Jeseníky – po stopách liečivých prameňov

21 May 2014

Jeseníky, to nie sú len drsné, ale nádherné hory a príroda. Je to čosi viac. Sú to žriedla pramenitej vody, ktorou liečil tunajší liečiteľ Vincenz Priessnitz. Jeho posolstvo, talent a odkaz sa v Jeseníkoch chráni a rozvíja najmä v kúpeľoch Vincenza Priessnitza.

V roku 1822 tu vznikol prvý vodoliečebný ústav na svete! V jeho okolí odvtedy sprístupnili viac ako 100 prameňov a iných pamiatok, ktoré sú stálym odkazom tohto uznávaného liečiteľa. Základom jeho liečby je a bola voda a tá je pod kopcom Gräfenberk, inak Studničný vrch, všadeprítomná doteraz. Vo forme prameňov - Pražský, Trojprameň, Pruský či neskôr Bezručov prameň, prameň Český neskôr Jitřní prameň atď... Zachovalo sa 12 prameňov. Za pomoci súkromných sponzorov, dobrovoľníkov, mesta Jeseník a liečebného domu V. Priessnitze ich postupne obnovilo tunajšie hnutie Brontosaurus. Vďaka ich pomoci vznikla aj „Stezka Vincenze Priesssnitze“. Tá je ďalším lákadlom len tak si vyjsť do jeseníckej prírody.

Máme teda pre vás ďalší tip, prečo navštíviť Jeseníky a tamojšie slávne kúpele. Podľa motta liečiteľa Priessnitza sa človek má radovať z maličkostí, dať svojmu životu istý poriadok a určite vnímať krásu všedného dňa. V nádhernom prostredí si jeho názory, metódy, procedúry a rady môžete overiť na vlastnej koži. „Verte, neliečim ja, ale tunajšia voda a príroda,“ vravieval Priessnitz. BH

 PREČÍTAJTE SI AJ: Deň vody podľa PriessnitzaJeseníky - Tam kde lieči voda i vzduchDestinácia Jeseníky

Viac sa dozviete na: www.jeseniky.brontosaurus.cz, www.priessnitz.cz

 

 

 

 

Súvisiace aktivity

Kam za oddychomKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam za zdravím, wellnessomKam za športom  v zimeKam za zaujímavosťami a poznanímKam na turistikuKam na víkendKam na dovolenkuKam za športom v leteKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvom
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.