Veselšie "ubytko" pre deti v Jeseníkoch vďaka akademickej maliarke

05 January 2016

V dětském věku je opakovaná lázeňská péče velmi důležitá, protože brání v rozvoji chronického onemocnění v dospělosti. Pro nás je proto podstatné, aby se u nás děti všech věkových kategorií cítily jako doma. Pro jejich nejnáročnější potřeby nabízíme ubytování ve třech specializovaných lázeňských domech. Jeden z nich se na konci prosince proměnil v jesenickou pohádkovou krajinu.

Počet dětských pacientů v Priessnitzových lázních stoupá od roku 2013. Léčit se k nám přijíždí především s ekzémy a dýchacími problémy. „V roce 2014 k nám přes zdravotní pojišťovny přijelo na pobyt 1685 dětí, letos jich bylo bez mála dva tisíce," konkretizuje Tomáš Rak, obchodní ředitel společnosti. K těmto číslům je však třeba připočíst stovky dětí, které přijíždí jako samoplátci nebo na ozdravné pobyty organizované školami či samosprávami. „Není tedy divu, že je pro nás důležité, aby se u nás děti cítily co nejlépe, jako ve svém domácím prostředí,“ doplňuje Rak. 

VESELÝ A HRAVÝ VESTIBUL

Během prosincové provozní přestávky tak svoji novou podobu získala vstupní hala dětského lázeňského domu Wolker. „Vstupní prostor a hala je vymalována motivy z přírody a je volně inspirována krajinou Jeseníků,“ představuje svou práci akademická malířka Zdeňka Řezbová-Morávková.  Bez zajímavosti jistě není, že tato mladá výtvarnice se o prostory určené dětem zabývá dlouhodobě. Už v roce 2007 získala Cenu děkana FaVU VUT Doc. Ak. soch. Michala Gabriela za diplomovou práci 'Dětský koutek', v Javorníku v minulých letech realizovala výmalbu v mateřském centru Flek a herny v eko-centru Rychleby.

Protože je dům určený těm nejmenším často předškolním dětem, jsou použité i různé postavy zvířat. „Malba pracuje s velkou členitostí prostoru a průhledy do jiných chodeb. Část obrazu je tak vidět přímo a část je překvapením, které dítě objeví, až když vstoupí za rampu nebo do chodby. Od vchodu tak např. vidíte horskou krajinu a při pohledu 'za' se vám otevře pohled do světa a života v podzemí,“ pokračuje malířka. Malba barevně doplňuje a rozvíjí původně strohý a chladně působící interiér. Svět přírody je tvarově zjednodušen a geometricky stylizován, ale jen do té míry, aby se v něm děti stále dobře orientovaly a aby je malba bavila. 

KDO JE ZDEŇKA ŘEZBOVÁ-MORÁVKOVÁ?

Zdeňka Řezbová-Morávková je mladá výtvarnice, která se do Rychlebských hor odstěhovala před šesti lety z Brna. Žije v malé osadě Zálesí nedaleko Javorníka se svým manželem a dvěma dětmi. Vystudovala Fakultu výtvarných umění VUT v Brně v ateliéru ak. malíře Vladimíra Merty. Už tehdy se zajímala o spojení umění, veřejného prostoru, přírody a ekologie. Proto se na fakultě specializovala právě na umění ve veřejném prostoru a na landart. U ak. sochaře Jana Ambrůze dokončila doktorské studium prací zaměřenou na ekologicky angažované umění. V současnosti je kurátorkou minivýstavního sakrálního prostoru „Kaplička v Zálesí“, o kterém se říká, že je nejmenší galerií na světě. Zdeňku také zaměstnává chod Tančírny v Račím údolí, kde je kulturním kreativcem. Rovněž je externí lektorkou Národní galerie v Praze, pro kterou připravila řadu letních a víkendových kurzů zaměřených na tradiční i současná média. 

Súvisiace aktivity

Kam za oddychomKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam za zdravím, wellnessomKam za športom  v zimeKam za zaujímavosťami a poznanímKam na turistikuKam na víkendKam na dovolenkuKam za športom v leteKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvom
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.