Zima v Gasteine ešte nekončí

24 March 2015

V našich končinách síce jar už prepukla naplno, sú však ešte miesta, kde zima nepovedala posledné slovo. Ak plánujete dokonalú jarnú lyžovačku, máme pre vás tip: návštevu doliny Gastein, a kopcov v jej okolí.

Blížiaci sa koniec sezóny, minimum turistov, v údolí jar, ale v kopcoch ešte zima a výborný sneh. V doline Gastein v Soľnohradsku, necelých 5 hodín cesty autom z Bratislavy, je momentálne práve takáto atmosféra. Je úplne jedno kde sa ubytujete. V Bad Gasteine (svetoznáme kúpele), v modernejšom Bad Hofgasteine, alebo v tradičnom Dorfgasteine, odvšadiaľ to máte na okolité zjazdovky len na skok. Autom, alebo dobre vybudovanou sieťou skibusov. Lyžiarska sezóna potrvá až do 4. apríla, takže to ešte pohodlne stihnete (www.skigastein.com). Vždy sa dá vybrať, aj v teplejšom počasí si môžete nájsť svahy odvrátené od slnka, kde vydrží snehový podklad vo výbornom stave celý deň.

V apríli odporúčame hlavne Sportgastein!  

POZRITE SI AJ KOMPLETNÚ FOTOGALÉRIU NA FACEBOOKU

Počas uplynulého víkendu sme vyskúšali tri strediská nad dolinou Gastein – Graukogel (svahy vo výške okolo 2500 m.n.m), komplex zjazdoviek Schlossalm – Angertal – Stubnerkogel (od 1100 do 2200 m.n.m) a stredisko Sportgastein, kde sa nachádza aj najvyšší bod oblasti – Kreuzkogel – vo výške 2686 m.n.m. Vo všetkých troch sa vyšantíte na lyžiach či na snouborde do sýta, no ten tretí – Sportgastein – si udrží zimnú atmosféru zrejme najdlhšie. Je v objatí zasnežených hôr, do údolia zaplaveného jarným slnkom nie je takmer vidieť, na najvyšších zjazdovkách dokonca vŕzga pod lyžami iba prírodný sneh. A je ho tam dostatok. A ak si privstanete a obetujete raňajky v hoteli, môžete sa naraňajkovať až na svahu, pod najvyšším vrcholom celej oblasti. Raňajky vám naservírujú v netradičnej plechovo-sklenenej guli, ktorá vyzerá, že priletela z nejakého úplne iného sveta. Je to skvelý kulinársky zážitok s výhľadom na okolité „mnohotisícovky“ A ak vás predsa len neláka lyžovanie, môžete ostať pri údolnej lanovke Sportgasteinu, kde je pre všetkých milovníkov bežeckého lyžovania prichystaná niekoľkokilometrová trať. 

Podoby Gasteinu: wellness, umenie, inovatívna gastronómia 

Už niekoľko rokov sa miestni ľudia snažia prilákať hostí aj na iné aktivity ako je len lyžovanie. V prvom rade je to skvelé ponuka wellnesu, vďaka termálnej liečivej radónovej vode. Zaujímavou ponukou sú aj ozdravné pobyty v gasteinských štôlniach (www.gasteiner-heilstollen.com), kde tiež lieči radón. Je vo vzduchu a pri potení na lôžku (niečo ako sauna) v tuneloch vykopaných v skale vám preniká do tela a pomáha liečiť. Najmä poruchy pohybového aparátu.

Miestnou špecialitou sú dva skvelé festivaly umenia. V januári je to Art on Snow (prelom januára a februára), festival moderného a „mladého“ umenia, ktoré umelci tvoria aj na snehu a zo snehu, priamo na zjazdovkách. Komornejší, marcový Snow Jazz Gastein zasa láka do tejto oblasti svetové mená jazzovej hudby. Vyše týždňa trvajúci festival zapĺňa po večeroch hotely, reštaurácie a horské chaty.

Trendom posledných rokov je snaha o skvalitnenie gastronómie. Každý rok prichádzajú do miestnych reštaurácií špičkoví šéfkuchári, navrhnú zopár noviniek a vylepšení jedálnych lístkov, s prihliadnutím na miestnu gastronómiu a s využitím domácich produktov, no a hostia potom môžu tieto novinky a špeciality ochutnávať počas celej sezóny. No a ak by ste chceli niečo úplne extra, v jednej z kabínkových lanoviek môžete zažiť večeru v kabínke či dokonca saunu v kabínke.            

Viac informácií nájdete na: http://www.gastein.com/

Text, foto, video: Prokop Slováček

Portál www.kamkam.eu ďakuje GRAND PARK HOTELU Health & Spa v Bad Hofgasteine, ktorý nám poskytol ubytovanie. Hotel sa už po druhý raz za sebou stal najlepším hotelom regiónu. Viac informácií na: http://www.kamkam.eu/accommodation/15/grand-park-hotel

Súvisiace aktivity

Kam za dobrou kuchyňouKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na víkendKam za športom  v zimeKam za zdravím, wellnessomKam za športom v lete
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.