Nantes – hlavní evropské město zeleně

11 March 2013

Malebné francouzské městečko splnilo všech 12 „zelených“ kritérií na výbornou

Malebné francouzské městečko na soutoku řek Loiry a Sévre, necelých 50 kilometrů vzdálené od Atlantiku, vytvořilo tak kvalitní podmínky pro život svých občanů, že získalo ocenění - hlavní evropské město zeleně - European Green Capital Award. Už od roku 2008 nabádá Evropská unie města, aby se snažila neustále zlepšovat kvalitu života, a právě toto ocenění je má motivovat ke konkrétním činům. Jde celkem o 12 kritérií, mezi které patří především potřeba změny klimatu, velikost rozlohy zeleně, kvalita ovzduší, místní doprava, produkce odpadů, spotřeba vody... A to vše město Nantes zvládlo na výbornou! Nejenom že podél řeky vybudovalo 53 kilometrů chodníků pro pěší, k 99 parkům přidalo ještě tři zalesněné plochy pro rekreační účely, ale ochraňuje 127 druhů vzácných rostlin, elektrifikovalo 44 kilometrů dopravních tratí, zavázalo se snížit emise CO2  - to vše stojí za to, aby jsme si vzali příklad. Vždyť instituce Eurocities, která sdružuje 140 evropských měst, permanentně monitoruje kvalitu podmínek k životu a podle toho je i oceňuje. Skvělý tip přesvědčit se na vlastní oči.

Poznejte zelené Nantes

Nantes bylo v 18. století nejdůležitějším francouzským přístavem. Bohatlo hlavně díky obchodu s africkými otroky a cukrovou třtinou. Zákaz otroctví a ztráta kolonií ukončily tento výhodný obchod. Dnes je Nantes důležitým průmyslovým a universitním městem, a pokud jde o turizmus, může se pochválit množstvím historických památek a zejména krásným zámkem bretaňských knížat (Chateau des Ducs de Bretagne). Nedaleko zámku stojí katedrála sv. Petra a Pavla, jejíž základy pocházejí ze 14. století. K dalším turistickým atrakcím patří obchodní pasáž Pommeraye, která tu stojí už od roku 1843. Tato třípatrová budova nezměnila svoji tvář ani účel a předběhla čas, pokud jde o nákupní zóny a supermarkety. A ještě něco: po řece Loire je možno po několika kilometrech plavby doplout až k Atlantskému oceánu...

Gabriela Kopicová

www.nantes-tourisme.com

Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.