Dálková turistika na ochutnání: Na trase „WaiWi“ přes údolí Pillerseetal

21 June 2018

Tři ostré denní etapy – s možnými zkratkami pomocí lanovek. Někdy se nocuje na kopci, jindy pohodlně dole ve vesnici. Na konci dostanete odpověď na to, jaký jste typ.

Co je mě vlastně bližší? Noc s cizími lidmi na pokoji a společnou toaletou na chodbě v romantické horské chatě nebo přece jen raději dole v údolí s pohodlím a nočním soukromím? A kolik vlastně toho zvládnu, když jeden den na turistice následuje po druhém, přijde i svalová horečka a možná dokonce i stávkuje koleno? Od té doby, co je dálková turistika v módě a objevuje se stále více nabídek pro milovníky obou variant, začátečníka vždy zaskočí otázka, ke kterému typu turistů vlastně patří. Rychlou odpověď dává test sebe sama na „WaiWi“. Trasa vede během tří denních etap křížem přes údolí Pillerseetal. Svou smíšenou formou nabízí, díky svým variantám a možnostem využití lanovek, dokonalou příležitost lépe poznat odlišné formy turistiky, a samozřejmě, i sám sebe.

Údaje a fakta

„WaiWi“ je dálková turistická trasa, která vede křížem přes údolí Pillerseetal a propojuje navzájem vrcholy tohoto regionu. Dosahuje 50 kilometrů trasy, 3 200 výškových metrů a tři denní etapy. Nabízí přitom hodně možností na spontánní zkratky. Místo na spaní v táboře ve Wildseeloderhause stojí 23 euro. V údolí je možné přenocovat už od 30 euro na osobu ve dvoulůžkovém pokoji se snídaní.

Více informací naleznete ZDE

1. DEN

Začátek trasy je v malebné obci Waidring. Odtud se vydáme  smíšenými lesy, kosodřevinou a rozsáhlými areály salašů nahoru do samoty hor, kterou by jsme v Kitzbühelských Alpách sotva očekávali. Široko-daleko ani duše, zato však výrazná skalní masa na horizontu jako tichý průvodce turistu. Po vrcholu Hausberg (1120 m) a divoké romantické roklině Bílého potoka (Weissbach) nás už volají vrcholy Kirchberg (1678 m) a Schafelberg (1597 m) a konečně pak salaš Winterstelleralm. Krátce si odpočinout, dát si jedno turistické pivko a pohodově si vychutnat poslední kilometry dolů kopcem až do obce St. Jakob in Haus.

Kdo zvládne tuto první etapu s jejími 1 200 výškovými metry, 22 kilometry a osmi hodinami čistého času chůze v pohodě, nebude mít problémy ani během dalších dnů. Taková je zkušenost Lisy Flatscherové. Je horskou vůdkyní a trasu „WaiWi“, která získala i rakouskou turistickou značku kvality, rozvíjí společně se svazem turistiky údolí Pillerseetal – Kitzbühelských Alp. Pro koho je naopak těžké už první stoupání na Hausberg, vynechá radši další vrcholy a odbočí do „WaiWi“ – varianty, která vede dolů podél modro-zeleně se lesknoucího jezera Pillersee.

„Trasu jsme navrhli tak, aby měla i jednodušší alternativy a aby návštěvníci neztratili radost z turistiky někde po cestě,“ vysvětluje Lisa Flatscher. Docela na okraj je potřeba říct, že „WaiWi“ propojuje absolutní hity celého regionu.

2. DEN

Po přenocování v obci St. Jakob in Haus volá turisty další vrchol Buchensteinwand (1456 m). Dobré na tom je, že pohodlí, které turisté zažijí v údolí, nemusí pak nutně zaplatit při stoupání do kopce – je možné sa na něj jednoduše vyvézt lanovkou a nahoře se v klidu pokochat pohledem na 30 metrový Jakobův kříž. Největší přístupný kříž na vrcholu hory na světě je věnován poutníkům, kteří už po staletí procházejí údolím Pillerseetal na své cestě z oblasti Salzburgu do Santiaga de Compostela. 360-stupňová vyhlídka z nejvyšší vyhlídkové terasy je opravdu neuvěřitelná.

Trasa se dále vine po romantických chodníčcích dolů do Fieberbrunnu. Tady se nabízí možnost vyvézt se kabinkovou lanovkou do přestupní stanice Streuböden anebo přímo do vrcholové stanice Lärchfilzkogel v nadmořské výšce 1 654 metrů. Anebo si vyšlapat čtyři hodiny do kopce a mezitím se občas zastavit na prastarých salaších. Poslední stoupání dá ale zabrat opravdu každému. Tento technicky jednoduchý výstup vede nahoru na vrchol Wildseeloderhaus (1854 m) – do horské chaty jako obrázek ve špičkové poloze.

Možná  ještě zůstane trochu sil na jedno kolo po jezeře Wildseelodersee na člunu, než se člověk uloží do postele? Na výběr jsou útulné pokoje s vybavením z limbového dřeva se dvěma nebo čtyřmi lůžky, k tomu jako alternativa místa ve velkorysé matracové noclehárně. Sprcha a toaleta je na každém poschodí.

3. DEN

Další ráno nás čeká s pohledem na nejbližší vrchol Wildseeloder (2118 m), nejvyšší bod naší trasy. Kříž, který ho zdobí, vyhotovili z poslední várky oceli z Pillersee. Vychutnáte si úžasný výhled a potom se zastavíte v hostinci Wildalpgatterl u Angeliky Fürhapterové. Je členkou sdružení podniků kuchařského umění KochArt a ve svém horském zařízení servíruje regionální kuchyni na vysoké úrovni. K přestupní stanici s nádherně vybudovaným dětským rájem „Timoks Alm“ (Timoksův salaš) je to už jen pár kroků. „Většina návštevníků sejde tu poslední půl druhou hodinu do údolí po svých,“ vysvětluje Lisa Flatscherová. „Ale když někdo dostane svalovku nebo má problémy s kolenem, potěší ho možnost svézt se lanovkou.“ Zpátky k výchozímu bodu ve Waidringu se dostanete zdarma regionálním autobusem. 

Jaké speciální možnosti horských zážitků trasa „WaiWi“ nabízí, jaké předpoklady a vybavení je potřeba mít, aby ji návštěvník zvládl, to horská vůdkyně vysvětluje vždy ve středu, kdy zve návštěvníky na informační ochutnávku. Ruksak by podle ní neměl vážit více než sedm kilo. Co je však na turistice se zavazadlem pěkné – není potřeba se každý den rozhodovat, co si vezmeme na nejbližší etapu, máme totiž vše tak nebo tak u sebe.

Nejhezčí na „WaiWi“ je, že je to velmi flexibilní a pestrá, mnohotvárná trasa, nenutí návštěvníka vzdát se, ani když už je unavený a každý den je znovu atraktivní. Jinak - „WaiWi“ znamená z Waidringu do Wildseeloderu a zároveň je to vlastně i výraz v tyrolštině, který znamená – milá ženuška. Tak to se musí vyzkoušet.

Další informace: Tourismusverband PillerseeTal – Kitzbüheler Alpen,

Dorfplatz 1, A-6391 Fieberbrunn, Tel. +43 (0)5354 / 563 04

info@pillerseetal.at, www.pillerseetal.atwww.kitzalps.com

Súvisiace aktivity

Kam na dovolenkuKam za oddychomKam za športom  v zimeKam za športom v leteKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam na víkendKam za dobrým tipom
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.