Kroměříž - Hanácke Atény

17 April 2014

Milí čitatelia portálu, pripravili sme pre vás novinku! V spolupráci s Českou centrálou cestovného ruchu - CzechTourism vám každý mesiac exkluzívne predstavíme jednu pamiatku UNESCO nachádzajúcu sa na území Českej republiky. Samozrejme, pridáme aj ďalšie zaujímavé turistické tipy od susedov. Všetky informácie o Českej republike nájdete na: www.ceskozemepribehu.cz

Mesto Kroměříž je do nepamäti spojené s bohatou históriou, kultúrnymi tradíciami, úrodnou hanáckou krajinou a s biskupskou dôstojnosťou, idúcou ruku v ruke s cirkevnou mocou. To, že si olomouckí biskupi vybrali za svoje letné sídlo práve Kroměříž, zásadne ovplyvnilo vzhľad i celkový význam mesta.

Už v 13. storočí povýšil biskup Bruno zo Schauenburgu pôvodnú trhovú obec pri brehoch rieky Moravy na opevnené mesto a jeho nástupcovia tu vystavali gotický hrad, neskoršie upravený na renesančný zámok. Sľubný rozvoj mesta na konci tridsaťročnej vojny zastavil švédsky generál Torstenson, ktorý v roku 1643 mesto vrátane zámku dobyl, vypálil a vyplienil. Z týchto pohrôm sa Kroměříž dlho nemohol spamätať. Obrat od týchto neutešených pomerov priniesol nový biskup Karol II. z Lichtensteinu-Castelcorna (1664-1695). Svoje rezidenčné mesto pozdvihol z ruín a urobil z neho perlu Moravy. Zámok zmenil na honosné sídlo, opravil mestské hradby, zámockú záhradu dal prebudovať na anglický park, zrekonštruoval vodovodný systém, vybudoval nové fontány, mincovňu, zriadil štatút stáleho lekára a priviedol do mesta školský rád piaristov. Za mestskými hradbami vytvoril barokový "Libosad", dnes známy ako Kvetná záhrada. 

Historické jadro Kroměříža zostalo v podstate zachované i v priemyselnom období. Významnú kapitolu dejín mesta tvorí rok 1848, kedy bol do Kroměříža preložený ústavodarný ríšsky snem rakúskej monarchie. Návrh ústavy s výraznými demokratickými prvkami vstúpil do dejín českej štátnosti a počiatku demokracie v strednej Európe. Mesto dodnes čerpá z odkazu predkov, dbá na tradície i historický vzhľad a chráni pamiatky tak, aby bol zachovaný jeho ojedinelý ráz. O tom, že sa túto víziu darí napĺňať, svedčí fakt, že tunajší komplex Arcibiskupského zámku a unikátnych záhrad bol v roku 1998 zapísaný na listinu svetového dedičstva UNESCO a že tieto pamiatky patria k najnavštevovanejším v Českej republike. V súčasnosti sa historický odkaz snúbi s neopakovateľnou atmosférou pokojného a zdravého mesta, v ktorom zabudnete na všedné starosti.

Obdivovať tu však nemusíte iba pamätihodnosti, umenie a výnimočnú architektúru. Na svoje si prídu i milovníci aktívneho pohybu, cyklisti alebo tí z vás, ktorí dávajú prednosť oddychu v relaxačnom centre alebo v štýlovej reštaurácii či kaviarni. Niet divu, že si Kroměříž vyslúžil pomenovanie Hanácke Atény a patrí k najnavštevovanejším miestam v Českej republike. Dôvtip a remeselná zručnosť našich predkov stáli za vznikom mnohých unikátnych technických zariadení, ktoré ešte dnes vzbudzujú obdiv a uznanie. Kroměřížske technické pamiatky zostávali dlho v tieni tých kultúrnych a v ústraní čakali na svoje znovuobjavenie. Staňte sa na chvíľu pregerom, teda mincmajstrom a vyskúšajte si na vlastnej koži, ako vyzeralo razenie mincí v časoch dávnej slávy kroměřížskej mincovne. V novootvorenej expozícii Protiatómového krytu sa pokúste rozpohybovať filtračné zariadenie, prečítajte si pokyny CO alebo sa započúvajte do signálov upozorňujúcich na "atómový útok". V areáli lokomotívneho depa na vlakovej stanici si predajte svoj vlastný lístok alebo postavte cestu svojmu vlaku.

Ďalšie tipy na návštevu zaujímavostí Kroměříža nájdete na www.kromeriz.eu

Viac na: www.ceskozemepribehu.cz; www.kudyznudy.cz

Autori fotografií: Ladislav Renner, Libor Sváček, v spolupráci s CzechTourism, archív mesta Kroměříž

Spracoval Prokop Slováček

 

Súvisiace aktivity

Kam na dovolenkuKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na víkendKam za dobrým vínomKam za dobrou kuchyňouKam na turistikuKam a kde sa ubytovaťKam za športom  v zimeKam za športom v leteKam za zdravím, wellnessom
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.