Val di Fiemme: Parádna jazda v lyžiarskom nebi

10 February 2017

Ať už milujete lyžování, snowboarding, běžkování nebo horské túry na sněžnicích, v italském údolí Val di Fiemme si přijdete na své. Tahle destinace je však lákavá nejen díky prvotřídním podmínkám pro zimní sporty, ale i pestrou nabídkou možností, jak zde strávit čas i mimo horské vrcholky.

V zimní sezoně přijíždí do Val di Fiemme nejvíce lidí nepochybně právě kvůli vynikajícím podmínkám k lyžování i dalším zimním aktivitám. Samotné Val di Fiemme/Obereggen ostatně čítá na 100 kilometrů sjezdovek a zakoupíte-li si skipas Dolomiti Superski, zajezdíte si dokonce na tratích, které v součtu vydají na 1200 kilometrů! Přijede-li však do Val di Fiemme například na týden, věřte, že i skipas do Val di Fiemme/Obereggen pro vás bude dostačující. Navíc k němu zdarma získáte i vstup do bazénu v Predazzu a Cavalese (www.sagis.tn.it) nebo na zimní stadion v Cavalese, kde si s rodinou nebo kamarády můžete zabruslit. Zapálení lyžaři pak určitě uvítají i možnost nočního lyžování v Alpe Cermis nebo ve středisku Obereggen. Má to své kouzlo!

V italských Dolomitech se navíc jen zřídkakdy setkáte s jinou, než s azurově modrou oblohou. A i kdyby se zima měla celkově potýkat s nedostatkem sněhu, tady se pokaždé dočkáte svých vysněných jízd na manšestru, poloprázdných kopců i minima lidí čekajích na lanovku. Skvěle si zajezdíte například ve středisku Bellamonte - Alpe Lusia (www.skiareaalpelusia.it) nebo v Latemaru (www.latemar.it). V každém z nich se vám určitě vyplatí strávit minimálně jeden celý den. Těšte se na krásná panoramata Dolomit zapsaných dokonce v UNESCO, opravdu dokonalou zimní pohádku a parádní poježdění v hotovém lyžařském nebi.

Co se ubytování týče, údolí Val di Fiemme samozřejmě nabízí stovky možností, kde můžete nocovat. Pokud je vám nejbližší prostředí hotelu, naše doporučení má například La Stua (www.hotellastua.com), jeden z nejstarších hotelů v malebném městečku Cavalese. Chcete-li si však užít pobyt na horách se vším všudy, zkuste minimálně jednu noc strávit na horské chatě přímo na sjezdovce. Nebudete litovat!

Nám se líbilo na horské chatě Chalet Ciamp dele Strie (www.ciampdelestrie.com). K té se můžete nechat vyvést na horském skútru i se všemi zavazadly a věřte, že už tohle bude pro vás asi parádní zážitek. Překrásné ubytování ve více než dvou tisícové nadmořské výšce a výhled na vrcholky hor ale nebude to jediné, čím si vás tahle typicky horská chata získá. Mimo jiné tu totiž dělají i skvělé večeře. Pokud se sem vydáte, určitě si jako předkrm objednejte hovězí carpaccio a ochutnávku místních sýrů, jako hlavní chod si nechejte doporučit některé z vynikajících těstovin a nakonec si dopřejte i domácí tiramisu – jak jinak, jste přece v Itálii!

Patříte-li k milovníkům italské kuchyně, neměli byste minout ani restauraci Primoteca přímo v Predazzu (www.facebook.com/laprimoteca). Zastavte se tu doplnit energii třeba cestou z celodenního lyžování. Hlad zažeňte prvotřídní pastou připravenou šéfkuchařem Eziem Ceminem. Na jeho gnocchi, tagliatelle, krémové risotto nebo k masu na kamnech poctivě připravenou polentu jen tak nezapomenete.

Až vás omrzí sjíždění kopců nebo zkrátka dostanete chuť poznat Val di Fiemme ještě trochu z jiné stránky, zkuste také využít aktivit, které nabízí zdejší Guest Card. Za kartu hosta zaplatíte 2 eura na den a nabídne vám tolik možností využití, že se rozhodně vyplatí. Řadu aktivit v údolí Val di Fiemme budete mít díky kartě totiž buď zcela zdarma nebo za zvýhodněnou cenu, mnohé z činností pak zahrnují i službou instruktora nebo průvodce.

Na Guest Card si například můžete půjčit sněžnice, vyzkoušejte cross country, děti vzít na statek a nechat je, aby si samy zkusily podojit krávu, upéct chleba nebo si spolu s vámi vyrobily čerstvý sýr. Val di Fiemme nabízí spoustu programů právě pro rodiny s dětmi, takže pokud plánujete vyrazit do hor s nimi, tohle údolí se pro vás zaručeně ukáže jako správná volba. Více informací o aktivitách a pobytu ve Val di Fiemme najdete na www.visitfiemme.it.

Petra Jančálková, autorka je spolupracovníčkov portálu www.kamkam.eu

Súvisiace aktivity

Kam na dovolenkuKam za dobrou kuchyňouKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za športom v leteKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam za dobrým vínomKam za zdravím, wellnessomKam za športom  v zimeKam na víkendKam na turistiku
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.