Prazdrojskí debnári o krok bližšie k zapísaniu na zoznam UNESCO

14 January 2019

...ich remeslo sa odovzdáva iba ústne, z majstra na tovariša. Sudy z Plzne sa stali historickým dedičstvom.

Tradičné debnárske remeslo k plzenskému Prazdroju neodmysliteľne patrí. Plzenský pivovar ako jediný na svete túto tradičnú profesiu a výrobu sudov na pivo udržiava a debnárov stále zamestnáva. Ich remeselná zručnosť je unikátnou. Právom tak bolo debnárstvo koncom roka 2018 zapísané na národný zoznam kultúrneho dedičstva. Je to ďalší krok k vysnenému cieľu – zápisu na zoznam pamiatok UNESCO a uchovaniu tejto pivovarskej a debnárskej tradície pre ďalšie a ďalšie generácie.

Prazdrojskí debnári vyrábajú dubové sudy pôvodným postupom. Ten však nie je zdokumetnovaný ale v žiadnej učebnici!!  Skúsenosti si debnári totiž odovzdávali a odovzdávajú ústne, z majstra na tovariša. Na výrobu sudov používajú to najkvalitnejšie dubové drevo. Drevo musí byť bez nerovností a vysušené prirodzenou cestou, čo trvá minimálne osem až desať rokov. Pivovarské sudy, na rozdiel od sudov vínnych, je nutné pred každým použitím znova vysmoliť. Vrstva, ktorú vytvorí smola pri teplote 200 °C, zabraňuje kontaktu piva s drevom, a tým sa  sud dezinfikuje. Plzenských debnárov je v súčasnosti osem a práve vďaka nim je možné malú časť produkcie piva Pilsner Urquell vyrábať tradičnou metódou a porovnávať jeho kvalitu s pivom, ktoré zreje v moderných tankoch. Pivovarskí debnári vyrábajú a udržiavajú veľké ležiacke sudy o objeme až 46 hektolitrov a hmotnosti až 800 kilogramov. Menšie transportné sudy sú objeme 17, 25 a 50 litrov, v  ktorých pivovar dodáva nefiltrované a nepasterizované pivo na špeciálne príležitosti mimo pivovaru. Umenie debnárov môžete počas roka obdivovať na zvláštnych akciách a to priamo  v pivovare. Plzenský pivovar Prazdroj má svoje múzeum, zaujímavú prehliadku v ňom, či model pivovaru z konca 19.storočia. Návštevníci sa nauči čapovať si pivo ale už nebudeme viac prezrádzať, prídite na niekoľko dní do Plzne a nielen za starým remeslom, či pivom..  

Prehliadka pivovaru trvá 100 minút, cena: 250 Kč.

www.prazdrojvisit.czwww.visitplzen.eu

foto: https://www.facebook.com/plzen.prazdroj/

Súvisiace aktivity

Kam na dovolenkuKam za dobrou kuchyňouKam za zaujímavosťami a poznanímKam za dobrým tipomKam na turistikuKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam na víkend
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.