Pojďte s námi na "Šmitku"

18 September 2013

Až do pozdního podzimu se v regionu Zeel am See - Kaprun zabaví celé rodiny

Takovou pozvánkou bychom vás mohli zlákat na prodloužený víkend, nebo by mohla být motivem pro mnohé, kteří se ještě rozhodnou své volné dny dovolené strávit jinde, než u moře. Vždyť u „Šmitky" je moře, a to úžasné "moře"! Je jím jezero Zeller See. Řeč je o jezeru v regionu Zell am See Kapru. Nedávno jsme měli možnost objevit ho z té letní stránky. Hory – ledovec Kitzsteinhorn nebo Schmittenhöhe neboli „Šmitka“, jak ji místní nazývají, nabízí i v letních i podzimních měsících úžasné možnosti k různým aktivitám. Rozhodnutí vychutnat si „Šmitku“ a její okolí, neolituje nikdo z Vás. Prodloužení léta právě tady bude opravdu výjimečné. A maskot Šmidolín je tu pro děti od května do září.

Kombinace možností v zimě i v létě.

Ti, kteří lyžují, snouboardují, nebo jim učaroval golf, rádi se toulají po lese, nebo jezdí na kole, vědí, že tato destinace je úžasnou kombinací možností v zimě i v létě.  Vždyť téměř do poloviny července ledovec Kistzsteinhorn (top kopec regionu Solnohradsko, výška 3029 metrů) nabízí své svahy na vyřádění na lyžích nebo snowboardu!

A o jakém moři jsme se to zmiňovali?

Je jím úžasné jezero Zeller See, zejména v létě a na podzim kvalita jeho pitné vody umocňuje atmosféru a pocit, který z něj a z jeho okolí má nepochybně každý host. Jezero si můžete vychutnat z paluby parníku, který pravidelně pluje po jeho vodách. Umožní vám zažít a vychutnat si nádhernou okolní přírodu z paluby, nebo přímo ve vodě jezera v čisté a osvěžující vodě. Na jezeře se koná i laserová šou, pravidelně v týdnu v deset hodin večer. Z malého parníku poznáte okolní kopce, bílou přikrývkou zahalený ledovec, nebo nedaleký kopec Schmittenhöhe – „Šmitku“. A ta je výborným turistickým cílem v létě i na podzim a zejména pro rodiny s dětmi

Šmidolín děti zkouší i učí

Na vrchol Šmitky se vyvezete lanovkou od mistra Porsche. Ten navrhl její moderní vzhled a technologii. Z její kabiny je vidět nádherné okolí. Na vrcholu na vás čeká „les plný překvapení“ a když se rozhodnete jít shora dolů, zážitek z procházky lesem je neméně atraktivní. Velkou zábavou je naučná stezka Šmidolína. Šmidolín je jakýmsi maskotem Šmitky a oblíbený je i pro úkoly, které musí děti samostatně nebo s pomocí rodičů splnit. Na Šmitce zřídil třináct „stanic“.  Tam si děti měří síly a odvahu, zastaví se a podle pokynů hravým a naučným způsobem hledají barevné kameny ukryté vždy někde nablízku. Ty mají tři barvy a každá z nich znamená jistý počet bodů. Odpovědi si zapíšou do pasu, který dostanou rodiče u pokladny v údolní stanici lanovky.  A když děti odevzdají vyplněný pas, dostanou od Šmidolína diplom nebo jinou pěknou cenu. Pro dospělé vytvořili zase trasu, na které mohou obdivovat 26 umělecký děl, volně nainstalovaných v lese nebo přímo na sjezdovkách. Jsou to nesporně zajímavé objety vytvořené zejména ze dřeva a z kamene.

Svět vody Tauern Spa

Kromě toho, když hovoříme o jezeru, je novinkou další vodní svět v tomto regionu, a to svět vodyTauern Spa i s hotelem. Do léčivé vody jsme se několikrát ponořili, vyzkoušeli jsme svět saun, masáží a příjemných vůní a byli jsme uneseni.  Tauern Spa citlivě doplňuje nabídku tohoto regionu, ať už jste tady ubytováni jako hosté nebo návštěvníci tohoto moderního světa vody. Každopádně v případě zájmu doporučujeme vyhledat takové ubytování, které nabídne i kartu Zell am See Kaprun. Díky ní máte zdarma 20 atrakcí a slevy na další. Zell am See Kaprun, to je mnoho možností: ledovec, hory, jezero.

Každý den si můžete vymyslet jiný program, něco nového a je to tak úžasné, že se ani velmi nenamlsáte a máte chuť začít všechno od začátku! A když ne letos, tak vás Zell am See Kaprun region určitě zláká později, možná objevovat zase něco jiného, například ze sedla kola.

NAŠE TIPY

Co doporučujeme! Určitě letní kartu Zell am See Kaprun – použít ji můžete tak často, jak si přejete  -  platí od 15. května do 15. října.

- Koupaliště u jezera: otevřeno do pozdního podzimu.

- Tauern Spa: otevřeno celoročně: 13 saun, 12 bazénů nebo velkoryse zařízený prostor na oddech venku i vevnitř. Kromě toho kulinářské dobroty.

- Světelná šou: ve 22:00 hod. přímo na Zeller See u přístavu, ve čtvrtek – rock a v neděli klasika do 15. září.

- Gondola Porsche na Šmitku – ocenění roku 2012 za dizajn.

Ale i oázu vody, roklinu Sigmund Schlucht v Kaprune – perfektní atrakce pro rodiny s dětmi a příjemná procházka do pozdního podzimu. www.klammkaprun.at

- Parní lokomotiva: „Pinzgau train" jezdí z Zell am See přes Pinzgau až po Krimmské vodopády od 30. 5. do 26. 9. Cena tam a zpátky dospělý: 33,- euro, dítě: 16,50,-euro, a to každý čtvrtek; www.pinzgauerlokalbahn.at

A samozřejmě, „ochutnat“ Šmitku s dětmi od jara do podzimu!

www.zellamsee-kaprun.com; www.schmitten.at

Beata Havranová – text a fotografie

 

Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.