Mesto na lagúne pripravilo novinku

02 January 2019

V Benátkach tento rok pribudnú poplatky

Pre talianske  mesto Benátky, mestskí radní v Ríme zvažujú tento rok zaviesť poplatok za vstup pre turistov. Podľa plánu ich rozpočtu pre toto atraktívne mesto v regióne Furlansko-Júlske Benátky, by mohli Benátky požadovať poplatok 2,50 € a 5 € pre návštevníka, pre toho, kto si želá pozrieť si centrum mesta na lagúne. Benátky by týmto krokom mohli viac profitovať. Mesto pomaly stráca pôvodné obyvateľstvo,  od druhej svetovej vojny, kedy Benátky mali 175 000 obyvateľov, dnes je ich počet rekordne nízky, necelých 55 000. Obyvateľov ubudlo, ale za to pribudol do mesta počet turistov, čo pre rodených Benátčanov neznamená pozitívum. Byty sú veľmi drahé a kvalita života množstvom turistov tiež nie je optimálna. Mesto bolo po iné roky „pripravené“ maximálne na 7,5 miliónov, dnes je počet turistov za rok viac ako 28 miliónov!!

Hlavnú ulicu pretína asi stovka kanálov, kde je čulý dopravný ruch. Dopravnou tepnou je známy Canal Grande, je štyri kilometre  dlhý a asi 70 m široký kanál, je najhlbším z benátskych kanálov a  prechádza priamo stredom mesta. Spája hlavné nádražie a prístav s historickým  námestím svätého Marka a  centrom mesta. Kanál preklenujú len tri mosty: Ponte degli Scalzi, Ponte di Rialto, Ponte dell'Accademia. Jeden z najznámejších mostov je Ponte die Rialto, ktorý ako jeden z troch spája obe časti mesta rozdelené kanálom. Mramorový oblúk 48 m dlhý dopĺňajú dva rady obchodov. V meste zaisťujú dopravu motorové lode, ktoré brázdia kanály, pre turistov sú k dispozícii klasické gondoly. Gondola je neodmysliteľným dopravným transportom benátkseho zálivu a patrí do kolorytu mesta. Je typickou benátskou, drevenou loďkou so zahnutým a zdobeným špicom, gondoliéri prepravujú osoby i náklad.

www.turismovenezia.it

Pripravila Beata Havranová

Súvisiace aktivity

Kam na dovolenkuKam za dobrou kuchyňouKam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za športom v leteKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za dobrým tipomKam za dobrým vínomKam za zdravím, wellnessomKam za športom  v zimeKam na víkendKam na turistiku
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.