Kde sa píše móda s veľkým A

07 August 2014

Móda, Rubens, diamanty a „hodená ruka“...

Ani som si nepomyslela, že raz budem mať tú možnosť vidieť krásne Antverpy, druhý najväčší prístav v Európe. Ležia na severe Belgicka, vo Flámsku, na pravom brehu rieky Šelda a sú najväčším belgickým mestom. Očarili ma. 

A prečo hodená ruka? Na hlavnom námestí, ktorému dominuje radnica  zo 16. storočia stojí aj obrovská bronzová socha  hrdinu Silvia Braba. Ten údajne zvíťazil nad obrom Druonom Antigonom, ktorý vládol rieke Šelde a nútil lodníkov odovdzávať vysoké clo. Na protest mu hrdina Braba odsekol mečom ruku. Niektorí ľudia sú dodnes presvedčení, že to je dôvod, prečo sa mesto volá Antverpy – po holandsky Antwerpen –„handwerpen“, čo v preklade znamená „odhodiť „odtrhnúť ruku “..

Tradíciu obchodu s látkami stredovekého mesta, v dnes pulzujúcom modernom meste plnom zelene cíťiť na každom kroku. Aj dnes sú Antverpy dôležitým mestom textilného priemyslu, obchodu, nestratili na význame, ba naopak. Sú obrovským ateliérom  módy 21. storočia. Snáď už Kráľovská akadémia výtvarných umení ( vznikla v  roku 1663 ), akoby predurčila duch a náboj mesta. A možno i Peter Paul Rubens, jeden z najvýznamneších flámských maliarov, narodil sa síce v Nemecku, ale dlhé roky prežil a tie najkrajšie obrazy vytvoril práve v Antverpách. Jeho maľby Stavanie kríža a Snímanie z kríža vytvoril pre antverpskú katedrálu sv.Panny Márie. Visia tu dodnes i v antverpskej radnici. Meno „Antverp 6“ - zoskupenie belgických módnych návrhárov, tvoriacich a pracujúcich prevažne v Antverpách,  zarezonovalo po prvý raz v roku 1986 na londýnskej prehliadke mladých dizajnérov. Ich modely, takmer ich revolucionárne prevedenie, materiály, vzbudili veľký ohlas a samozrejme  záujem. A keďže takmer všetci,  vtedy mladí, ambiciózni, módni tvorcovia mali pres vet ťažko vysloviteľné a dlhé mená, ( napríklad Walter Van Beirendonck, Dirk Van Saene, Marina Yee atď.) vzniklo krátke, výstižné, ľahko zapamätateľné meno „ Antverp 6“. Neskôr k skupine pribudol Martin Margiela – známy módny tvorca, ktorý je dnes pravou rukou Jeana – Paula Gaultiera, a tak sa pomenovanie módneho zoskupenia zmenilo na „Antverp 6+“.

Nemenej dôležitá zoologická záhrada, neďaleko úžasnej hlavnej stanice, jej stavbu v roku 2009 americký časopis Newseeek pridelil status najúžasnejšej železničnej stanice sveta, hovoria jej aj, že je železničnou katedrálou.  A verte, je to ozaj zážitok kupovať si práve tu lístok na vlak, či odtiaľto cestovať do iných flámskych miest.

A ešte čosi. Antverpská burza diamantov. Sídlia tu štyri svetové burzy a 1500 spoločností, ktoré sa obchodom a brúsením diamantov venujú. Obchod začal prekvitať už v 15. storočí. Mesto je kozmopolitné, s úžasnou atmosférou a nábojom. Naplánujte si výlet, či dovolenku, do mesta UNESCO. Antverpy stoja za návštevu!

Fotografie: autorka, Beata Havranová

www.visitantwerpen.be, www.flandern.be

Súvisiace aktivity

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za dobrým tipomKam za zaujímavosťami a poznanímKam za dobrou kuchyňouKam za oddychomKam na víkendKam ísť načerpať silyKam na turistikuKam na dovolenku
Drotári boli slovenskí nomádi
Drotári boli slovenskí nomádi
Drotárstvo vzniklo ako doplnkové zamestnanie, ktorého cieľom bolo spočiatku opravovať poškodené a...
Aachen na tróne
Aachen na tróne
Trón Karola Veľkého a množstvo zachovaných vzácnych relikvií bude naisto veľkým lákadlom pre...
Odkaz surrealistu
Odkaz surrealistu
Po stopách majstra pána René Magritte Flámske mesto Brusel, to nie je len centrum a sídlo Európskej únie,...
Naše bábky doputovali do UNESCO
Naše bábky doputovali do UNESCO
Spoločná česko-slovenská nominácia „Bábkarstvo na Slovensku a v Česku“ bola zapísaná do...
Výstava o Česku - na letisku
Výstava o Česku - na letisku
Autorská výstava českého fotografa Libora Sváčka bude počas celého marca skrášľovať Letisko M. R....
Koberec kvetín v Bruseli
Koberec kvetín v Bruseli
August? Zdá sa vám to ďaleko? Veď ono to utečie ako voda. A napokon, každá kvetinka vždy poteší. Aj...
Bambergské blues & UNESCO
Bambergské blues & UNESCO
Čarovné stredoveké mestečko, plné vzácnych architektonických stavieb, pod ochranou UNESCO, sa oplatí...
DomQuartier - lesk baroka
DomQuartier - lesk baroka
DomQuartier – znovu objavený lesk baroka Mesto Salzburg  ponúka turistom novú atrakciu, otvorili ju len...
Na člne po Canal du Midi
Na člne po Canal du Midi
Viac ako 300 rokov staré technické vodné dielo, ktoré sa tiahne od Toulouse až po Stredozemné more, je...
Dedičstvo v slávnostnom lesku
Dedičstvo v slávnostnom lesku
Čas adventu pôsobí očarujúco predovšetkým v historických mestách, kde sa kostoly, domy a námestia...
Historické mestá – kulisa moderného života
Historické mestá – kulisa moderného života
Počnúc stredovekými stavbami, gotikou z pálených tehál či barokovými skvostami končiac, v nemeckých...
Nemecké dedičstvo pod záštitou UNESCO
Nemecké dedičstvo pod záštitou UNESCO
Ešte v roku 1989 sa v Nemecku zjednotili mestá zaradené do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO a vytvorili...
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.