Fašiangový karneval v Bazileji

18 January 2013

Vyše 100 ročná tradícia otvára turistickú sezónu

O švajčiarskom Bazileji sa nenadarmo hovorí ako o meste umenia. Potvrdzujú to nielen zachovalé stredoveké stavby z typického červeného pieskovca, či barokové domy patricijov, ešte aj dnes obývané šľachtickými rodinami, ale aj duch umenia, ktorý tu cítiť na každom kroku. Bazilej má viac ako 30 múzeí, z nich najnavštevovanejšie je Kunstmuseum, antické múzeum, múzeum kultúr či múzeum Augusta Raurica. Mesto má však aj modernú tvár a dnes patrí k popredným európskym mestám v oblasti výstavníctva a medzinárodných kongresov.

Preslávilo sa aj dlhoročnou tradíciou „Fasnachtu“, veľkolepej šou, ktorá znesie porovnanie len s brazílskym karnevalom. Trvá skoro 72 hodín a každoročne mesto premení na nezvyčajnú fašiangovú veselicu, ktorá má satirický podtón nielen v tom, že si Bazilejčania robia žarty z politiky, politikov, z médií, ale dokonca aj hudobný sprievod je jedinečný v tom, že melódie zaznievajú výlučne z dvoch hudobných nástrojov – z pikoly a bubna. Hrajú na nich profesionáli rovnako ako amatéri, dokonca aj malé deti. Celé mesto akoby žilo v jedinečnom chaose a usporiadanej bujarosti. Je to vlastne najväčšia protestantská oslava fašiangov, ktorej história siaha až do stredoveku.

V roku 1910 vznikol prvý nestranícky výbor, ktorý položil základy trojdňovej občianskej veselici. Teda už vyše 100 ročná tradícia nezvyčajnej  fašiangovej veselice sa stala výbornou platformou pre štart a otvorenie novej turistickej sezóny. Tohto roku sa začína sprievod, tzv. Morgenstreich, 10. marca, o 4-tej hodine rannej, kedy mestom zaznejú prvé tóny hudby, aby oznámili začiatok trojdňovej fašiangovej veselice, ktorá nemá obdobu v Európe.

Gabriela  Kopicová

Viac informácií na: www.basel.com

Súvisiace aktivity

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na turistikuKam za športom  v zimeKam na dovolenkuKam za dobrou kuchyňouKam za športom v leteKam na víkend
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.