Pražská pýcha sa volá historické centrum

21 November 2014

Milí čitatelia portálu www.kamkam.eu! V spolupráci s Českou centrálou cestovného ruchu - CzechTourism vám každý mesiac exkluzívne predstavujeme jedno mesto pod ochranou UNESCO nachádzajúce sa na území Českej republiky. Všetky informácie o Českej republike nájdete na: www.ceskozemepribehu.cz

Praha, jedno z najkrajších, a podľa niektorých dokonca najkrajšie mesto na svete. Písať o nej by sa dalo z mnohých uhlov pohľadu, ale dnes sa zameriame iba na pražskú pýchu – historické jadro Prahy, od roku 1992 zapísané na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Historické jadro zahŕňa unikátny urbanistický celok Pražského hradu a Hradčan, Malej Strany vrátane Karlovho mosta, Starého mesta s Josefovom (dochovaná časť bývalého Židovského mesta), Nového mesta, Vyšehradu aj ich jednotlivé pamiatky. Rozsiahlo založené Nové mesto v nadväznosti na neskoršie prestavby v nových stavebných slohoch svedčí o umelecko-spoločenskom a kultúrnom vplyve Prahy od stredoveku do súčasnosti.

Historické centrum Prahy, rozkladajúce sa na ploche 866 hektárov ponúka návštevníkom veľké množstvo historických pamiatok, ktorým určite dominuje Pražský hrad s katedrálou sv. Víta. Pražský hrad je najkrajším hradným komplexom v Českej republike, pri jeho návšteve nezabudnite ani na Kráľovský palác s Vladislavskou sálou, nachádza sa tu aj románska bazilika sv. Juraja z roku 921, Cisárska koniareň, Daliborka alebo romantická Zlatá ulička, Najvyššie purkrabstvo Pražského hradu, letohrádok kráľovnej Anny a Starý kráľovský palác.

Karlov most je najstarším mostom v Prahe, jeho 16 oblúkov sa klenie cez rieku Vltavu. Už v 10. storočí stál v blízkosti dnešného Karlovho mosta drevený most, ktorý v 12. storočí vystriedal kamenný Juditin most. Ten bol však zničený povodňou v roku 1342 a na jeho mieste bol vystavaný Karlov most, ktorého stavbou bol poverený Petr Parléř. Karlov moc ukončujú na oboch brehoch Vltavy veže - na východe je to Staromestská mostná veža a na západe Malostranská mostná veža. Po celom Karlovom moste je rozmiestnených 30 sôch a súsoší . Neďaleko Karlovho mosta sa nachádza Staromestské námestie, ktorého dominantou je Staromestská radnica s orlojom, kde sa každú celú hodinu objavuje postupne v dvoch okienkach 12 apoštolov.

Ďalším miestom, ktoré bezpochyby stoja za návštevu, ak ste v hlavnom meste Českej republiky, je Židovské mesto, ktorého vznik sa datuje do 13. storočia a odráža históriu pražských Židov. v Židovskom meste nájdete okrem iného 8 synagóg, židovské múzeum a dva židovské cintoríny.

Na Vyšehrade môžete navštíviť románsku rotundu sv. Martina z 2. pol. 11. storočia alebo slávny cintorín Slavín, vedľa ktorého nájdete kapitulský a farský kostol sv. Petra a Pavla, ktorý bol postavený podľa rovnomenného rímskeho kostola.

Zabudli sme na niečo? Určite áno, ale v tomto prípade ani všetko vymenovať nemôžeme. Objavovať krásu Prahy už musíte len a len na vlastnej koži. Stojí to za to a určite vám nebude stačiť iba jedna návšteva.

Viac informácií nájdete na: www.praha.cz, www.unesco-czech.cz, www.ceskozemepribehu.czwww.kudyznudy.cz

Autori fotografií: Libor Sváček, Ladislav Renner, Dagmar Veselková,

Martin Mařák v spolupráci s CzechTourism

Spracoval Prokop Slováček

 

Súvisiace aktivity

Kam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam za dobrým tipomKam na víkendKam za dobrou kuchyňouKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam na turistikuKam za športom  v zimeKam za športom v leteKam ísť načerpať silyKam za zdravím, wellnessomKam na dovolenkuKam a kde sa ubytovať
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.