Masopust ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

21 February 2019

Rožnov pod Radhoštěm – v sobotu 23. února 2019 ožije Dřevěné městečko tradičním masopustním veselím.

„Návštěvníci zažijí masopustní obchůzky z valašské obce Študlov a rožnovské masopustní obchůzky v podání souboru písní a tanců Javořina. Hostem bude Mužský pěvecký sbor Gorol a gorolská gajdošská muzika Bukóň. Po celý den bude hrát dechová hudba Galička. V Billově chalupě hospodyně pro hosty nasmaží tradiční „boží milosti“. Na závěr programu vystoupí sbor dobrovolných hasičů ze Študlova s pásmem pochovávání basy“, uvedl Jindřich Ondruš, ředitel muzea.

Celý areál provoní výrobky řeznických mistrů. Návštěvníci ochutnají z pestré nabídky zabijačkových výrobků a v laické anketě mohou hlasovat „O nejlepší řeznický stánek“. Z lístků vhozených ve stáncích budou ve14.00, po vyhlášení výsledků soutěží, vylosováni výherci z řad návštěvníků, kteří obdrží uzenou kýtu či šunku.

Současně se uskuteční 22. ročník soutěže „O nejlepší valašskou klobásku“ a 12. ročník soutěže „O nejlepší valašskou tlačenku“. O vítězích v jednotlivých kategoriích rozhodne pětičlenná odborná porota. „Přijďte poznat tradiční masopustní zvyky na Valašsku a ochutnat zabijačkové speciality,“ zve do muzea Jindřich Ondruš. 

Vstupenky na akci lze zakoupit v předprodeji v pokladnách Sušáku denně od 10.00 – 15.30 (kromě pondělí). V ceně vstupenky do Dřevěného městečka je vstup na výstavy v objektu Sušák.

Kompletní program muzea, přehled otevírací doby a cen vstupného naleznete na www.vmp.cz

A co je MASOPUST

Tento lidový svátek byl vždy ve znamení zábav a bujarého veselí a vrcholil v posledních dnech masopustu, kterým se na Valašsku říkalo fašank nebo také končiny. Masopust začínal už svátkem Tří králů a pokračoval až do Popeleční středy, kterou začíná 40 denní půst před Velikonocemi. O masopustu se v každém domě smažily koblihy či boží milosti, které neodmyslitelně patřily do jídelníčku tohoto období. Typickou součástí závěru masopustu byly obřadní obchůzky a rej maškar. Obyčejů a zvyků v poslední masopustní dny bylo mnoho, v každém kraji i v každé vesnici se něčím odlišovaly, měly svá specifika. Všude se ale období radostí a rozverností uzavíralo závěrečnou večerní zábavou, na kterou často zvala muzika vyhrávající na návsi.

Zábava byla spojena s pochováváním basy, kdy po parodii pohřbu byla za „velkého“ pláče vynesena basa či figurína ze sálu a slavnostně „pohřbena“. To vše na znamení, že čas nevázaného veselí definitivně skončil a nastal čas půstu. Sousedé si na rozloučenou zazpívali po půlnoci postní píseň a rozešli se do svých domovů. A život se opět vrátil do klidných kolejí. 

FOTO: Jan Kolář a Národné múzeum v přírodě

 

Súvisiace aktivity

Kam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam na turistikuKam na víkendKam za zdravím, wellnessomKam za dobrou kuchyňouKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za športom v leteKam za dobrým vínomKam na dovolenku
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.