Obdivujte Kitzbühlské Alpy ze sedla kola

22 August 2017

Kitzbühlské Alpy mají skvělé předpoklady pro aktivní dovolenou. Zejména v létě je lákavou možností poznat je ze sedla kola. Pro cyklisty nabízí region více než 1000 km cyklostezek a tras pro horská kola.

Produkt KAT Bike 

Mírně nebo divoce? Tuto jedinou otázku si horští cyklisté musí položit za jízdy,  která se může prodloužit až na 180 kilometrů. Když vyrazíte na několikadenní výlet křížem přes říši, které vládnou vrcholy jako Hoher Salve (1 829 m n m.) a Kitzbüheler Horn (1 996 m n m.) na jedné straně a Císařské pohoří (Kaisergebirge) na druhé, vše ostatní je už zabezpečeno.

Trasa vede přes Hopfgarten a údolí Brixenu do mekky cyklistů Kirchbergu, dále do St. Johannu in Tirol a do idylického údolí Pillerského jezera. Je výborně značená a prochází po osamělých horských cestách, tichých lučních cestičkách i rychlých trailech. Od tohoto léta nabízí trasa na výběr tři, více či méně namáhavé varianty, ktoré je možné navzájem kombinovat podle motivace v jednotlivých částech dne. Jednoduše nasednete, vyrazíte a necháte se unášet nádherou krajiny. O vedlejší záležitosti jako jsou hotel, zavazadla a večeře se postará někdo jiný. O co tu kráčí, je váš zážitek. www.kat-bike.com

 

Idylka na kole

„Jestli máte elektrokolo nebo jenom pevný převod,  je teď úplně jedno,“ říká Hans, který za letních víkendů hospodaří  na idylickém salaši na Haagu. Leží v údolí mezi Hopfgartenem a Brixenem na zelených stráních a láká k odpočinku po prvních 700 výškových metrech druhé etapy KAT. Horská kola a jejich električtí bratři svorně čekají před terasou, zatímco si jejich majitelé pochutnávají na chladných nápojích, občerstvení a kochají se výhledem. „I když pro mě je vlastně na přestávku ještě trochu brzy,“ směje se Hans, který jako vášnivý horský cyklista přesně ví, co všechno mají ještě dnes jeho hosté před sebou na trase.

Nahoru. Dolů. Potom znovu nahoru. Podél kvetoucích horských luk, romantických selských domečků a zahrad - skutečně jako z obrázkové knížky. Kolem se spokojeně pasou koně, kozy, ovce i krávy. Venkovská idylka téměř dokáže potlačit sportovní aspekt tohoto výletu. Jenže ti správní „divoši“ vždy znovu a znovu zmobilizují síly do následujícího stoupání, dalšího trailu anebo do ještě více dech vyrážejících výhledů z vrcholů hor. Trasa si vás získá extrémní mnohotvárností. Při přejezdu jemným terénem pod salaší Wieg, legendárním sedmikilometrovém sjezdu u salaše Fleck nebo na docela nové trase serpentinami na Harschbichlu proudí adrenalin žílami ambiciózním nováčkům, ale i skutečným veteránům techniky horské cyklistiky.

Ti „mírnější“ se nechávají pohánět docela jinými pohnutkami. Jejich stopa probíhá mnohem mírnějšími terény a v podstatě od jedné obce k druhé. Zleva i zprava je lákají lokální pamětihodnosti a různé podniky, které patří do gastronomického projektu „KochArt“. Návštěvníci si v nich mohou úplně přirozeně vytvořit obraz o dodavatelích, kterých produkty později najdou na svých talířích ve 23 restauracích, podílejících se na tomto projektu. Často dokonce mohou některé z nich přímo ochutnat. Malé zastávky umožňují dokonalé spojení zážitků z pohybu i jídla.

Pocit svobody na dvou kolech

Každému co  jeho jest – nový koncept umožní, aby si na své přišli všichni. Od tohoto léta je možné dálkovou cyklocestu (Weit-Bike-Weg), která se v roce 2016 poprvé prezentovala jako základní trasa „TransKitzAlp“, přejet ve třech variantách obtížnosti. Od celkově 2 820 výškových metrů v nejlehčí variantě, přes 5 350 výškových metrů v prostřední, až po 6 250 výškových metrů v královské disciplíně. Délka všech tří trás je téměř stejná. Mění se jenom vzduch, pokud vám vůbec nějaký zůstane, když vám atraktivní nabídka regionu po obou stranách cyklocesty vyrazí dech.    

Ze dne na den se tady cyklista dostává stále více do rytmu, překonává strmé horské úseky a těší se z nových pohledů a nekonečných perspektiv. Každá zatáčka skrývá další výhled na výrazný vrchol Wilder Kaiser, v místním nářečí zvaný „Koasa“, kterého strmá špice se při jízdě ze západu na východ objevuje ve stále divočejší podobě, až ji ani očima není možné minout. Podobně, jak není možné zbavit se pocitu svobody, čistého vnímání přírody a hrdosti, že cyklista zvládl tolik úseků, které si vyžadovaly pořádnou odvahu. Vždyť, kdy si člověk najde doma jen tak čas poslouchat sám sebe? A pociťovat život tak intenzivně?

Krátce předtím, než se přes vápencové skály dostanete až do závěru své cesty KAT Bike do údolí Pillerského jezera, doporučujeme vám odpočinek na nádherné salaši Huber. Nejen kvůli vynikajícím tyrolským jídlům, ale i proto, že tato lokalita pod starým jasanem nabízí jedinečné panorama. Velká část trasy, kterou už máte za sebou, se před vámi rozprostírá a mává vám na rozloučenou. 22 letá Christina servíruje naboso poslední sýrový chlebíček. A nejradši by jste si tu pohodovou atmosféru vzali s sebou domů.   

Čísla a fakta o KAT Bike:

Cyklocesta KAT Bike otevřeli v roce 2016 pod názvem „TransKitzAlp“ a skládá se ze čtyř základních etap. V roce 2017 se trasa výrazně zjednodušila a rozdělila na tři varianty s různými stupni obtížnosti. Včetně pěti přenocování, polopenze, odvozu zavazadel a cestovních map je možné si tuto vícedenní cyklotúru objednat od 415 eur na osobu v dvoulůžkovém pokoji. Čtyři noci stojí od 349 eur. Jelikož je vzorně vyznačená, dá se na ní samostatně orientovat i bez pomoci průvodce. Nabídka se průběžně dále rozšiřuje, aby se ještě lépe přizpůsobila různým dalším požadavkům cyklistů. Cestu je možné si přímo objednat jako paušál. 

Cestování zdarma s turistickou kartou: 

Všichni majitelé turistické karty čtyřech regionů Kitzbühlských Alp mohou jezdit zdarma. Platí to pro všechna vlaková spojení (REX) a rychlodráhy (S-Bahn) na trase z Wörglu až do Hochfilzenu.

Turistická karta = jízdenka na vlak

Další informace najdete na www.kat-bike.comwww.kitzbueheler-alpen.co Kontakt: info@kitzalps.com a přímo ve  společnosti Kitzbüheler Alpen Marketing - Presse, telefon: +43 57507

Súvisiace aktivity

Kam na dovolenkuKam za oddychomKam za športom  v zimeKam za športom v leteKam za zaujímavosťami a poznanímKam ísť načerpať silyKam na víkendKam za dobrým tipom
Používate zastaralý internetový prehliadač, preto sa niektoré prvky stránky nemusia zobrazovať správne. Pre zlepšenie zobrazovania stránok a zvýšenie bezpečnosti na internete Vám odporúčame používať niektorý z moderných prehliadačov.