Slávnemu Chaplinovi otvorili vo Švajčiarsku múzeum

09 July 2021

Charles Spencer Chaplin sa narodil v Londýne v roku 1889. Jeho talent, nadanie pre herectvo, scenáristiku, komiku, videnie sveta a životných situácií, však v jeho rodnej krajine neocenili. Charlie Chaplin sa preslávil až v americkom Hollywoode.

Génius na pohľadanie

Už ako malého chlapca ho očarilo divadlo, ako sedemnásťročný bol členom zájazdového súboru, no k herectvu inklinoval už keď mal osem rokov. Kariéra režiséra, ale aj herca začala jeho prvým, nemým filmom, v roku 1914, vo filme si Chaplin zarába na živobitie. Pri vyslovení jeho mena sa každému z nás objaví trošku roztopašný, vždy dobre naladený muž, s úzkym sakom, akoby roztržitý profesor, s veľkými topánkami a drevenou paličkou, s ktorou umne vedel krútiť...

Na svojom konte má množstvo známych kúskov, napríklad policajné grotesky Kid, alebo Diktáror (bola to prvá protinacistická komédia), či  svetoznáme Svetlá rámp z roku 1952. Jeho filmová kariéra obsahuje takmer 90 filmov, ku ktorým si po väčšine písal scenár, sám ich režíroval a v stvárňoval hlavné úlohy. Keď prišiel na svet zvukový film (v roku 1927 Jazzový spevák) skladal dokonca aj hudobný sprievod. No jednoducho génius.

Malá pikoška: raz sa zúčastnil súťaže dablérov Charlieho Chaplina. Paradoxne, skončil až na treťom mieste!

Vila Chaplinov svet pri Ženevskom jazere

Po druhej svetovej vojne sa usadil vo Švajčiarsku, pri Ženevskom jazere, kde si domáci tohto génia uctili tak ako si zaslúži. Onedlho mu v jeho švajčiarskom dome, v Le Manoir de Ban, kúsok od mesta Vevey, kde má aj nádhernú bronzovú sochu v životnej veľkosti, otvoria múzeum.

Chaplinov svet - Chaplins Word bude na ploche 3 000 m². Projektanti naplnia priestor emóciami, kresbami, fotografiami, artefaktami zo scénografie jeho filmovej tvorby ale aj osobného života. Architekti nezabudli ani na úžasnú záhradu, ktorá obklopovala Chaplinov dom a ako nám povedal riaditeľ a vedúci projektu pán Yves Durand „veľmi úzko spolupracujú už takmer viac ako desať rokov na projekte s Chaplinovými deťmi, ktoré žijú vo Švajčiarsku. O to bude tento celý projekt autentickejší, pretože nám poskytli rodinné fotografie, artefakty i príbehy.“ V parku ponechali vzácne stromy, ktoré si sám majster priniesol zo svojich ciest, plocha záhrady, parku má 60 000m².

Už teraz sa môžeme tešiť, že opäť ožije fenomém Charles Spencer Chaplin priamo v CHAPLIN’S WORLD!

Beata Havranová, foto autorka, http://www.chaplinmuseum.com/en/index.html, www.mojesvycarsko.com

Súvisiace aktivity

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na turistikuKam za športom  v zimeKam na dovolenkuKam za dobrou kuchyňouKam za športom v leteKam na víkend
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.