Ako by vyzerala Barcelona bez Gaudího?

21 October 2015

Výnimoční architekti majú veľmi často jeden problém. Nie sú to drogy, alkohol a ani milenecké aféry. Teda niekedy áno, ale sú to architekti a nie rockové hviezdy. Majú problém s tým, že ich spoločnosť považuje za kontroverzných. Ich diela za odpudivé. Ich názory sa priveľmi odviazané. A to len preto, že sú nadčasoví. Stretol sa s tým Eiffel pri stavbe svojej veže a stretol sa s tým aj Antoni Gaudí pri svojich dielach. Architekt, ktorého duch stále obýva Barcelonu. A navždy bude.

Hlavnou tepnou Barcelony je La Rambla. Ulica dlhá 1,2 km. Nájdete tu všetko – romantické kaviarne, miestnych divoko diskutujúcich pri víne, pouličných umelcov hrajúcich na hudobné nástroje, maliarov či tanečníkov. Lepšie však urobíte, keď sa tu vyhnete reštauráciám. Magnet na turistov, žiadne pravé Katalánsko. No keby ste na tomto mieste hľadali Gaudího génia, nenájdete ho tu. Ale každá hlavná tepna potrebuje aj svoje srdce a tým je práve majstrovské dielo z Gaudího dielne – La Sagrada Família. Aj keď miniete celý vagón superlatívov, na opis tejto majestátnej, lebo inak sa nedá nazvať, stavby nebude to stačiť. Prečo?

Nedokončená bazilika

Gaudího baziliku začali stavať v roku 1882 a doteraz nie je dokončená. Také obrovské, detailistické, majestátne a uchvacujúce je to dielo. Mohutné štyri veže, ktoré čnejú do výšky viac ako 140 m, strážia Barcelonu. A kedy bude toto dielo hotové? Odhaduje sa, že v roku 2026 by mala byť La Sagrada Família vo finálnej podobe. Ďalším z jeho majstrovských počinov je park Le Güell. Nesie meno po Gaudího hlavnom sponzorovi. Rozľahlý park, jedinečná architektúra, farebné mozaiky, úžasný prírodný kameň, palmy, atmosféra. Nič tomu nechýba. Hravé línie a tvary vám dajú pocit, že ste sa ocitli v rozprávke.

Gaudího kameňolom

Ďalším dielom, na ktoré sa Gaudí sústredil predtým, ako ho úplne pohltila La Sagrada Família, je dom La Pedrera. To v preklade znamená kameňolom, originálne sa volá Casa Milà, no vďaka tvarom a kameňu ho miestni dlhé roky volajú La Pedrera. Výsledok hrania sa s líniami, materiálmi a tvarmi bol takmer zničený, keďže boli problémy so stavebným povolením. No Gaudí bol dosť tvrdohlavý, aby túto stavbu dokončil. A čo vy? Láka vás spoznať Gaudího génia? Zarezervujte si letenky do Španielska, do Barcelony a vydajte sa po jeho stopách.

PR článok, Foto: stocksnap.io 

Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.