Tip na výlet: Bojnická ZOO

01 July 2013

Je najstaršia na Slovensku, leží v bezprostrednej blízkosti skvostného bojnického zámku. Reč je o ZOO Bojnice, ktorá vznikla v roku 1955 a dnes má rozlohu 41 hektárov. Expozičná časť má vyše 20 hektárov. Tradičné miesto školských výletov sa v lete stáva skvelým tipom pre rodiny s deťmi.

Diviak Mišo a jeleň Paľo

Samotný vznik zoologickej záhrady je veľmi úzko spojený s vtedy existujúcim Krajským nitrianskym múzeom v Bojniciach, jeho riaditeľom Floriánom Hodálom a vychádzal zo skutočnosti, že už v roku 1943 bol obyvateľom hradnej priekopy okolo Zámku diviak „Mišo“ - dar lesníka z Kľačna vtedajšiemu vedeniu lesného hospodárstva v Bojniciach. Neskôr k nemu pribudla srnčia zver a jeleň „Paľo“. Na túto skutočnosť neskôr nadviazali pracovníci Krajského nitrianskeho múzea Bojnice, keď v priestoroch pri Zámku vytvorili živý zoologický kútik ako súčasť prírodovedného oddelenia múzea. Ohlas návštevníkov bol veľký, a tak chýbal už len krôčik, aby skrsla myšlienka samostatnej zoologickej záhrady ako prvej na Slovensku.

Skromné začiatky, teraz milióny návštevníkov

Zo začiatku šlo všetko veľmi pomaly. Záhrada chovala niekoľko jeleňov, divých prasiat, vlka, orla, líšku či jazveca. Prvou zásielkou zo zahraničia bolo v roku 1957 šesť opíc. Napriek skromnosti bol záujem o záhradu obrovský. Hneď v prvom roku existencie záhrady ju navštívilo 45.000 návštevníkov. Odvtedy sa počty zvyšovali a ako sa záhrada rozrastala, navyšoval sa i počet návštevníkov. V roku 2008 privítali v Bojniciach 20 miliónteho návštevníka. Ako plynul čas, aj poslanie ZOO sa menilo. Dnes sa záhrada v Bojniciach postupne snaží zameriavať na vzácne a ohrozené druhy a významne sa zaslúžila o zachovanie a výskum genofondu mnohých vzácnych druhov.

Najvzácnejší je Mačiak Rolowayov 

Mačiak Rolowayov - v desiatich ZOO v Európe sa ich chová iba 32 jedincov. Počet v prírode nikto nepozná, no pravdepodobne ich bude len niekoľko sto. Patrí medzi 25 kriticky najohrozenejších primátov sveta. Ďalším unikátom je Bongo horský, hoci v ZOO prosperuje, jeho populácie je okolo 500 kusov, v jeho domovine prežíva možno posledných 50 voľne žijúcich jedincov tohto poddruhu antilopy bongo. Ďalším je párnokopytník Takin zlatý, bežnejší v čínskych ZOO, v európskych žije len na 4 miestach a jednou z nich aj aj ZOO Bojnice.

Informácie

ZOO Bojnice je otvorené denne, aj počas sviatkov. V letnom období až do augusta od 8.00 do 19.00. V septembri do 18.00. Dospelí zaplatia 4 €, deti od 4 do 15 rokov, držitelia preukazu ZŤP (s platným preukazom) 2 €. Dôchodcovia, študenti (denné štúdium, po predložení dokladu o štúdiu). Viac informácií nájdete na www.zoobojnice.sk.

 

Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.