklonů a nenadálých zrychlení. Nejmenší si užijí zábavu ve vodním hradu, ve vlnách nebo na pneumatikách v líné řece. Tady se nikdo nudit nebude!

Rady na cestu:

*Do Burgasu se dostanete s CK Neckermann, která se na Bulharsko již řadu let specializuje a má zde velkou nabídku ubytovacích kapacit. Více na www.ckn.cz

*Cesta letadlem trvá dvě hodiny. Počítejte s časovým posunem plus jedna hodina. Platí se v bulhaských levách, přičemž za 1 BGN zaplatíte 14 Kč. V místních směnárnách mají české koruny.

*Bulharsko je v Evropské unii, takže vám na cestu postačí platný občanský průkaz. V hotelech je zvykem, že vám ho vydají až při odjezdu.

*Bulhaři kroutí hlavou jinak. Naše kývání hlavou ve smyslu ano znamená v Bulharsku ne a naopak. Rozmyslete si, než něco odkývete.

*Vstupné do Action Aquaparku stojí 38 BGN na den, děti do 130 cm zaplatí 19 BGN.

Jana Hájičková

Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.