1. diel: Cez hory a doly a ešte ďalej... po regióne Pinzgau

13 August 2015

Soľnohradsko mnohí vnímajú v prvom rade ako vynikajúcu lyžiarsku oblasť. Áno, je to tak, ale opýtajte sa vášnivých cyklistov, alebo turistov... Tí budú tiež určite vzdychať od nadšenia, keď im spomeniete túto časť Rakúska. Navštívili sme región Pinzgau a v ňom zopár najzaujímavejších turistických lákadiel, aby sme vám mohli dať zaručená tipy.

Predstavme si teda tie najväčšie „highlighty“ Soľnohradska, regiónu Pinzgau.  Napríklad Národný park Vysoké Taury s prekrásnou neporušenou prírodou, svetovo uznávaný Bikepark Leogang pre zjazdy (downhill) na bicykloch a k tomu 6000 km značených trás pre „normálnych“ cykloturistov, Krimmelské vodopády, najväčšie v strednej Európe, Zell am See-Kaprun, dovolenkovú destináciu, ako stvorenú aj pre letnú dovolenku... 

PREČÍTAJTE SI AJ: 2. diel: Cez hory a doly a ešte ďalej... po regióne Pinzgau – adrenalín v žilách

Tatry sú len pre bohatých, Taury pre všetkých

Najväčší národný park strednej Európy, Národný park Vysoké Taury, sa rozkladá na území troch spolkových rakúskych krajín a Soľnohradsko je jednou z nich. Je to jedinečný svet prírody, v niektorých častiach absolútne nedotknutej... A kde sa hospodári, či podniká, aby aj modernejší turisti našli svoj komfort, deje sa to v súlade s prírodou a s dôrazom na trvalo udržateľný rozvoj. Opisovať prekrásnu prírodu s vyše 266 trojtisícovými vrcholmi a 342 ľadovcami nemá význam. Tak vyberieme aspoň niekoľko „pikošiek“, ktoré by vás mohli nalákať. Miestni sprievodcovia ponúkajú do 30 tematických túr, niektoré z nich sú naozaj exkluzívne, napríklad výprava za večným ľadom. Vysoké Taury sú i kolískou alpinizmu – považuje sa za ňu 3.251 m vysoký Ankogel, ktorý v roku 1761 – ako prvý ľadovcový alpský vrchol pokorili predchodcovia dnešných horolezcov. A keď počasie nedovolí vybrať sa do prírody, radi vás privítajú v múzeu Nationalparkwelten (v preklade svet národného parku) v Mittersille (www.nationalparkzentrum.at). Je to skvelé, moderné múzeum o prírode, nabité technológiami a modernými vizuálnymi projekciami, ktoré vás absolútne vtiahnu deja. Niektoré z použitých technológií boli vyvinuté na objednávku špeciálne len pre toto múzeum. Unikátom je kino s plátnom 360° a filmom o prírode, vďaka ktorému sa stanete jej súčasťou.... Proste zrazu neviete, kam sa máte pozerať. Je to uchvacujúci zážitok. Veď pozrite si video. Aj mi dospelí, sme mali problém odtrhnúť sa od multimediálnych hračiek a prezentácií, ktoré sme mali možnosť vidieť.    

Krimmelské vodopády - najväčšie v strednej Európe

Sú vraj piate najvyššie na svete, a najväčšie v strednej Európe. Údaje sa však rozchádzajú. Ale to nie je v tejto chvíli vôbec podstatné. Krimmelské vodopády (www.wasserfaelle-krimml.at/) sú úchvatným zážitkom, pretože vďaka vybudovanému turistickému chodníku sa k nim môžete dostať veľmi blízko. Takmer sa ich budete dotýkať a až vtedy si uvedomíte tú silu vody, ktorá padá z výšky 380 metrov, na troch stupňoch. Vodu sem privádza rieka Krimmler Ache ktorá vzniká z niekoľkých severných ľadovcov masívu Dreiherrenspitze a v údolí nad kaskádami postupne zbiera prítoky Windbach a Rainbach. Po 15 km pokojnej cesty dolinou padá stovky metrov dolu. Turisti sa môžu dostať od prvého, najspodnejšieho stupňa (je tam aj turistické centrum vodopádov a múzeum vody) až po tretí najvrchnejší stupeň. Je to nenáročná turistická vychádzka. Zaujímavé je, že za hranou najvyššej kaskády turisti, možno trochu neočakávane nájdu úplne iný svet – tichú horskú dolinu s riečkou a lúkami. Oplatí sa vyškriabať až hore!

Trasa pozdĺž vodopádov sa využíval už od nepamäti, ale nie ako turistická atrakcia. Bola to obchodná cesta medzi susedným Talianskom a zaalpskými krajinami. Prúdila tadiaľ alpská soľ výmenou za talianske remeselné výrobky. Turisticky boli vodopády využívané od roku 1835, kompletne boli sprístupnené v roku 1900. Sila vody lákala aj energetikov, ktorí ju chceli využiť na výrobu elektriny, ale to sa našťastie nepodarilo. Hlavne preto, že výdatnosť padajúcej vody je výrazne kolísavá a v čase keď jej je menej, by elektráreň nebola efektívna. A tak v roku 1967 dostala oblasť certifikát chránenej oblasti a definitívne sa stala iba atrakciou pre turistov.

Oddych a dobré jedlo

Región Pinzgau, vlastne tak ako celé Rakúsko, je známe výbornou gastronómiou a možnosťami ubytovania. Veľký dôraz sa kladie na bio prístup k veci, napríklad ako v Bio hoteli Rupertus, kde sme sa kráľovsky najedli. Celá strava bola založená iba na biopotravinách s akcentom na liečivé bylinky, ktoré rástli všade okolo hotela a kuchár ich dokázal veľmi šikovne vo svojich jedlách využiť. Absolvovali sme aj rýchlokurz bylinkárstva s jednou z majiteliek a napokon sme sa do ružova vyspali v izbách, ktorých interiér bol urobený iba z borovice limby (www.rupertus.at). Nielenže bol nádherne „dedinský“, ale ešte aj krásne voňal.

No a na záver sme si nechali to najchutnejšie. Večeru na tradičnom (od roku 1486) „pinzgauerskom“ sedliackom statku Das Schwaigerlehen – Berngarten (www.schwaigerlehen.at/ ), ktorému pevnou rukou vládne Theresia Bacherová. Skvelá kuchárka i šoumenka, ktorá popri varení na ohni, priamo medzi hladnými hosťami, ktorých „využívala“ aj na pomocné práce, dokázala očariť azda každého. Jej syrové noky boli proste úžasné, k tomu domáce maslo, chlieb, pomazánky, štavy, víno i ďalšie jedlá. Ako by ste sa ocitli niekoľko storočí v minulosti.

Viac informácií nájdete na: www.salzburgerland.com

Prokop Slováček, foto: Prokop Slováček a SalzburgerLand Tourismus, www.nationalpark.at/

Súvisiace aktivity

Kam za športom v leteKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na turistikuKam na dovolenkuKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam na víkendKam za zdravím, wellnessom
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.