Desať rokov objavovania Čachtického podzemia

03 May 2018

Vraždila tam Báthoryčka? ...Sezóna v slávnom Čachtickom podzemí je už v plnom prúde. Môžete nazrieť do bývalých vinárskych pivníc, kde údajne Alžbeta Báthory vraždila dievčatá. A nechať sa objať slávnou Železnou pannou!

Sezóna v slávnom Čachtickom podzemí je už v plnom prúde. Môžete nazrieť do bývalých vinárskych pivníc, kde údajne Alžbeta Báthory vraždila dievčatá. A nechať sa objať slávnou Železnou pannou!

Tajomné čachtické podzemie sa vinie popod celými Čachticami.  Obyvatelia vybudovali rozsiahly systém chodieb s viacerými poschodiami ako ochranu pred tureckými výpadmi. Cez pivnicu vo svojom dome utiekli nájazdníkom a zmizli v labyrinte tzv. líščích dier do úkrytov. Podzemie bolo prispôsobené aj na dlhodobejší pobyt, pretože výborne poslúžilo aj ako chladnička na potraviny či obilie.

Zachovalo sa podzemie pod bývalou prešovňou vína zo 16.storočia, ktoré patrilo šľachtickej rodine Nádašdyovej a smutne známej Báthoryčke. Bolo súčasťou ich kaštieľa zvaného „Cisársky“, kde mali záhradu, sady a vinohrad. Môžete tu uvidieť napríklad  nádašdyovský erb v tvare kačky, ozdobné portály či podpisy zvedavých návštevníkov spred niekoľkých storočí.

,,Toto miesto bolo dlhé roky skládkou komunálneho odpadu. Teraz v máji 2018 to bude desať rokov, čo odtiaľto vynášame odpad," vysvetľuje Miro Bitarovský z Občianskeho združenia Čachtické podzemie. Pozemok kúpilo Poľnohospodárske družstvo Čachtice a o podzemné chodby sa stará OZ."

Návštevníci môžu prejsť 330 metrami podzemných chodieb. V lete je tu deväť stupňov Celzia, v zime osem a vlhkosť vyše 80 %, takže veľmi stabilná klíma. Okrem už spomínaného erbu či nápisov tu nájdu slávnu ,,železnú pannu", môžu si pozrieť Báthoryčkin kúpeľ alebo vidieť aj ju samotnú. Všetky expozície pod zemou sú urobené ako dekorácia - aj pás cudnosti či mučiaca podprsenka. Hoci pôsobia staro. Nedávno tu mali návštevu dokonca až z ďalej Brazílie, Fernanda a jeho moravskú manželku Moniku. Všetci sú zvedaví na miesta, kde pôsobila krvavá grófka Drakula.

Informácie pre návštevníkov:

Orientácia: Ak prídete autom, zaparkujte na námestí v Čachticiach. Pešo postupujte po šípkach s nápisom Čachtické podzemie smerom ku kostolu. Pri kostole odbočte vľavo do kopca a ďalej rovno. Pešo sa z námestia smerom k podzemiu odporúča ísť preto, lebo vchod do Čachtického podzemia sa nachádza v úzkej slepej ulici ,,Na doline". Dochádza tam ku zápcham.

Vstupné: dospelý 1,50 , dieťa nad 6 rokov 1

Otváracie hodiny: Podzemie je prístupné počas sezóny cez víkendy, v sobotu a v nedeľu od 10.00 do 18.00 hodiny.

Ďalšie informácie: www.podzemie.net, FB Čachtické podzemie

FOTO: Dávid Popovič, www.mystudio.sk

 

Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.