Bojnický festival duchov a strašidiel

03 May 2018

Niektorí návštevníci mu vyčítajú málo strašidelnosti. Jubilejný, 25. ročník medzinárodného festivalu duchov a strašidiel pod názvom ,,Vládca času" je iný ako po minulé roky. Nie je o prvoplánovom strašení typu ,,bu-bu-bu", skôr o desivom historickom príbehu a démonoch v nás samých.

Niektorí diváci frfľú, že málo strašíme, chýba im hudba, tanec, svetelné efekty," pripúšťa komička Hela Balážová, ktorá na festivale hrá od jeho 4. ročníka. ,,Tento ročník je viac divadelný a herci tu podávajú naozaj dobré výkony." Tým skôr, že svoju časť musia za deň zopakovať niekoľko desiatok ráz vždy pre novú skupinu návštevníkov.

„Vládca času je zdvihnutým ukazovákom upozorňujúcim prostredníctvom historického príbehu na to, že dejiny sa veľmi často opakujú a bohužiaľ nie sú poučením sa z predošlého, ale stupňovaním agresie a morálneho úpadku. Medzi hlavnými postavami diváci nájdu napríklad Matúša Čáka, ktorému sa diabol zjaví ako jeho mŕtvy syn a prinúti ho zamyslieť sa nad svojimi činmi, či zbožnú Máriu Františku pokúšanú diablom v podobe kňaza snažiaceho sa zlomiť jej vieru. Vládca času je príbehom o dobrých a zlých rozhodnutiach, o nenávratnosti našich činov, o príčine a dôsledku, o tom, že to, čo sa nám na prvý pohľad môže zdať ako barbarstvo, môže byť naplnené láskou alebo sklamaním," tvrdí o tomto ročníku jeho režisér Michal Récky.

 

Medzinárodný festival duchov a strašidiel sa v Bojniciach zrodil vďaka - Japoncom, ktorých očarila prehliadka zámku počas noci. Od nej bol len krôčik ku strašeniu a strašidlám. Nultý ročník sa konal v roku 1993 pri otváraní sezóny v Bojniciach, ucelený scenáristicky napísaný príbeh však vznikol až počas tretieho ročníka. Festival sa vždy pripravuje už niekoľko mesiacov vopred a autor scenára sa vyberá prostredníctvom súťaže, do ktorej musí svoje dielo prihlásiť.

Účinkujúcich hľadajú prostredníctvom konkurzov spomedzi profesionálnych aj amatérskych hercov. V jednom z nich sme spoznali dokonca sprievodcu Mateja, ktorý nás po zámku v rámci bežnej prehliadky vodil minulý rok. Hral diabla v podobe kňaza. Mimochodom, herci to naozaj nemajú jednoduché. Aj keď na zámku je o čosi chladnejšie, ako bolo vonku počas horúcich úvodných dní festivalu, denne sa uskutoční okolo 40 vstupov skupiniek pozostávajúcich z 20 až 60 osôb (podľa záujmu a dĺžky radu pred zámkom). Herci prakticky každú štvrťhodinu musia zahrať ten istý vstup - s rovnakým nasadením vždy pred novými tvárami. Nie je to jednoduché.

!Počas dňa máme dve hygienické prestávky určené na dlhší odpočinok a občerstvenie. Ak pre veľký záujem predlžujeme otváracie hodiny, pridávame ďalšiu prestávku. Jedna trvá 30 minút. Kratšie pauzy si účinkujúci robia podľa svojich potrieb a možností," vysvetľuje Petra Gordíková, manažérka z oddelenia múzejnej komunikácie.

Festival nie je len o strachu. Je to najmä skvelý nápad, ak previesť zámkom a jeho históriou aj tých, ktorí by to bez tejto "pridanej hodnoty" neabsolvovali.

VLÁDCA ČASU - festivalové predstavenia sa konajú v dňoch: 4.5.-5.5.2018, 7.5.-8.5.2018, 11.5.-13.5.2018

Bianka Stuppacherová, Pravda

Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk

 

Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.