Za tajomstvom slaniny do Korutánska

28 May 2013

V sobotu 1. júna a v nedeľu 2. júna sa uličky a ulice mestečka Hermagor zmenia na jediný kulinársky míľnik (tzv. Gailtaler Speckfest), na ktorom je už tradične stredobodom pozornosti gailtalská slanina. Ide čisto o domáci produkt, chránený značkou EÚ.

V Hermagore, v spolkovej krajine Korutánsko, túto tradíciu v prvý júnový víkend zachovávajú už 21 rokov! Mestečko Hermagor, leží v doline Gailtal, neďaleko talianskych hraníc a mnohí ocenili jeho príjemnú atmosféru najmä v zime. Je totiž v tesnej blízkosti úžasného lyžiarskeho regiónu Nassfeld.

Slaninový víkend

Hviezdou kulinárskeho víkendu, na ktorom sa už tradične očakáva najmenej 30 tisíc návštevníkov, bude slanina v rôznych variantoch. Či už slanina z prasiatka z brucha, z boku, či ako karé. Slanina je špeciálne spracovaná, no najmä je na nej špeciálna vrstva zmesi bylín, korenia a soli. A to je to tajomstvo. Nápad ako slaninu dobre „napácovať“ mal tunajší mäsiar Sigi Lasser. Ten niekoľko rokov experimentoval s rôznymi bylinami, morskou soľou a korením, až nakoniec prišiel na to, ako špeciálnu zmes bylín a soli pripraviť. Ňou začal bravčové mäso pácovať. Tú úžasnú chuť dodajú slanine morská soľ, černicové listy a celé korenie. Mäso sa následne dobre vyúdi, niekedy tri až štyri razy. Príprava tejto dobroty trvá takmer pol roka. Slanina nesie červenú a zelenú pečať, čo je značka kvality pre produkciu (zelená) a mäsiara (červená). Výrobcovia si produkt dali patentovať a odvtedy je v Európe jedinečným. Najlepšie chutí na tenko nakrájaná alebo ako korenistá špecialita s charakteristickým mastným okrajom s chrumkavým sedliackym chlebom, trochu svetskejšie pôsobí so žemľou alebo po vzore susedného Talianska ešte aj s kúskom melóna. Za ochutnanie stoja aj teplé oškvarky, pri ktorých práve gailtalská slanina víťazí svojou chuťou.

Opojné regionálne chute

Vône z panvíc sú všadeprítomné a zvádzajúce, napríklad aj keď sa pečie špecialita tzv. frigga - zo slaniny, zemiakov, vajec a syra. Keď friggu ochutnáte, máte istotu, že jete originál z tohto regiónu. Ešte hodno spomenúť aj syr z pastvín tzv. Gailtaler Almkäse, tiež s ochrannou značkou EÚ. Domáce párky, saláma a bravčové špeciality z produkcie z miestnych sedliackych dvorov, to všetko na slávnosti môžete ochutnať. Len pre zaujímavosť: počas dvojdňového festivalu sa tu spotrebuje cca 5 ton slaniny, 3 tisíc štanglí salámy a 15 tisíc párkov.

Novinka - kto chce vedieť viac o výrobe gailtalskej slaniny, môže v sobotu či v nedeľu o 13:30 a o 14:30  nastúpiť do „pendlujúceho“ autobusu, ktorý si to namieri  priamo do výrobne. Tam si môže každý gurmán urobiť obraz o tejto starostlivo vyrábanej kulinárskej špecialite.

Beata Havranová

www.speckfest.at, www.naturarena.com

 

Súvisiace aktivity

Kam za dobrým tipomKam na víkendKam za športom  v zimeKam na dovolenkuKam za dobrou kuchyňouKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za zaujímavosťami a poznanímKam na turistikuKam ísť načerpať silyKam za oddychomKam za športom v lete
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.