Bazilej bude hore nohami

13 February 2018

Jedna z najstarších ľudových pouličných slávností, tzv. Fasnacht – fašiangy sa odohráva vo švajčiarskom meste Bazilej už od 18. storočia.

lávnosť, ktorá trvá 72 hodín bez prestávky!!! Začína sa vždy na popolcovú stredu ráno o štvrtej a končí vo štvrtok, tiež o tom istom čase. Návštevníci tohto podujatia majú pocit akoby sa nachádzali priamo na festivale v Brazílii, aj tu sa mestom rozliehajú zvuky bubnov a fláut, pričom scénu na uliciach dotvárajú alegorické vozy, plné pestro odetých účastníkov s lampášmi a posúvajú sa pomalým tempom historickým centrom. Do sprievodu sa už  prihlásilo 185 „svetlonosičov“, 61 hudobných skupín, 1200 priamych účastníkov pochodu a 141 alegorických vozov.

Tohto roku bude švajčiarsky „Fasnacht“ v Bazileji o niečo bohatší, pretože fašiangy zaradili medzi nehmotné kultúrne dedičstvo, pod ochranou UNESCO. Celé mesto bude  v pohybe, stalo sa atrakciou, známou už na celom svete. „Sú to tri najkrajšie dni“, konštatuje Marcel Egloff, riaditeľ Basel Tourizmu „naplnené tradíciou, ktorá nemá vo svete obdobu“. Slovom od 19. do 21. februára bude Basel hore nohami, kedy domáci ani turisti, po dva dni oko nezažmúria.

GK, foto: https://www.basel.com

Súvisiace aktivity

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za zaujímavosťami a poznanímKam za dobrým tipomKam na víkendKam za oddychomKam ísť načerpať sily
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.