Do Karlových Varů s celou rodinou

24 August 2018

Procházka městem může být velká zábava, zvlášť pokud ji absolvujete s teplou lázeňskou oplatkou v ruce a cestou si zaskáčete na hrajícím chodníčku. Stejné nadšení může u dětí vzbudit i výstup na kopec s rozhlednou – v cíle je totiž čekají desítky pestrobarevných exotickým motýlů.

Ať už Karlovy Vary navštívíte s přáteli, partnerem či celou rodinou, vaše první kroky by určitě měly vést na lázeňskou kolonádu v centru města. V jednom ze zdejších obchůdků zakoupíte zdobená lázeňská „pítka“ a můžete se pustit do ochutnávání léčivých pramenů. Ačkoli je nabídka pítek velmi široká, u dětí nejspíš zvítězí to s obrázkem kamzíka, který je už řadu století jedním ze symbolů města. Ale k tomu se dostaneme později.

Prohlídka může začít na největší karlovarské kolonádě Mlýnské, kde vyvěrá pět minerálních pramenů. Z každého si dejte doušek, ať můžete porovnávat, jestli chutná nejlépe Rusalka, Libuše nebo Pramen svatého Václava. Obejít všechny prameny vám zabere trochu času, v Karlových Varech jich totiž vyvěrá celkem patnáct. Při procházce po kolonádách se s dětmi určitě zastavte u okénka některé ze zdejších cukráren, kde si koupíte čerstvou teplou lázeňskou oplatku. Na výběr je z několika druhů a byla by velká škoda zůstat jen u jedné a neporovnat jejich chutě!

Procházku po lázeňských kolonádách dětem zpříjemní i zvonkohra na promenádě Stará louka v centru města. Jde o devět bronzových destiček zapuštěných do země. Děti (a samozřejmě i dospělí) po nich mohou poskakovat nebo tančit a zvonkohra vydává krásné tóny. Těm šikovnějším se při troše snahy podaří zahrát i písničku.

Nejznámější karlovarský pramen Vřídlo má pro návštěvníky také jedno dobrodružné překvapení – je možné tu sestoupit do podzemí. Děti i dospělé při prohlídce nejvíc nadchne pokameňování suvenýrů – zdejší voda je bohatá na vřídlovec, který k vloženému předmětu přilne a krásně ho obroste. K nejoblíbenějším suvenýrům z podzemí Vřídla tak patří nádherné kamenné růže!

Jakmile děti zatouží po troše adrenalinu, vezměte je do lanového parku Svatý Linhart. Najdete tu překážky pro děti i dospělé, zdejší specialitou ovšem je, že z výšky šesti metrů můžete pozorovat velkou oboru s živou zvěří.

Dalším mimořádným zážitkem je návštěva rozhledny Diana nad městem. Dá se k ní dojít pohodlně pěšky, děti vás ale možná přemluví k cestě lanovkou, která sem jezdí z města každých 15 minut. Nádherný výhled na město ale není jediná odměna, která vás tu čeká. Obrovským lákadlem je tropická zahrada Motýlí dům, kde žijí desítky exotických motýlů z celého světa. Ti největší mají rozpětí křídel až dvacet centimetrů! Fotografovat se tu dá bez omezení, takže stačí trocha trpělivosti a pořídíte parádní pestrobarevné snímky. S dětmi se pak zastavte i u líhně – možná budete mít štěstí a uvidíte na vlastní oči líhnutí motýla z kukly a jeho první let!

Cestou dolů máte příležitost vidět i zmíněný symbol města – proslulou sochu Kamzíka. Nejsnáz se k ní dostanete od mezistanice lanovky na Dianu zvané Jelení skok. Jak jelen, tak kamzík souvisí s pověstí o založení města Karlem IV., kterou si před návštěvou Karlových Varů nezapomeňte přečíst.

Zábavu si v Karlových Varech najdou i sportovně založené rodiny. V lesích v okolí města jsou desítky kilometrů značených cyklotras. Můžete se vydat do údolí řeky Ohře, ale i na vrcholky Krušných hor, navštívit hrady a zámky nebo rodinné minipivovary. Na výběr je z tras nejrůznějších stupňů obtížnosti, takže si na své přijdou zkušení cyklisté i úplní začátečníci. Stejně nadšení tu budou i vodáci. Čtvrtá nejdelší česká řeka Ohře nabízí téměř dvě stě padesát sjízdných kilometrů!

Jedním z cílů vašich výletů by mělo být nádherné historické městečko Loket se stejnojmenným královským hradem z počátku 13. století. Leží zhruba patnáct kilometrů od Karlových Varů a dostanete se sem pohodlně na lodi, na kole, ale i pěšky. Pěší procházka je možná nejlepší variantou, jak se z Varů do Lokte dostat. Zvolíte-li totiž zhruba desetikilometrovou trasu údolím řeky Ohře, dostanete se sem za dvě a půl hodiny a ještě cestou můžete obdivovat nádherné žulové skalní město Svatošské skály. Velkou výhodou je, že je celé údolí přístupné pouze pěším a cyklistům.

Umělecky založené děti zase nadchnete návštěvou Porcelánové školičky v porcelánce Thun v Nové Roli, kde si mohou vyrobit a ozdobit vlastní hrneček.

Při návštěvě Karlových Varů s dětmi určitě neopomeňte ani jednu z největších zdejších kuriozit, jíž je Vánoční dům, který sídlí v romantickém zámečku Doubí. I uprostřed parného léta zde můžete navštívit unikátní celoroční výstavu vánočních ozdob a dekorací. A pozor, aby byl dojem skutečně dokonalý, ve zdejší Andělské kavárně si můžete celoročně objednat nejen vánočku, ale i tradiční vánoční cukroví. 

Více informací na: www.karlovyvary.cz

BHPR, slo


Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.