Májové slavnosti v královském Znojmě

27 April 2018

Celý květen se ve Znojmě již tradičně ponese v duchu Májových slavností. Na návštěvníky čeká celkem sedm akcí různého charakteru.

Přehlídka dechových hudeb – bude 1. května

První květnový den oslaví město Znojmo s dechovkou. Přehlídka dechových hudeb se v letošním roce odehraje ve společenském centru Dukla. „Letos jsme dali přednost uzavřeným prostorám. Počasí bývá v tuto roční dobu ještě nevyzpytatelné a věříme, že pro starší publikum budou prostory společenského centra pohodlnější,“ objasňuje změnu místa konání František Koudela, ředitel Znojemské Besedy. Programem provede osvědčený Karel Hegner, začátek je naplánován na 13. Hodinu. Zahrají dechové hudby Bludověnka, Šardičanka, Amatéři z Dobšic, Stříbrňanka a Dubňanka. Vstupné je 100 Kč a vstupenky je možné ho zakoupit v předprodeji v Turistickém informačním centru Obroková nebo na www.vstupenkyznojmo.cz

Dny partnerských měst – 4. – 5. května

Dny partnerských měst se budou letos konat ve dnech v pátek 4. a v sobotu 5. května, tradičně na Horním náměstí. Po oba dny se budou moci návštěvníci seznámit s gastronomií a kulturou partnerských měst města Znojma.V letošním roce přivítáme Retz, Strzegom, Nové Zámky, Bratislavu Ružinov, Pontassieve, Trento Pivo a Villazzano a přijede také nové partnerské město Chrudim. Ve stancích budou mít návštěvníci možnost ochutnat tradiční italské speciality, rakouská vína nebo slovenské sýry. „V rámci Dnů partnerských měst bychom také rádi oslavili
20. výročí spolupráce s partnerským městem Retz. Jednou s připomínek tohoto výročí bude také soutěž a výstava fotografií Fotíme u sousedů, bude na Horním náměstí,“ doplňuje starosta města Znojma Jan Grois. Nebude chybět i dobrá hudba.

Znojemský Majáles – 7. května

Pro mladé publikum připravila Znojemská Beseda spolu se studenty znojemských škol na pondělí 7. Května - Znojemský Majáles. Ze studentského programu si určitě nenechte ujít mladou kapelu Suede, vzniklou speciálně pro tuto událost. Čeká nás i nová trasa průvodu škol. Z programu Znojemské Besedy se můžete těšit na zvučná jména mladé hudební scény jako Lipo, Lake Malawi, ATMO music nebo Ego. Novinkou bude Shootcam, který návštěvníkům Majálesu vytvoří 5ti sekundové video. Múžou si ho dát zaslat e-mailem a budou ho moci sdílet na svých sociálních sítích. „V případě, že své video označí hashtagem #znojmochutna, budou mít možnost si i zasoutěžit. Nejoriginálnější video totiž získá vstupenku na Znojemské historické vinobraní 2018,“ doplňuje Koudela.

Jarovín Rosé – 7. května

V pondělí 7. května však neožije jen Horní náměstí. V tento den se nám navíc zarůžoví i ulice Obroková. Současně s Majálesem bude totiž probíhat oblíbená přehlídka růžových vín, klaretů a sektů – Jarovín Rosé. V letošním roce navíc bude tato akce podporovat Mamma HELP – neziskovou organizaci sdružující pacientky s rakovinou prsu.

Festival vín VOC Znojmo – 8. května

8. květen je v kalendáři Májových slavností pevným datem konání Festivalu vína VOC Znojmo, který uvede nově certifikovaná vína se značkou VOC. Program festivalu nebude probíhat pouze na Horním náměstí, znovu se rozšíří také do tzv. odrůdových ulic. Těšit se můžete na folklór i klasickou moravskou cimbálovou muziku. Den plný vynikajícího vína doplní jedinečná gastronomie a speciality z Pohořelického kapra. „Spolek VOC Znojmo slaví 10. ročník festivalu a při té příležitosti podpoří prodejem archivních vín, které již normálně nejsou k dostání, Dětské centrum. Pro návštěvníky máme nachystané i originální placky a v den konání akce poběží instagramová soutěž o hodnotné ceny,“ říká Koudela. Návštěvníky z Brna jistě potěší posílené autobusové spoje a rodiny s dětmi uvítají dětský koutek.

Garage design – 18. – 19. května

Pátek 18. a sobota 19. května je termínem konání 6. ročníku přehlídky originální autorské tvorby Garage Design, na jehož organizaci Znojemská Beseda spolupracuje se spolkem Umění do Znojma. Garage Design se i letos odehraje na Horním náměstí, kde budete mít možnost nákupu originálních výrobků přímo od designérů a připraveny budou i tvořivé dílny pro děti i dospělé. Po oba dny si budou návštěvníci moci posedět pod širým nebem s dobrou kávou a drinky pinky, páteční program navíc obohatí koncert pouliční hudby.

Muzejní noc – 18. května

Na cestu časem se vydáme 18. května v rámci Muzejní noci, která tímto tématem připomene 140. výročí muzea. Připraven je bohatý program pro celou rodinu. Navštívit bude možné všechny objekty Jihomoravského muzea a navíc i Expozici pivovarnictví.

Více informací získáte na www.znojemskabeseda.cz

Súvisiace aktivity

Kam za kultúrou a kultúrnym dedičtvomKam za dobrým tipomKam na víkendKam za dobrým vínomKam na dovolenkuKam za dobrou kuchyňouKam za oddychomKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam za športom v leteKam na turistiku
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.