Poďte s nami na "Šmitku"

10 September 2013

Takouto pozvánkou by sme vás mohli zlákať na predĺžený víkend alebo by mohla byť motívom pre mnohých dovolenkárov, ktorí sa ešte rozhodnú svoje voľné dni stráviť inde ako pri mori. Veď pri "Šmitke" je aj more... a úžasné "more"! Je ním jazero Zeller See.

Píšeme o jazere v regióne Zell am See Kaprun. Mali sme nedávno možnosť objaviť ho z tej letnej stránky. Hory – ľadovec Kitzsteinhorn, či Schmittenhöhe alebo „Šmitka“, ako ju tunajší nazývajú, ponúkajú úžasné možnosti aj v letných, či jesenných mesiacoch na rôzne aktivity. Isto rozhodnutie vychutnať si "Šmitku“ a jej okolie neoľutuje nikto z vás. Predĺženie si leta práve tu, bude naozaj výnimočné. A maskot Šmidolín je tu pre deti od mája do septembra.

Kombinácia možností v zime aj v lete

Tí fanúšikovia, ktorí lyžujú, snowbordujú, alebo im učaril golf , radi sa túlajú po lese, či bicyklujú, vedia, že táto destinácia je úžasnou kombináciou možností v zime ale aj v lete. Veď takmer do polovice júla ponúka ľadovec Kistzsteinhorn (top kopec regiónu Soľnohradsko, výška 3029 metrov) svoje svahy na vybláznenie sa na lyžiach či snowbourde!

A aké more sme to spomínali? Je ním úžasné jazero Zeller See, najmä v lete i na jeseň, jeho kvalita pitnej vody umocňuje atmosféru a pocit, ktorý z neho a jeho okolia každý hosť nepochybne má. Jazero si môžete vychutnať z paluby parníka, ktorý pravidelne premáva na jeho vodách. Umožní vám zažiť a vychutnať si nádhernú okolitú prírodu, z paluby, alebo priamo vo vode jazera v čistej a osviežujúcej vode. Na jazere sa koná aj laserová show, pravidelne počas týždňa o 22:00 hodine.

Z malého parníka spoznáte okolité kopce, bielou pokrývkou zahalený ľadovec, či neďaleký kopec Schmittenhöhe – "Šmitku“. A tá je výborným turistickým cieľom najmä pre rodiny s deťmi, v lete i na jeseň.

Šmidolín deti skúša aj učí

Na vrchol Šmitky sa vyveziete lanovkou od majstra Porsche. Ten navrhol jej moderný vzhľad a technológiu. Z jej kabínky vidieť nádherné okolie. Na vrchole na vás čaká „les plný prekvapení“ a ak sa rozhodnete ísť zhora nadol, zážitok z prechádzky lesom je nemenej atraktívny. Veľkou zábavou je náučný chodník Šmidolína. Šmidolín je akýmsi maskotom Šmitky a obľúbený je aj pre úlohy, ktoré musia deti samostatne či s pomocou rodičov splniť. Na Šmitke zriadil 13 "staníc". Pri nich si deti merajú sily aj odvahu, zastavia sa a podľa pokynov hravým a náučným spôsobom hľadajú farebné kamene ukryté vždy niekde nablízku. Tie majú tri farby a každá z nich znamená istý počet bodov. Odpovede si zapíšu do pasu, ktorý dostanú rodičia pri pokladni v údolnej stanici lanovky. A keď deti odovzdajú vyplnený pas, dostanú od Šmidolína diplom či inú peknú cenu. Pre dospelých zasa v lese vytvorili trasu, na ktorej môžu obdivovať 26 umeleckých diel, voľne nainštalovaných v lese či priamo na zjazdovkách. Sú to nesporne zaujímavé objekty vytvorené najmä z dreva a kameňa.

Svet vody Tauern Spa

Okrem toho, keď hovoríme o jazere, novinkou je ďalší vodný svet v tomto regióne a to svet vody Tauern Spa, aj s hotelom. Do liečivej vody sme sa niekoľkokrát ponorili, skúsili sme svet sáun, masáží a príjemných vôní a bol sme unesení. Tauern Spa dopĺňa veľmi citlivo ponuku tohto regiónu či už ste tu ubytovaní ako hostia alebo ako návštevníci tohto moderného sveta vody.

V každom prípade odporúčame pri hľadaní ubytovania nájsť také, ktoré ponúka kartu Zell am See Kaprun. Vďaka nej máte zdarma 20 atrakcií a zľavy na ďalšie. Zell am  See Kaprun to je mnohorakosť: ľadovec, hory, jazero. Každý deň si môžete vymyslieť iný program, niečo nové a je a je to také úžasné, že sa ani veľmi nenamlsáte a máte chuť zažať všetko odznova! A keď nie tento rok, tak vás Zell am See Kaprun región určite zláka neskôr. Možno zasa objavovať niečo nové, napríklad zo sedla bicykla.

NAŠE TIPY

Čo odporúčame! Určite letnú kartu Zell am See Kaprun – použiť ju môžete tak často ako si želáte, platí od 15. mája do 15. októbra

Kúpaliská pri jazere: otvorené do neskorej jesene

Tauern Spa: otvorené celoročne: 13 sáun, 12 bazénov alebo veľkoryso zariadený priestor na oddych vonku či vo vnútri. Okrem toho kulinárske dobroty

Svetelnú show: o 22:00 hod. priamo na jazere Zeller See pri prístave, vo štvrtok – rock a v nedeľu klasika, do 15. septembra

Gondola Porsche na Šmitku – ocenenie roka 2012 za dizajn

Ale aj oázu vody, roklinu Sigmund Schlucht v Kaprune – perfektná atrakcia pre rodiny s deťmi a príjemná prechádzka do neskorej jesene, www.klammkaprun.at

Parná lokomotíva: "Pinzgau train" premáva z  Zell am See cez Pinzgau až po Krimmské vodopády od 30.05 do 26.09. cena tam a späť dospelý: 33,- dieťa: 16,50,-EUR a to každý štvrtok; www.pinzgauerlokalbahn.at

A samozrejme „ochutnať“ Šmitku s deťmi od mája do jesene!

www.zellamsee-kaprun.com; www.schmitten.at

Beata Havranová – text a fotografie 

Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.