Čaro Horného Zemplína

20 December 2017

Nudia vás rôzne „prefláknuté“ dovolenkové destinácie, kde sú okolo vás desiatky iných turistov a vy pri čakaní v rôznych radoch rozmýšľate, prečo ste radšej nezostali doma? Myslíte si, že už poznáte všetky zaujímavé oblasti u nás? Tak to ste určite neboli na „ďalekom východe“...

Tam si doslova v okruhu pár kilometrov môžete zaplávať na Domaši, navštíviť múzeum Andyho Warhola, humenský zámok a Valaškovský most, ktorý je bratrancom parížskej Eiffelovky, unikátne drevené kostolíky, prejsť hrebeňovku Polonín a poprechádzať sa miestach, kde sa nakrúcal tohtoročný kinohit Čiara o drsnom živote v slovensko-ukrajinskom pohraničí. Toto všetko a všeličo ďalšie nájdete v okresoch Humenné, Medzilaborce, Vranov nad Topľou, Stropkov a Snina. Tam sa na ploche 3145 km² nachádza nielen 6 miest 224 obcí, ale aj jeden národný park, 39 prírodných rezervácií a dve vodné diela. Verte nám, do väčšej „divočiny“ sa na Slovensku už ani nedá ísť...

Domaša, pýcha naša

Domaša, Domaša, ty si pýcha naša, spieva sa v jednej slovenskej piesni a naozaj je to pravda. Táto vodná nádrž zaberá až vyše 14 km² a ponúka každému tie najlepšie podmienky na všetky letné športy. Po okúpaní v nej dobre padne aj návšteva neďalekého Vranova nad Topľou (takmer na polceste leží aj hrad Čičva ponúkajúci pekné výhľady na okolie), kde sa dá poprechádzať po centre a popri tom navštíviť aj Baziliku narodenia panny Márie v tamojšom rímsko-katolíckom kostole. Mesto leží pod Slánskymi vrchmi s ich najvyšším vrchom Šimonkou (1092 metrov nad morom). Z Domaše sa môžete vybrať aj na opačnú stranu do mesta Stropkov a zaspomínať si na časy, keď sa v tamojšej Tesle vyrábali nedostatkové telefóny pre pevné linky v domácnostiach.

Andy Warhol a 11 vojenských cintorínov 

Ako si žili naši predkovia sa dá zistiť v Medzilaborciach, ktoré sú nielen najmenšie okresné miesto na Slovensku, ale majú tam aj pekný skanzen. Najväčším lákadlom pre návštevníkov mesta je Múzeum zakladateľa pop-artu a všestranného umelca Andyho Warhola, ktorého rodičia pochádzajú práve z tohto kúta severovýchodného Slovenska. V Medzilaborciach majú aj čerta, resp. vyrytý reliéf jeho hlavy na pieskovcovej skale pri Čertovom kameni. Milovníci histórie sa tam taktiež môžu poprechádzať po Vojensko-historickom náučnom chodníku Výrava. Priamo na ňom sa nachádza autentické bojisko z 1. svetovej vojny, na ktorom sa pred 100 rokmi bojovalo o budúcu tvár Európy. A že išlo o naozaj tvrdé boje je dobre viditeľné z pozostatkov zákopových línii, ktorých je tam naozaj dosť. Celkovo je na Hornom Zemplíne až 11 vojenských cintorínov vrátane spoločnej krypty pre 1025 vojakov pod pravoslávnym kostolom v Osadnom. Áno, aj o tejto obci bol nakrútený známy film. 

V Humennom je zámok, no aj bratranec Eiffelovky a Titanicu

Centrom Horného Zemplína je aktuálne jubilujúce 700-ročné Humenné. Mesto patrí k príkladom toho ako sa dokáže snúbiť história a rozvoj, ktorý v ňom za posledné roky nastal. Závan začiatku 20. storočia sa objaví už na železničnej stanici, kde sa počas I. svetovej vojny na svojich potulkách zastavil Dobrý vojak Švejk. Na jeho pamiatku je vytesaná socha, kde každému spod svojej fajky venuje svoje nezabudnuteľný dobrosrdečný úsmev. Unikátom mesta je jediný zámok v celom Prešovskom kraji. V renesančnom zámku so záhradami a parkom teraz sídli Vihorlatské múzeum. Zaujímavá je aj prechádzka po centre mesta, v lokalite Hubková patriacej do sústavy prírodného dedičstva Natura 2000, či po osvetlenom Valaškovskom moste cez rieku Laborec. Ten bol pred 117 rokmi postavený rovnakou „horúcou“ technológiou spájania nitmi ako napr. slávna Eiffelova veža v Paríži, či legendárny Titanic.

Túra na Vihorlat alebo radšej čľapkanie v biorybníku?

Mesto Snina ponúka príjemné potulky nielen milovníkom cirkevných pamiatok, ale to svoje si tam nájdu taktiež milovníci histórie v zrekonštruovanom klasicistickom kaštieli, kde je aj fontána so sochou gréckeho Herkulesa. Ak ste milovníci výhľadov, odporúčame zájsť na 1076 metrov vysoký vrch Vihorlat, odkiaľ máte ako na dlani celý Zemplín, kopce na Ukrajine, v Poľsku i v Maďarsku a pri troche šťastie aj Vysoké Tatry. Neďaleko odtiaľ je aj najväčšie jazero vo Vihorlatských vrchoch Morské oko. Okúpať sa dá aj na blízkych Sninských rybníkoch. Tam sa nachádza unikátne biokúpalisku, kde sa voda čistí doslova sama. 

Na Kremenci ste v troch krajinách naraz

Nielen deti si môžu „oči vyočiť“ v uličskej Galérii miniatúr drevených chrámov, ktoré tam stoja v mierke 1:10. O pár kilometrov ďalej sa v najvýchodnejšej obci na Slovensku v Novej Sedlici budú všetci cítiť ako v rozprávke, lebo sa tam nachádza presne taký istý domček, v ktorom býva Deduško Večerníček aj so svojim verným psíkom. Nad Novou Sedlicou je trojhraničný vrch Kremenec (najvyšší vrch celého Zemplína - 1221 metrov nad morom), kde môžete začať, resp. skončiť hrebeňovku po najmladšom slovenskom národnom parku Poloniny.

Tým, že je najodľahlejší, najmenej obývaný a ľudskou činnosťou najmenej zaťažený, je rajom pre amatérskych astronómov a milovníkov nedotknutej prírody. Tí v prevažne bukových lesoch nájdu až tri pôvodné pralesy Havešová, Rožok a Stužica, ktoré sú zapísané v zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Ak z hrebeňa zídete k vodnej nádrži Starina (tá je zdrojom pitnej vody a preto je v nej zákaz kúpania), môžu vás v jej okolí prekvapiť unikátne zubre hrivnaté, ktoré sú ešte stále na pokraji vyhynutia.

Vyhladli ste? Pýtajte si čeregy, holúbky, nalečniky alebo džiňanku

Spestrením výletu do tohto kúta severovýchodného Slovenska môže byť takisto návšteva 9 drevených grécko-katolíckych a jedného pravoslávneho dreveného chrámu, či obce Ubľa, kde sa odohráva podstatná časť filmu Čiara. Už i vám vyhladlo pri čítaní tohto článku? Tak si na záver dobre

zapamätajte také slová ako čeregy, kapustníky, zemplínske holúbky, bandurčeniky – nalečniky, či dziňanka. Ak prídete k nám na Horný Zemplín, isto ich ochutnajte. Ešte viac sa o našom krásnom kraji dozviete na www.hornyzemplin.sk

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky

 

Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.