Prazdrojští bednáři o krok blíže k zapsání na seznam UNESCO

15 January 2019

Tradiční bednářské řemeslo k Plzeňskému Prazdroji neodmyslitelně patří. Plzeňský pivovar jako jediný na světě tuto tradiční profesi udržuje a bednáře stále zaměstnává. Jejich řemeslná zručnost je unikátní.

Právem tak bylo bednářství na konci roku 2018 zapsáno na  národní seznam kulturního dědictví. Je to další krok k vysněnému cíli – zápisu na seznam památek UNESCO a uchování této pivovarské tradice pro další a další generace. 

Prazdrojští bednáři vyrábějí dubové sudy původním postupem, který ovšem není zaznamenán v žádné učebnici, zkušenosti si předávají ústně, z mistra na tovaryše. Na výrobu sudů používají to nejkvalitnější, dubové dřevo. Dřevo musí být bez suků a vysušené přirozenou cestou, což trvá minimálně osm let. Pivovarské sudy, na rozdíl od sudů vinných, je nutno před každým použitím znovu vysmolit. Vrstva, kterou vytvoří smola při teplotě 200 °C, zabraňuje kontaktu piva se dřevem a zároveň sud dezinfikuje.

Plzeňských bednářů je v současné době osm a právě díky nim je možné malou část produkce piva Pilsner Urquell vyrábět tradiční metodou a porovnávat jeho kvalitu s pivem, které zraje v moderních tancích. Pivovarští bednáři vyrábějí a udržují velké ležácké sudy o objemu až 46 hektolitrů a hmotnosti až 800 kilogramů anebo pak menší transportní sudy o objemu 17, 25 a 50 litrů, ve kterých pivovar dodává nefiltrované a nepasterizované pivo pro speciální příležitosti. Umění bednářů můžete v průběhu roku obdivovat při zvláštních akcích v pivovaru. 

www.prazdrojvisit.cz a www.visitplzen.eu

foto: https://www.facebook.com/plzen.prazdroj/

Súvisiace aktivity

Kam na dovolenkuKam za dobrou kuchyňouKam za zaujímavosťami a poznanímKam za dobrým tipomKam na turistikuKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za oddychomKam na víkend
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.